Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Mokslininkai siunčia pavojaus signalą: vaikams, kuriems trūksta miego, ateityje gali grėsti psichozė

Naujas tyrimas atskleidė, kad vaikai, kurie nuo kūdikystės patiria lėtinį miego trūkumą, gali turėti didesnę riziką sulaukę pilnametystės susirgti psichoze, rašo MedicalXpress.com.
Mergaitė serga
Mergaitė serga / Pexels.com nuotr.

Birmingamo universiteto mokslininkai ištyrė duomenis apie nakties miego trukmę, surinktus per didžiulį tyrimą, kuriame dalyvavo vaikai nuo 6 mėnesių iki 7 metų amžiaus.

Jie nustatė, kad vaikai, kurie per šį laikotarpį nuolat miegojo mažiau valandų, ankstyvame pilnametystės amžiuje turėjo daugiau nei du kartus didesnę tikimybę susirgti psichoziniu sutrikimu ir beveik keturis kartus didesnę tikimybę patirti psichozės epizodą.

Nors ankstesniuose tyrimuose ryšys tarp miego problemų ir psichozės tam tikrais laikotarpiais jau buvo pastebėtas, tai yra pirmasis tyrimas, parodantis, kad nuolatinis miego trūkumas yra reikšmingas psichozės pranašas.

„Visiškai normalu, kad vaikai įvairiais vaikystės momentais kenčia nuo miego problemų, tačiau taip pat svarbu žinoti, kada gali būti laikas ieškoti pagalbos. Kartais miegas gali tapti nuolatine ir lėtine problema, ir čia matome sąsajas su psichikos ligomis suaugus“, – sakė pagrindinė tyrimo autorė, dr. Isabel Morales-Muñoz.

„Geros naujienos yra tai, jog žinome, kad įmanoma pagerinti mūsų miego įpročius ir elgesį. Nors nuolatinis miego trūkumas gali būti ne vienintelė psichozės priežastis ankstyvoje pilnametystėje, mūsų tyrimai rodo, kad tai yra prisidedantis veiksnys, problema, kurią tėvai gali imtis spręsti“, – pridūrė ji.

Rezultatai, paskelbti žurnale „JAMA Psychiatry“, buvo pagrįsti duomenimis, paimtais iš tyrimo, apimančio 12 394 vaikus, kurių amžius – nuo 6 mėnesių iki 7 metų, ir 3 889 suaugusius, kurių amžius – 24 metai.

Nors tyrimo metu ryšys tarp miego trūkumo vaikystėje ir psichozės ankstyvoje pilnametystėje pasirodė tvirtas, komanda neįrodė, jog pirmasis veiksnys yra antrojo priežastis. Dėl to būtų reikšminga studijuoti kitus veiksnius, susijusius tiek su miegu vaikystėje, tiek su psichoze.

Unsplash.com nuotr./Vaikas
Unsplash.com nuotr./Vaikas

Be kita ko, komanda ištyrė bendrą vaikų imuninės sistemos sveikatą, kad išsiaiškintų, ar imuninės sistemos sutrikimai taip pat gali būti susiję su ryšiu tarp miego trūkumo ir psichozės. Tai buvo patikrinta matuojant uždegimo lygį 9 metų amžiaus vaikų kraujo mėginiuose.

Rezultatai parodė, kad susilpnėjusi imuninė sistema gali iš dalies paaiškinti ryšį tarp miego trūkumo ir psichozės, tačiau gali būti svarbūs ir kiti nežinomi veiksniai.

„Žinome, kad ankstyva intervencija yra tikrai svarbi padedant psichikos ligomis sergantiems jauniems žmonėms. Suvokimas, kokį vaidmenį teigiamai psichinei sveikatai atlieka gera miego higiena, gali būti labai svarbi šio proceso dalis“, – tvirtino dr. I.Morales-Muñoz.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius