Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslas patvirtino: koks gi tas tobulas laikas keltis ryte?

Kai kurie žmonės kiekvieną rytą vis paspaudžia žadintuvo snaudimo mygtuką, ir net mintis keltis dar saulei nepakilus jiems yra tikras iššūkis, kurį būtina įprasminti itin stipraus espreso kavos puodeliu. Kitiems atrodo, kad rytinis laikas pats geriausias, nes dar prieš saulėtekį jie jau būna kupini energijos, rašoma dagens.com.
Miegas
Miegas / Shutterstock nuotr.

Surėjaus ir Šiaurės Vakarų universiteto mokslininkai neseniai atliko didelės apimties tyrimą, kuriame nagrinėjo ryšį tarp miego režimo ir gyvenimo trukmės.

Daugiau kaip 400 000 dalyvių, kurių amžius buvo nuo 38 iki 73 metų, buvo stebimi 6,5 metų. Atliekant tyrimą dalyvių buvo prašoma nurodyti, ar jie visada/dažniausiai anksti keliasi bei ar visada/dažniausiai eina vėlai vakare miegoti.

„Pelėdoms“ gresia didesnė rizika

Tyrimo metu nustatyta, kad tiems, kurie priskiriami „naktinėms pelėdoms“, vadinasi, eina vėlai miegoti ir vėlai keliasi ryte, mirties rizika buvo 10 proc. didesnė.

Per tyrimo laikotarpį mirė apie 10 500 dalyvių, iš kurių didesnė dalis buvo „pelėdos“, be to šie dalyviai taip pat dažniau pranešė apie psichologines, skrandžio ir kvėpavimo takų problemas, kurios iš dalies buvo siejamos su jų nereguliariais miego įpročiais.

Neteisingų miego įpročių poveikis

Daugeliui žmonių tenka anksti keltis į darbą, tačiau naktinėtojai, kurie vėlai keliasi ir mažiau miega, laikui bėgant patiria pasekmių sveikatai. Šis vidinio laikrodžio nesuderinimas neigiamai veikia jų sveikatą.

Tiesa, tyrėjai padarė išvadą, kad dėl genetinio miego įpročių komponento tiesiog eiti anksčiau miegoti nėra išeitis. Vietoj to jie rekomenduotų naktinėtojams koreguoti darbo valandas, kad jie pradėtų darbą vėliau ryte ir baigtų vėliau vakare.

Idealus miego ir pabudimo laikas

Atskiro tyrimo metu, kuriame dalyvavo 1 000 žmonių ir apie kurį pranešė „Mirror“, nustatyta, kad einant miegoti 22.37 val. ir atsibundant 7.19 val. ryto, geriau pailsima, ir apskritai tampama laimingesniais.

Toks miego grafikas atitinka natūralų cirkadinį ritmą ir skatina geresnę dienos pradžią.

Ankstyvo kėlimosi privalumai

Ankstyvas kėlimasis suteikia keletą privalumų sveikatai:

  • Reguliarus miego ciklas: palaiko širdies sveikatą, medžiagų apykaitą ir psichinę sveikatą.
  • Daugiau dienos šviesos: daugiau natūralios saulės šviesos didina vitamino D gamybą ir stabilizuoja paros ritmą.
  • Geresnė psichikos sveikata: anot 2018 m. atlikto tyrimo, anksti kėlęsi žmonės turi mažesnę depresijos riziką.
  • Efektyvus laiko naudojimas: daugiau laiko kasdieniams tikslams pasiekti, mažėja streso lygis.
  • Sveikesni mitybos įpročiai: reguliarūs pusryčiai ir sveikesnė mityba yra būdingi anksti keliantiems žmonėms, o tai teigiamai veikia svorį ir medžiagų apykaitą.
  • Didesnis produktyvumas: daugelis žmonių mano, kad rytinės valandos yra produktyvesnės, nes juos mažiau blaško ir jie jaučiasi žvalesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito