Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norite gyventi ilgai ir kokybiškai? Patarimai, kur slypi to paslaptis

Kodėl mes kasdien renkamės kvėpuoti kokybišku oru, bet atsisakome kokybiško miego – tokiu klausimu garsus miego tyrinėtojas, JAV miego medicinos mokslų daktaras Michaelis Grandneris savaitgalį Vilniuje atidarė miego ir ilgaamžiškumo temoms dedikuotą konferenciją „Sleep Fest“, rašoma organizatorių pranešime žiniasklaidai. Kaip tvirtino iš JAV, Japonijos, Prancūzijos, Olandijos, Estijos savaitgalį į Vilnių atvykę žymiausi šios srities ekspertai, tai bene didžiausias plačiajai visuomenei skirtas tokio pobūdžio renginys pasaulyje.
Poilsis
Poilsis / Shutterstock nuotr.

Itin detaliai ateities vizija pasidalino iš Japonijos vos parai specialiai dėl konferencijos į Vilnių atvykęs žymus ilgaamžiškumo tyrinėtojas, Kindai universiteto Anti-aging centro įkūrėjas bei Japonijos Anti-aging medicinos draugijos prezidentas dr. Hidekazu Yamada. Savo prezentacijoje svečias pasidalin, koks bus dirbtinio intelekto vaidmuo mūsų netolimoje kasdienybėje.

Dar vienas pavyzdys, kad Lietuva eina koja kojon su visu pasauliu, gilindamasi į esmines kokybiško gyvenimo sudedamąsias, buvo pokalbis su pasauline miego mokslo žvaigžde, neuromokslininku dr. Matthew Walkeriu. Bestselerio „Kodėl mes miegame“ autorius ne tik pasidalino kiekvienam aktualiais kasdieniais patarimais apie miegą, bet ir atkreipė verslo atstovų dėmesį į pailsėjusio darbuotojo vertę darbdaviui. Leisti darbuotojui dirbti pagal jo chronotipą yra ne prabanga, o protingas žmogiškųjų resursų paskirstymas, kai atskleidžiamas tikrasis konkretaus žmogaus potencialas, kūrybiškumas ir produktyvumas.

Shutterstock nuotr./Miego sutrikimai
Shutterstock nuotr./Miego sutrikimai

Kaip prisipažino vienas laukiamiausių konferencijos pranešėjų, ilgaamžiškumo novatorius ir biotechnologijų multimilijonierius Bryanas Johnsonas, jo gyvenimo tempas šiuo metu yra intensyviausias nei kada anksčiau, o išlikti puikios sveikatos, niekada net neperšalančiam ir produktyviam jam padeda itin griežtas kasdienis protokolas.

Beje, kaip akcentavo į savo sveikatą ir ilgaamžiškumą kamet solidžias sumas investuojantis B. Johnsonas, jo protokolas yra kaip pagrindas visiškai kitokiam mąstymui, požiūriui į savo pasirinkimus ir diskutuotinas šiuolaikinės visuomenės normas. Ar išties turėtų būti priimtina nesirūpinti savo kūnu, valgyti sveikatą žalojantį maistą, alinti save miego trūkumu? Galbūt atėjo metas pergalvoti atgyvenusį naratyvą ir prisijungti prie sveiką ir pilnavertį gyvenimo būdą siūlančio judėjimo.

Svarbiomis ir itin kasdieninėje rutinoje praverčiančiomis įžvalgomis pasidalino ir Lietuvoje puikiai žinomi miego specialistai bei ilgaamžiškumo entuziastai. Tarp daugybės naudingų pranešimų ypatingo publikos įsitraukimo ir klausimų susilaukė išsamiai ilgaamžiškumo istoriją apžvelgęs genetikas, šios krypties tyrimų pradininkas Lietuvoje Vaidas Dirsė, apie sąmoningos sapnavimo naudą asmeniniam bei profesiniam augimui pasidalinęs mokslininkas dr. Tadas Stumbrys, nemigos sprendimo būdus pristačiusi dr. Alicja Juškienė, iš holistinės perspektyvos į santykį su miegu pažvelgusi miego mentorė Ieva Ankstaitienė.

Su konferecijos dalyviais tiek pranešėjai, tiek diskusijų dalyviai mielai savo įžvalgomis dalijosi ir pertraukų metu. Tiesa, tarp pranešimų lankytojai turėjo galimybę išbandyti ir naujausius įrenginius bei programas miegui, inovatyvią grožio laboratoriją, kvapus ir produktus sveikesniam gyvenimui.

Keliasdešimties oro valytuvų instaliacijos siena priminė apie švarų orą miegamajame, o maždaug 100 pagalvių kūrė komforto įspūdį, tokį svarbų miegamajame. Kintančio ryškumo šviesomis siekta atkreipti dėmesį į tai, kad vakarais miegamajame geriau rinktis šiltesnių atspalvių apšvietimą. Neatsitiktinai IKEA instaliacijoje buvo parinkta ir balta spalva: ji asocijuojasi su švara, o taip pabrėžiamas tvarkos, padedančios nusiraminti, pojūtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai