Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Mokslininkai įspėja – nuo karštų orų gali mažėti vyrų vaisingumas

Dėl šylančio klimato žmonija susiduria su visa puokšte problemų. Panašu, kad šis reiškinys gali paveikti ir mūsų planus kurti šeimą. Singapūro mokslininkai išsiaiškino, kad dėl karštų orų jauniems vyrams, pagal amžių turintiems būti vaisingumo pike, drastiškai sumažėja spermatozoidų skaičius, rašo „The Telegraph“.
Nevaisingumas
Nevaisingumas / Shutterstock.com

Nors jau seniai žinoma, kad spermatozoidų skaičius gali mažėti su amžiumi, Singapūro mokslininkai įspėjo jaunus vyrus nemanyti, kad ši problema neliečia ir jų.

Tyrėjai nustatė, kad aukštesnė nei 30 laipsnių temperatūra mažina vyrų spermatozoidų skaičių, o tai kelia susirūpinimą, kad pasaulinis atšilimas gali paveikti vaisingumo rodiklius visame pasaulyje.

Atliekant analizę apie karštų dienų poveikį spermatozoidų gaminimuisi, spermos mėginiai paimti iš 818 vyrų, gyvenančių Singapūre.

Rezultatai atskleidė, kad tiems vyrams, kurie po mėginio paėmimo buvo tris mėnesius veikiami aukštesnės nei 29,8 laipsnių temperatūros, rizika, kad jų spermatozoidų skaičius sumažės, buvo 46 proc. didesnė. Tuo tarpu mažos spermos koncentracijos rizika jiems išaugo 40 proc.

„Paprastai tyrimai rodo, kad spermos kokybė blogėja senstant, tačiau šiame tyrime nustatėme, kad karščio poveikį labiausiai patyrė vyrai, esantys geriausiame reprodukciniame laikotarpyje nuo 25 iki 35 metų“, – sakė tyrimą vykdęs dr. Samuelis Guntheris, Yongo Loo Lino medicinos mokyklos mokslo darbuotojas.

123RF.com nuotr./Spermatozoidai
123RF.com nuotr./Spermatozoidai

„Taigi vien todėl, kad esate jaunas vyras, nemanykite, kad esate nenugalimas ir nepažeidžiamas šių poveikių. Bėgant laikui, klimatas taps karštesnis. Tai taip pat turime turėti omenyje planuodami šeimą“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas su „The Telegraph“, dr. S. Guntheris teigė, kad šis tyrimas buvo pirmasis, nagrinėjantis karščio poveikį vaisingumui atogrąžų regionuose, kur temperatūra išlieka aukšta ištisus metus, o svyravimai yra švelnesni nei sezoninio klimato vietovėse.

„Tai, kad pagrindiniais poveikio laikotarpiais vis dar aptikome žalingą poveikį, rodo, kad dideli temperatūros svyravimai nebūtini tam, kad būtų pakenkta spermos sveikatai“, – tvirtino jis.

Minimas tyrimas yra Singapūro nacionalinio universiteto projekto „HeatSafe“ dalis, kurio metu tiriamos didelio karščio pasekmės įvairiems visuomenės elementams.

Tyrėjai analizavo ne tik vyrų spermatozoidų skaičių, bet ir daugiau nei 30 000 motinų gimdymo įrašus ir nustatė, kad didelio karščio vengimas trečiojo nėštumo trimestro metu buvo susijęs su mažesne priešlaikinio gimdymo rizika.

Shutterstock nuotr./Nėštumas
Shutterstock nuotr./Nėštumas

Tuo tarpu Šri Ramačandros aukštojo mokslo ir tyrimų instituto mokslininkai stebėjo 800 nėščių moterų pietų Indijoje ir nustatė, kad jei moterys patiria didelį karštį, negyvo vaisiaus gimimo ir persileidimo rizika gali padvigubėti.

Vis dėlto, pasak profesoriaus Huango Zhongo Wei iš Singapūro nacionalinio universiteto, karštis vyrus greičiausiai paveikia labiau, nes jų sėklidės yra išorėje. Mokslininko teigimu, spermatogenezė (spermatozoidų gamybos procesas) vyksta temperatūroje, 1–2 laipsniais žemesnėje už kūno temperatūrą, „taigi, nenuostabu, kad šis poveikis vyrams yra ryškesnis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius