Nauji vėžio tyrimai rodo: ką stiklinė pieno ar vyno taurė gali padaryti žarnynui?

Ar daugiau maisto produktų, kurie turi kalcio, vartojimas gali turėti įtakos vėžio rizikos mažinimui? Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas rodo, kad sąsajų tikrai galima įžvelgti – stiklinė pieno per dieną gali sumažinti riziką susirgti žarnyno vėžiu, rašo „BBC Health“.
Žarnyno vėžio rizika
Žarnyno vėžio rizika / Shutterstock.com koliažas

Tyrėjai išanalizavo daugiau kaip pusės milijono vyresnių nei 16-os metų moterų mitybą ir nustatė, kad tamsialapiai žalumynai, duona ir ne pieno produktai, kuriuose yra kalcio, turi apsauginį poveikį organizmui, kalbant apie žarnyno vėžio riziką.

Taip pat pateikiami įrodymai, kad per didelis alkoholio ir perdirbtos mėsos vartojimas turi nepageidautiną poveikį – didina vėžio susirgimų riziką. O kaip yra su pienu, kuriame taip pat gausu kalcio?

123RF.com nuotr./Pienas
123RF.com nuotr./Pienas

Kokį poveikį turi pienas?

Neseniai atlikto tyrimo duomenys rodo, kad pieno produktai gali turėti teigiamą įtaką storosios žarnos vėžio rizikos valdymui.

Oksfordo universiteto ir Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų centro tyrimas parodė, kad kalcis, gaunamas ir iš pieno, ir iš ne pieno produktų, gali prisidėti prie organizmo apsaugos nuo žarnyno vėžio.

Nustatyta, kad papildomas 300 mg kalcio per dieną su maistu arba didelė stiklinė pieno gali sumažinti sumažina riziką susirgti žarnyno vėžiu 17 proc.

„Tai rodo, kad pieno produktai, daugiausia dėl to, kad sudėtyje turi daug kalcio, gali apsaugoti organizmą nuo žarnyno vėžio“, – sakė viena iš pagrindinių tyrėjų daktarė Keren Papier iš Oksfordo.

Shutterstock nuotr./Žarnyno vėžys
Shutterstock nuotr./Žarnyno vėžys

Tiesa – vaisiai, viso grūdo produktai, skaidulinės medžiagos ir vitaminas C taip pat prisideda prie minėtos onkologinės rizikos valdymo.

Tyrimo duomenys leido patvirtinti ir jau seniau akcentuojamus faktus, kad valgant per daug perdirbtos ir raudonos mėsos didėja rizika susirgti žarnyno vėžiu. Neigiamu veiksniu laikomas ir alkoholio vartojimas.

Tyrimas pateikia daugiau šio ryšio įrodymų:

Per dieną išgeriant papildomą didelę taurę vyno arba 20 g alkoholio, rizika susirgti žarnyno vėžiu padidėja 15 proc.

Per dieną suvalgant 30 g daugiau raudonos ir perdirbtos mėsos, pavyzdžiui, gabalėlį kumpio, rizika žarnyno vėžiu gali padidėti 8 proc.

Pabrėžiama, kad vertinant duomenis reikėtų atsižvelgti, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra individualus – rizika susirgti žarnyno vėžiu priklauso ir nuo žmogaus gyvenimo būdo, mitybos, įpročių ir genetikos.

Kokia kalcio įtaka?

Kalcis yra svarbus mineralas, stiprinantis kaulus ir palaikantis dantų sveikatą, tačiau daugėja įrodymų, kad jis taip pat apsaugo organizmą nuo kai kurių vėžinių susirgimų.

Daug kalcio randama piene, jogurte, sūryje ir kituose pieno produktuose.

Kalcio taip pat yra kituose maisto produktuose, pavyzdžiui, sojos ir ryžių gėrimuose, baltoje duonoje, riešutuose, sėklose ir vaisiuose, pavyzdžiui, džiovintose figose, kopūstuose ir konservuotose sardinėse, jo yra ir piene be laktozės.

Tyrime teigiama, kad kalcis gali apsaugoti nuo žarnyno vėžio, „nes gali jungtis su tulžies rūgštimis ir laisvosiomis riebalų rūgštimis storojoje žarnoje, mažindamas jų galimą kancerogeninį poveikį“.

Ką sako kiti ekspertai?

Ekspertai pastebi, kad kategoriškai vertinti tyrimo rezultatų nereikėtų, tačiau įrodymų, kad kalcis gali padėti apsaugoti organizmą nuo vėžio, galima įžvelgti.

Tyrėjai teigia, kad šis tyrimas yra „didžiausias iki šiol atliktas tyrimas apie mitybą ir žarnyno vėžį“, todėl jie yra įsitikinę, kad einama teisingu keliu.

Lidso universiteto mitybos ekspertė profesorė Janet Cade teigė, kad šiame darbe „pateikiama svarbių įrodymų, kad mityba gali turėti įtakos storosios žarnos vėžio rizikai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„Lidl Lietuva“ septintus metus iš eilės pripažinta geriausiu darbdaviu Lietuvoje ir Europoje
Reklama
Tyrimas atskleidė: „Lidl“ dažno vartojimo prekių krepšelis – pigiausias
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai