Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Naujovė Lietuvoje: Šiaulių ligoninėje vaikams skausmingų procedūrų metu padės virtualios realybės akiniai

Į Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos, traumatologijos ir ortopedijos centrą žengia inovatyvios technologijos. Jau liepos pradžioje mažųjų dėmesį įvairių procedūrų metu nukreips virtualios realybės akiniai. Siekiant mažinti socialinę atskirtį palatose galima bus naudotis planšetėmis. Šiuo metu dirbti integruojant šiuolaikines technologijas apmokomas personalas. Nors panaši praktika Vakarų šalyse yra įprasta, Lietuvoje toks projektas iki šiol dar nebuvo įgyvendintas nei viename vaikų chirurgijos skyriuje, sakoma pranešime žiniasklaidai.
Virtualios realybės akiniai Šiaulių ligoninėje
Virtualios realybės akiniai Šiaulių ligoninėje / Enrika Andrulytė Photography

Šią dovaną Respublikinei Šiaulių ligoninei įteikė Šiaulių krašto Rotary klubas, įgyvendinęs projektą „Inovacijos vaikų chirurginiame skyriuje socialinės atskirties mažinimui ir greitesniam sveikimui“. Šio klubo prezidentas Alfredas Jonuška pažymėjo, kad ligoninei norint ką nors įsigyti, viešųjų pirkimų procedūros užtrunka ištisus mėnesius, todėl džiaugiasi galėdami pagreitinti procesus įsijungdami į kilnią misiją. Surinktomis lėšomis nupirkti virtualūs akiniai, mobilūs telefonai, planšetiniai kompiuteriai, mobilūs maršrutizatoriai. Mobiliojo ryšio SIM kortelės su planu 24 mėn. laikotarpiui dovanojo AB Telia Lietuva.

Šios priemonės bus naudojamos jauniesiems pacientams mažinant jų stresą, patiriamą patekus į gydymo įstaigą, kuri dažnam asocijuojasi su skausmingomis procedūromis, baime ir ašaromis. Dar vienas kilnus tikslas – mažinti socialinės atskirtį, eliminuojant nuoskaudą, kylančią matant palatos kaimyną, besinaudojantį asmeniniais, išmaniaisiais įrenginiais.

Ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas dėkojo centro gydytojams, kurie yra inovatyvūs ir ne tik sėkmingai gydo vaikus, bet ir randa galimybių gerinti mažųjų pacientų psichoemocinę būklę.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos, traumatologijos ir ortopedijos centro gydytojas vaikų chirurgas Benediktas Januška su kolegomis dėkojo, kad ligoninės administracija nuolat rūpinasi, įvairios medicininės technikos atnaujinimu bei reikalinga infrastruktūra, o pats sako mielai savarankiškai imasi iniciatyvų pagerti mažųjų pacientų buvimo ligoninėje laiką ir kokybę.

„Mes, vaikų chirurgai, kasdien ir siuvame, ir gipsuojame, keičiame gipsą, traukiame siūlus, atliekame mini operacijas. Virtuali realybė padės nukreipti dėmesį. Tai nėra „Du gaideliai“ ar paprastas klausimas, kaip tau sekasi mokykloje?! Tai daugiau: vaikas gali virtualioje erdvėje baidare paplaukti, kartingu pavažinėti. Tai ne tik palengvina vaiko savijautą, bet ir gydytojų darbą, nes vaikas tada yra ramesnis, o mums tenka sugerti mažiau neigiamų emocijų“.

Enrika Andrulytė Photography/Dovana Šiaulių ligoninei
Enrika Andrulytė Photography/Dovana Šiaulių ligoninei

Anot mediko, Vakarų šalys laikosi krypties, kad vaikų ligoninė turi būti tarsi didelis žaidimų kambarys, kuris negąsdintų mažųjų. Todėl buvo išsikeltas tikslas, kad vaikas patekęs į ligoninę patirtų mažiau streso, kuris lėtina ir gijimą. Virtualios realybės akiniai bus naudojami procedūriniuose kabinetuose, kuriuose vaikams atliekamos įvairios chirurginės manipuliacijos. Uždėjus tokius akinius jie galės matyti jiems įdomius vaizdus, sutelkti dėmesį į vaizdą, o ne į medikų darbą.

Gydytojas sako, kad virtualios realybės akiniais ketina dalintis ir su Intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriaus bei vaikų ligų profilio skyrių kolegomis.

Planšetėmis Chirurgijos, traumatologijos ir ortopedijos centre galės naudotis vaikai, kurie neturi galimybės turėti savo asmeninės. Planšetėse įdiegtos visos populiariausios programėlės, netrukus turėtų atsirasti Go3 televizija ir vedamos derybos su nuotolinio mokymosi platformomis dėl mokymosi programų integravimo tam, kad ilgiau stacionare gulintys pacientai galėtų neatsilikti nuo bendramokslių.

Lietuvoje toks projektas gan inovatyvus, nes nebuvo įgyvendintas nei viename vaikų chirurgijos skyriuje, tad Šiauliai tampa puikiu pavyzdžiu, kaip socialine iniciatyva galima sutelkti finansavimą inovatyvių metodų taikymui, tobulinant sąlygas ir sukuriant maksimaliai komfortišką aplinką mažiesiems pacientams ir jų artimiesiems, gerinant emocinę ir psichologinę mažųjų pacientų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius