Sudedamosios sūrelių dalys
Kad būtume sąžiningi, nelyginome nei pagal kainas (juk jos kinta net toje pačioje parduotuvėje, priklausomai nuo akcijų), nei pagal skonį (juk tai taip subjektyvu), nei pagal tekstūrą ir, jau tikrai, ne pagal pakuotės grožį. Šįkart svarbiausia varškės sūrelių sudėtis: kiek ji saugi (ypač vaikams).
Lygindami varškės sūrelius nustatėme tam tikrus kriterijus ir atitinkamai kiekvienam gaminiui skyrėme tam tikrą taškų skaičių:
- – 2 balai, jei sudėtyje cukrus nurodytas antroje vietoje (vadinasi, procentaliai jo ten labai daug);
- – 1 balas, jei sudėtyje yra augalinių riebalų;
- – 1 balas, jei varškės sudėtyje yra mažiau nei 70 proc.;
- – 0,5 balo už kiekvieną papildomą, „nereikalingą“ ingredientą;
- + 1 balas, jeigu cukrų sūrelyje mažiau nei 20 g (100 g).
Sūrelio pavadinimas | Sudėtis | Cukraus kiekis (100 g) | Taškai |
Glaistytas sūrelis MAGIJA su vanile, 24 % rieb. (AB „Žemaitijos pienas“) | – varškės masė 82 % (liesa varškė (nugriebas pienas, raugas) 56%, sviestas, cukrus, natūralus burboninės vanilės ekstraktas 0,2%) | 23,80 g | – 1,5 |
Glaistytas vanilinis sūrelis PROTEIN M (AB „Žemaitijos pienas“) | – varškės masė 82 % (liesa varškė 69,4 %, sviestas, hidrolizuotas kolagenas 9,8 %, saldiklis maltitolis, pieno baltymai, natūrali burboninės vanilės kvapioji medžiaga 0,1 %) | 2 g | – 1,5 |
Vanilis sūrelis be laktozės POLS, 23,6 % rieb. (AB „Premia KPC“) | – varškė be laktozės 63%, cukrus | 23,50 g | – 3 |
Glaistytas varškės sūrelis KARUMS su vanilinu, 22,5 % rieb. (AB „Premia KPC) | – varškė 63%, cukrus | 23,50 g | – 3 |
Glaistytas Vilkyškių sūrelis LESS SUGAR vanilės skonio, 30 % rieb. (AB „Vilkyškių pieninė“ | – varškės masė 92,7 % (riebi varškė 86,7 %, cukrus, modifikuotas krakmolas, vanilės skonio kvapioji medžiaga) | 14,70 g | – 3 |
Glaistytas VILKYŠKIŲ vanilės skonio varškės sūrelis, 24 % rieb. (AB „Vilkyškių pieninė) | – varškės masė 80 % (varškė 81 %, cukrus, modifikuotas krakmolas, vanilės skonio kvapioji medžiaga) | 23,50 g | – 3,5 |
Varškės sūrelis PROTEIN vanilės skonio, 12,5 % rieb. (UAB „Rokiškio pienas“) | – pusriebė varškė 67 % (pasterizuotas pienas, pieno rūgšties bakterijų raugas) | 10,50 g | – 4 |
Glaistytas sūrelis URIGA su vanilinu, 18 % rieb. (UAB „Uriga“) | – varškė 62% | 28 g | – 4,5 |
Glaistytas varškės sūrelis NYKŠTUKAS su vanilinu, 21 % rieb. (AB „Pieno žvaigždės“) | – varškė 56%, cukrus | 26,60 g | – 4,5 |
Taigi, kaip galime matyti iš pateiktos lentelės, iš tiesų absoliuti dauguma varškės sūrelių turi daugiau ar mažiau nereikalingų priedų. Nors geriausiai pagal sudėtį įvertintas sūrelis „Magija“, tačiau reikia atkreipti dėmesį, jog šio sūrelio sudėtyje nenurodyta, kiek tiksliai procentų yra jame varškės. Panašu, kad varškės kiekis jame nesiekia 70 %. Taip pat, atkreipkite dėmesį, kad jame, taip kaip ir absoliučioje daugumoje kitų sūrelių, yra be galo didelis cukraus kiekis. Suvalgius vieną sūrelį gausime net 10,71 g cukraus.
Kalbant apie cukrų, jo mažesnis kiekis tebuvo trijuose iš lyginamų sūrelių: du iš jų yra proteininiai, skirti sportuojantiems, o vienas ir ant pakuotės nurodo, jog jame yra mažiaus cukraus („Vilkyškių“ less sugar). Tad viena vertus galime tikrai pasidžiaugti gamintojo atsakomybe, pateikiant neklaidinančią informaciją.
Kita vertus, labai apmaudu, kad iš pažiūros sveikas maisto produktas, kuriame didžiąją sudėties dalį sudaro varškė, turi tiek daug cukrų. Absoliutus cukrų lyderis yra „Uriga“ sūrelis (suvalgius jį gausime net 14 g cukraus). Koks tai kiekis vizualiai galite pamatyti žemiau esančioje nuotraukoje. Turbūt retas kuris pajėgtume tokį kiekį cukraus suvalgyti vienu kartu…
Štai kiek cukraus turi pats saldžiausias varškės sūrelis
Panašu, jog kai kurie gamintojai šiek tiek gudrauja su sudėtimi kai kuriuos dalykus nurodydami ne visiškai tiksliai arba ne pilnai. Taip pat labai daug klausimų kelia augalinių riebalų (ypač palmių riebalų) bei modifikuoto krakmolo naudojimas. Jeigu galvotume apie varškės sūrelius, kaip apie sveiką užkandį vaikams, panašu, jog smarkiai klystume. Šie produktai nėra tokie jau „nekalti“ net ir suaugusiems.
Na, o jeigu klausimų kelia lecitinas (daugiausiai naudotas sojų lecitinas), tai viena vertus tai yra natūrali medžiaga, kurios pagalba išlaikoma gaminio tekstūra, neleidžiant riebalams susimaišyti su kitais ingredientais, kita vertus nėra nurodoma, iš kokių sojų pupelių (modifikuotų ar ne) šis lecitinas išgautas. Konkrečiu atveju dėl varškės sūrelių galėtume teigti, jog lecitino nereikėtų naudoti, jei nebūtų naudojami įvairūs augaliniai riebalai. Todėl jį taip pat laikėme nereikalingu papildomu priedu.
Apibendrinant, galima teigti, jog varškės sūrelis nėra nei labai sveikas, nei labai nesveikas užkandis. Kartais, nepiktnaudžiaujant jais tikrai galima pa(si)lepinti, tačiau visada patartume atidžiai įsiskaityti sudėtį ir ypač vengti tų, kuriuose daug cukraus bei kitų priedų, o varškės mažai.