Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Metas proveržiui: mokslininkai sukūrė šviečiančius dažus, kurie prilimpa prie vėžio ląstelių

Mokslininkai sukūrė šviečiančius dažus, kurie prilimpa prie vėžio ląstelių ir suteikia chirurgams „antrą porą akių“, leidžiančių ląsteles pašalinti realiu laiku ir ligą išnaikinti visam laikui. Ekspertai teigia, kad šis proveržis galėtų sumažinti vėžio atsinaujinimo riziką ir užkirsti kelią sekinantiems šalutiniams poveikiams, rašo „The Guardian“.
Operacija
Operacija / Shutterstock nuotr.

Fluorescenciniai dažai apšviečia mažyčius vėžinius audinius, kurie plika akimi nepamatomi, todėl chirurgai gali pašalinti visas vėžines ląsteles, išsaugodami sveikus audinius. Tai gali lemti mažiau gyvenimą keičiančių šalutinių poveikių po operacijos.

Šią techniką sukūrė Oksfordo universiteto mokslininkai ir chirurgai, bendradarbiaudami su Kalifornijos biotechnologijų įmone „ImaginAb Inc.“

„Mes suteikiame chirurgui antrą porą akių, kad jis pamatytų, kur yra vėžio ląstelės ir ar jos išplito, – sakė Oksfordo universiteto chirurgijos profesorius Freddie Hamdy. – Naudodami šį metodą, galime pašalinti visą vėžį, įskaitant ląsteles, išplitusias iš naviko ir galinčias leisti jam vėliau sugrįžti.“

Pirmajame tokio pobūdžio tyrime 23 vyrams, sergantiems prostatos vėžiu, prieš atliekant prostatos pašalinimo operaciją buvo suleista žymenų dažų. Fluorescenciniai dažai išryškino vėžio ląsteles ir vietas, kur jos išplito į kitus audinius, tokius kaip dubuo ir limfmazgiai.

123RF.com nuotr./Urologo konsultacija
123RF.com nuotr./Urologo konsultacija

Prostatai ir gretimiems regionams nuskenuoti buvo panaudota speciali vaizdo gavimo sistema, dėl kurios vėžio ląstelės ėmė švytėti. Galimybė pamatyti tokias detales leido chirurgams pašalinti vėžines ląsteles išsaugant sveikus audinius.

„Mums pirmą kartą pavyko pamatyti tokias smulkias prostatos vėžio detales realiu laiku operacijos metu, – sakė F.Hamdy. – Tai taip pat leido mums išsaugoti kiek įmanoma daugiau sveikų struktūrų aplink prostatą, kad sumažintume bereikalingus gyvenimą keičiančius šalutinius poveikius, pavyzdžiui, šlapimo nelaikymą ir erekcijos sutrikimus.“

„Prostatos chirurgija keičia gyvenimą. Norime, kad pacientai išeitų iš operacinės žinodami, kad padarėme viską, kad išnaikintume jų vėžį ir suteiktume jiems geriausią gyvenimo kokybę. Manau, kad ši technika paverčia tai realybe“, – pridūrė jis.

Vienas iš 23 vyrų, dalyvavusių tyrime, buvo 77 metų Davidas Butleris. Dabar vyras yra visiškai sveikas ir pasiryžęs „mėgautis kiekviena gyvenimo akimirka“.

Shutterstock nuotr./Prostatos vėžys
Shutterstock nuotr./Prostatos vėžys

„Anksti išėjau į pensiją, kad galėčiau kuo labiau išnaudoti gyvenimo malonumus: sodininkauti, užsiimti sportu ir vaikščioti. Dalyvavimas šiame tyrime leis man šiais dalykais džiaugtis dar daug ateinančių metų“, – teigė D.Butleris.

Nors šis metodas buvo išbandytas pacientams, sergantiems prostatos vėžiu, tikėtina, jog jis gali būti pritaikytas ir kitoms ligos formoms. Ekspertai aiškina, kad tam reikėtų pakeisti baltymą, dėl kurio dažai prilimpa prie vėžio ląstelių.

Kombinuota žymenų dažų ir vaizdo gavimo sistema galėtų „iš esmės pakeisti“, kaip ateityje gydome vėžį, sakė ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius