Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nors neužkrečiama, sergančiųjų „privengiama“: nepagydoma ligų, kuria sergančių daugėja

Kasmet spalio 29 dieną minima pasaulinė žvynelinės diena, skirta atkreipti dėmesį į ja sergančių žmonių problemas, gyvenimo kokybę bei socialinę izoliaciją. Žvynelinė – nepagydoma liga, kuria pasaulyje serga net 2–3 proc. žmonių. Pasak medicinos gydytojos Agnės Sausdravės, svarbu suprasti, kad ji neužkrečiama, o kenčiantiems nuo ligos žinoti, kaip kokybiškai gyventi su ja.
Pasaulinė žvynelinės diena
Pasaulinė žvynelinės diena / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žvyneline sergama visą gyvenimą

Psoriazė, dar vadinama žvyneline, yra lėtinė, pasikartojanti uždegiminė autoimuninė liga, kuri gali atsirasti bet kuriame amžiuje ir tęsiasi visą gyvenimą. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, šia liga pasaulyje serga apie 125 mln. žmonių, rašoma dermatologijos klinikos „Skin Olympus“ pranešime žiniasklaidai.

Sergantys šia liga kenčia nuo kūno ir galvos odos bėrimų, kurie gali pasireikšti vos keliomis psoriatinėmis plokštelėmis ar galvos odos pleiskanojimu, bet gali pažeisti ir viso kūno odą.

123RF.com nuotr./Psoriazė
123RF.com nuotr./Psoriazė

Odos pažeidimai paprastai pasireiškia įvairaus dydžio rausvais, sidabrine pleiskana padengtais, bėrimais, panašiais į žvynelius. Be šių tipinių odos bėrimų liga gali pasireikšti ir kitos formos bėrimais. Lašelinės psoriazės atveju odos bėrimai primena vandens lašelius, raukšlių bėrimas pažeidžia didžiąsias odos raukšles kirkšnių, pažastų ir kitose srityse, o pustulinė psoriazė sukelia baltas, pūlių pripildytas pūsleles.

Paprastai pasireiškia įvairaus dydžio rausvais, sidabrine pleiskana padengtais, bėrimais, panašiais į žvynelius.

Nors apie žvynelinę dažniausiai kalbama tik kaip apie odos problemą, gydytoja atkreipia dėmesį, kad liga taip pat gali pažeisti sąnarius, nes daliai sergančių žvyneline išsivysto psoriazinis artritas. Liga taip pat gali sukelti nagų pakitimus, kurie pasireiškia nagų lūžinėjimu, spalvos pasikeitimu, plokštelės įdubimu ar net plokštelės atsiskyrimu nuo pagrindo.

Žvynelinė nėra užkrečiama

Deja, vis dar gajus mitas, kad žvynelinė yra užkrečiama liga. Žmonės vis dar mažai žino apie šią ligą ir pamatę bėrimus ant kūno vengia artimo kontakto su sergančiuoju.

Svarbu suprasti, kad žvynelinė neplinta nei oru, nei lytėjimo būdu, todėl vengti sergančių žvyneline nereikia. Pasak gydytojos, priešingai, šia liga sergančiuosius reikėtų ne atstumti, o palaikyti.

„Žvynelinė paveikia ne tik fizinę, bet ir psichinę žmonių sveikatą: neretai pacientai skundžiasi patiriantys emocinį stresą, sumažėjusį pasitikėjimą savimi, vengia laikytis sporto klubuose, baseinuose, pajūryje. Žvyneline sergantys vaikai ima vengti būrelių, kūno kultūros pamokų, kai kuriais atvejais net kitų žmonių, tampa uždaresni,“ – sako gyd. Agnė Sausdravė.

Žvynelinė paveikia ne tik fizinę, bet ir psichinę žmonių sveikatą

Priešingai negu galvojama, žvynelinė yra ne infekcinė, o autoimuninė liga. Jos atsiradimą gali lemti tiek genetiniai, tiek aplinkos veiksniai. Jeigu giminėje kažkas turėjo šią ligą, tikėtina, kad ji gali pasireikšti ir jums. Tikimybė ženkliai padidėja tais atvejais, kai prie genetinio polinkio prisideda aplinkos veiksniai.

Vieni dažniausių ligą provokuojančių aplinkos veiksnių yra stiprus stresas, alkoholio vartojimas, ūmiai persirgtos virusinės ar bakterinės infekcijos. Šie aplinkos veiksniai, drauge su genetinias, veikia žmogaus imuninę sistemą ir organizme prasideda sisteminis uždegiminis procesas.

Žvynelinės diagnozė – ne nuosprendis

Žvyneline sergantiems žmonėms šiuolaikinė medicina siūlo daug skirtingų gydymo metodų, padedančių pasiekti ligos pagerėjimą ar visišką bėrimų neturėjimą.

Sergant žvyneline dažnai skiriamas gydymas vietiniais vaistais, tokiais kaip gliukokortikosteoidai, kalcipotriolis. Šia liga sergantys pacientai vasaros metu dažnai stebi pagerėjimą, nes ultravioletiniai (UV) spinduliai turi teigiamą poveikį ligos gydymui. Todėl neretai UVB lempomis pacientai gydomi ir dermatologijos centruose.

Ne visada lokalus gydymas yra veiksmingas. Sunkiais ligos atvejais, kai bėrimai išplinta ir paveikia ne tik odą, bet ir sąnarius, nagus, rekomenduojamas sisteminis gydymas. Paprastai šio gydymo pradžioje skiriami tradiciniai ligą modikuojantys vaistai (metotreksatas), kurie gali būti geriami ar leidžiami. Nepasiekus teigiamo atsako šiuo metu Lietuvoje pacientams gali būti skiriama biologinė terapija – gydymas naujausias vaistais, kuris laikomas vienu efektyviausių.

Kadangi žvynelinė yra lėtine liga, jai būdingi paūmėjimo ir pagerėjimo epizodai. Sergantiems ja svarbu stebėti, kokie veiksniai išprovokuoja ligos paūmėjimus ir jų vengti. Šiam tikslui pasiekti svarbu koreguoti savo gyvenimo būdą, miegą, mitybą. Pasak gydytojos, siekdami ligą suvaldyti, pacientai kartais net pakeičia darbą.

„Išgirdus žvynelinės diagnozę svarbu nenuleisti rankų: bendradarbiaujant su gydytojais ir laikantis gydymo režimo bei sveiko gyvenimo būdo šiuo metu galima pasiekti nuostabius gydymo rezultatus,“ – sako klinikos gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai