Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metas pasiskiepyti nuo gripo: Ligonių kasos primena, kam tai priklauso nemokamai

Prasidėjus 2024–2025 m. gripo sezonui, Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) ragina rizikos grupėms priklausančius gyventojus nedelsti ir nemokamai pasiskiepyti nuo gripo, taip apsaugant save ir savo artimuosius. Visos Lietuvos gydymo įstaigos jau aprūpintos šiam sezonui skirtomis vakcinomis.
Gripas
Gripas / Shutterstock nuotr.

Lietuvoje gripo sezonas įprastai prasideda spalį, o sergamumo piką pasiekia gruodžio-vasario mėnesiais. Pasiskiepijus gripo vakcina, imunitetas susiformuoja maždaug per dvi savaites, o didžiausias antikūnų kiekis susidaro 4–6 savaitę po injekcijos, todėl nuo gripo skiepytis reikėtų nieko nelaukiant, sakoma VLK pranešime žiniasklaidai.

Ruošdamasi būsimam peršalimo ligų sezonui, keturvalentę gripo vakciną VLK nupirko dar vasarį. Privalomojo sveikatos draudimo fondui (PSDF) pirkinys atsiėjo kiek daugiau nei 900 tūkst. eurų. Palyginti su praėjusiais metais, vienos dozės kaina sumažėjo net 28 proc.

VLK infografikas/Kas gali nemokamai pasiskiepyti nuo gripo?
VLK infografikas/Kas gali nemokamai pasiskiepyti nuo gripo?

„Sezoninė gripo vakcina yra itin svarbi siekiant apsaugoti visuomenę nuo sunkių gripo formų, hospitalizacijos ir komplikacijų. Šis skiepas ypač aktualus rizikos grupių asmenims, kuriems gripas gali būti labai pavojingas ar net mirtinas. Todėl raginame gyventojus suskubti ir dėl vakcinacijos kreiptis į savo gydymo įstaigą, prie kurios jie yra prisirašę“, – sako VLK Centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus patarėja Agnė Grušeckienė.

PSDF lėšomis įsigyta vakcina kaip ir kasmet, taip ir šiais metais skiepijami rizikos grupių žmonės: 65 metų ir vyresni žmonės, nėščiosios, socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojai, taip pat sergantieji lėtinėmis ligomis bei sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, patiriantys didžiausią tiesioginę riziką užsikrėsti gripu, bendraudami su sergančiais žmonėmis. Be to, šiais metais įsigaliojo naujovė – kompensuojamąja gripo vakcina skiepijami ir 2-7 metų (imtinai) vaikai.

Norintys pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantys gyventojai, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Vieno vizito metu galima pasiskiepyti ir gripo vakcina, ir nuo COVID-19 infekcijos. Prieš skiepijantis rekomenduojama pasitarti su gydytoju dėl pacientui tinkamiausio skiepų plano.

VLK primena, kad kiekvienam gripo sezonui vakcina yra gaminama iš naujo, o gydymo įstaigoms paskirstoma pagal iš anksto nurodytą poreikį. Šiemet Lietuvos gydymo įstaigoms buvo pristatyta daugiau nei 223 tūkst. gripo vakcinos dozių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento