Kaip 15min pasakoja Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinio gydytoja gastroenterologė E.Ruibienė, dažniausiai pilvas mums gurgia dėl fiziologinės priežasties – skrandžio ir žarnyno peristaltikos. Tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti ir vienas iš virškinamojo trakto ligų simptomų.
„Dažniausiai [pilvo gurgimas] susijęs su dirgliosios žarnos sindromu, celiakija (autoimunine, genetinę predispoziciją turinčia dvylikapirštės žarnos liga, kurią sukelia gliuteno turintys produktai), laktozės netoleravimu, esant lėtiniam pankreatitui, žarnyno infekcijai, rečiau pasitaikančiai patologijai – žarnyno nepraeinamumui“, – teigia specialistė.
Anot pašnekovės, su alkiu ir ligomis siejamas pilvo burzgimas nebūna vienodas. Pavyzdžiui, esant žarnų nepraeinamumui, pilvo skleidžiami garsai gali būti didesni.
Neretai pastebima, kad pilvas, suvalgius vienokių produktų, būna labai ramus, o kitokių – baubia lyg pamišęs.
Pasak gydytojos gastroenterologės E.Ruibienės, pastarąjį efektą sukelia produktai, turintys cukraus, fruktozės, sorbitolio, gliuteno ir laktozės. Taip pat veikia ir gazuoti gėrimai, gausus augalinės ląstelienos turinčių produktų vartojimas. „Atsisakius šių produktų, gurgimas sumažėtų“, – pataria ekspertė.
Specialistė priduria, kad pilvo gurgimą gali paskatinti ir kiti veiksniai, tarp kurių – ilgalaikis alkoholio bei vaistų vartojimas.
„Įtakos turi antibiotikai, ilgą laiką be pertraukų vartojami skrandžio rūgštingumą reguliuojantys vaistai. Jie taip pat gali sutrikdyti žarnyno mikrobiotą“, – sako E.Ruibienė.
Tam, jog mūsų žarnyno veikla būtų sklandesnė, pašnekovė rekomenduotų į savo racioną įtraukti šių produktų: jogurto, kefyro, imbiero, pankolio, bananų, citrinų, avokadų, agurkų, kivių, papajų, ananasų bei burokėlių.
„Jie mažina pilvo pūtimą, o kartu – ir gurgimą“, – tikina gydytoja gastroenterologė, pridurdama, kad žarnyno veiklą pagerinti galėtų ir probiotikai.