Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Nėštukių valgiaraštyje – smėlis ir tualetinis popierius: iš kur atsiranda tokie keisti potraukiai?

Marinuoti agurkėliai su žemės riešutų sviestu – toks gan neįprastas derinys besilaukiančioms moterims skamba tiesiog pasakiškai. Apie tai, jog nėštukės jaučia potraukį savotiškoms maisto produktų kombinacijoms, girdime dažnai.
Nėštumas
Nėštumas / Shutterstock nuotr.

Visgi dalis moterų nėštumo metu ima kramsnoti dar keistesnius dalykus – pavyzdžiui, smėlį ar tualetinį popierių. Tokią būklę, kuomet jaučiamas stiprus potraukis nevalgomoms medžiagoms, medikai vadina pika (angl. pica) sutrikimu, rašo TheBump.com.

Kas yra pika sutrikimas?

Pika yra valgymo sutrikimas, kurio metu žmogus trokšta ne maisto produktų, sako Laura Purdy, šeimos gydytoja ir skaitmeninės sveikatos ekspertė. Pika besilaukiančiai moteriai paprastai prasideda per pirmąjį trimestrą, tačiau sutrikimas iš tiesų gali pasireikšti bet kuriuo nėštumo etapu, priduria specialistė.

Pats būklės pavadinimas yra kilęs iš viduramžių lotyniško šarkos – paukščio, kuris tariamai valgo beveik viską – pavadinimo.

123RF.com nuotr./Nėščia moteris
123RF.com nuotr./Nėščia moteris

Tyrimai parodė, kad pika paplitimas tarp nėščių moterų svyruoja nuo 0 iki 68 proc., priklausomai nuo tiriamos grupės. Viena 70 tyrimų metaanalizė atskleidė, kad šio sutrikimo paplitimas visame pasaulyje yra apie 28 proc.

Dažniausi potraukiai

Yra trys pagrindiniai pika tipai, teigia Skyler Jacobs, sertifikuota slaugytoja akušerė. Jei žmogui pasireiškia geofagija, jis gali trokšti „žemiškų“ medžiagų – dirvožemio, molio, anglies ar akmenų. Sergant amilofagija, asmuo linkęs valgyti neapdorotą krakmolą, įskaitant miltus, ryžius, kukurūzų krakmolą ir krakmolą audiniams. Tuo tarpu žmogų, sergantį pagofagija, traukia valgyti didelius ledo kiekius.

Anot slaugytojos akušerės S. Jacobs, įprastai žmones, kuriems pasireiškia pika, traukia ledas ir neapdorotas krakmolas. Kiti dažni pasirinkimai būna kreida, popierius, tualetinis popierius, kavos tirščiai ir milteliai kūdikių odai.

123RF.com nuotr./Tualetinis popierius
123RF.com nuotr./Tualetinis popierius

Kodėl pika pasireiškia nėštumo metu?

Nors šiuo metu aiškios priežasties, kodėl nėštumo metu moterims išsivysto pika, nėra žinoma, pasak S. Jacobs, taip dažnai nutinka dėl maistinių medžiagų trūkumo. Kaltininke gali būti tiek geležies, tiek cinko stoka.

„Nėštumo metu kraujo tūris plečiasi. Dėl šio išsiplėtimo raudonieji kraujo kūneliai labiau praskiedžiami kraujyje. Tai gali sukelti anemijos simptomus, įskaitant pika maisto potraukį“, – aiškina Rebekah Mustaleski, sertifikuota profesionali akušerė.

„Kadangi tai dažnai siejama su nepilnaverte mityba, svarbu įsitikinti, kad suvartojate pakankamai maistinių medžiagų“, – priduria specialistė.

Ar pika sutrikimas pavojingas?

Jei dėl pika sutrikimo nėštumo metu moteris valgo ne maisto produktus, tai gali pakenkti tiek jai, tiek ir kūdikiui, sako ekspertai.

Unsplash nuotr./Nėštumas
Unsplash nuotr./Nėštumas

„Pika yra pavojingas, nes dauguma medžiagų, kurių žmonės trokšta turėdami pika sutrikimą, nėra maistas ir yra toksiškos kūnui, – teigia akušerė R. Mustaleski. – Tai gali sukelti nėštumo komplikacijų arba kūdikio augimo problemų.“

Natalie Carroll, dietologė ir žindymo patarėja, savo ruožtu tikina, kad vartodamos ne maistines medžiagas, moterys gali jaustis sočios, o „tai išstumia tikro maisto ir jo teikiamų maistinių medžiagų poreikį. Tai taip pat gali pagilinti virškinimo problemas, tokias kaip vidurių užkietėjimas ar viduriavimas“.

Kaip gydyti pika nėštumo metu?

„Pika gydymas nėštumo metu yra daugiafunkcis ir apima medžiagos pakeitimą, jei įmanoma, prieigos prie tos medžiagos sumažinimą ir bet kokios pagrindinės priežasties gydymą“, – sako slaugytoja akušerė S. Jacobs.

Anot jos, nėščiosioms, turinčioms pika sutrikimą, sveikatos priežiūros specialistai gali padėti surasti maisto produktų, kurie savo tekstūra, skoniu ar kvapu primintų nemaistines medžiagas, kurioms jaučiamas potraukis.

„Pavyzdys galėtų būti žemės uostymas valgant avižinius dribsnius, skrebučio trupinius ar suskrudintą tortiliją“, – aiškina S. Jacobs.

Shutterstock nuotr./Skaidulos
Shutterstock nuotr./Skaidulos

Kaip pažymi ekspertė, pika sutrikimą nėštumo metu gali padėti įveikti ir pagrindinių priežasčių (dažniausiai anemijos) gydymas.

„Jei jums pasireiškia pika, jūsų gydytojas greičiausiai įsitikins, ar gaunate pakankamai maistinių medžiagų. Jis gali rekomenduoti kai kuriuos vitaminus ir papildus, taip pat įsitikinti, kad valgote kitą maistingą maistą“, – priduria šeimos gydytoja L. Purdy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius