Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 18

Onkologai apie beviltišką situaciją: dėl valdžios neveiksnumo pacientai pasmerkiami mirčiai

Per metus Lietuvoje onkologinės ligos diagnozę išgirsta daugiau nei 16000 pacientų. Dalį jų sukrečia ne tik žinia, kad jų laukia nuožmi ir sunki kova už gyvybę, bet ir tai, jog jiems ligą įveikti galintys padėti vaistai Lietuvoje tiesiog neprieinami. Dažnu atveju tai reiškia, kad vokiečiai, lenkai, bulgarai, kartais net ir latviai kompensuojamą gydymą gautų be jokių kliūčių, o ligoniai Lietuvoje toko gydymo negautų. Onkologai susiklosčiusią situaciją vadina beviltiška, nes valdžios neveiksnumas slegia medikų pečius: juk būtent jiems tenka pasmerkti pacientus ir sakyti „Europoje vaistų yra, bet jums jų negalime išrašyti“.
Onkologai apie beviltišką situaciją: dėl valdžios neveiksnumo pacientai pasmerkiami mirčiai
Onkologai apie beviltišką situaciją: dėl valdžios neveiksnumo pacientai pasmerkiami mirčiai / 15min montažas

Tarptautiniu žurnalistiniu tyrimu, kurį inicijavo „Investigate Europe“ ir vykdė kartu 15min bei 20 kitų ES šalių tyrimų žurnalistais, siekta išsiaiškinti didžiulės inovatyvių vaistų prieinamumo Europos pacientams nelygybės priežastis.

Tyrimą atlikę žurnalistai išsiaiškino, kad naujoviškų vaistų nuo vėžio, diabeto ir kitų gyvybiškai svarbių gydymo būdų prieinamumą daugiausia lemia slapti susitarimai dėl vaistų kainų, kuriuos sudaro valstybių pareigūnai ir farmacijos įmonių vadovai. Tiesa, neretai pacientams kelią link gyvybiškai svarbių medikamentų užkerta ir klampūs pačių valstybių vidiniai procesai.

Šiuo atveju ne išimtis ir Lietuva, kur inovatyvūs vaistai, galintys pakeisti pacientų gyvenimus, neužregistruojami per įstatymu numatytą 180 dienų terminą ir dėl valdžios neveiksnumo sudarytose registracijos spūstyse pakimba metų metams, todėl neskiriami pacientams. O tai reiškia, kad ligoniai, kuriems laikas itin svarbus, pasmerkti mirčiai arba turi tikėtis stebuklo – gal žmonės suaukos neįperkamiems vaistams. Šalies onkologai šią situaciją vadina tiesiog beviltiška, nes kovoja su ja metų metus, o proveržio nematyti.

Pirmąją tyrimo dalį apie tai, kaip inovatyviausi vaistai stringa spūstyse dėl to, kad valstybė nevykdo savo pačios įsakymų, kviečiame skaityti čia.

Antrąją tyrimo dalį apie medikamentų kainų nelygybę Europoje kviečiame skaityti čia.

Aiškinantis situaciją Lietuvoje, 15min atliko 13 interviu su pacientais, onkologais, farmacijos pramonės atstovais bei atsakingų valstybinių institucijų pareigūnais. Šiame straipsnyje taip pat remiamasi tarptautinio tyrimo ir kolegų iš „Investigate Europe“ surinktais duomenimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus