Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Parašai sudėti“: sunkiai sergančių vaikų šeimos arti stebuklo – vaistai jau yra Lietuvoje

Spalio 2 d. Seime, Sveikatos reikalų komitete, dar kartą buvo svarstytas cistine fibroze sergantiems vaikams ir jų šeimoms itin jautrus klausimas. Kada pagaliau vaistai, galintys kardinaliai pakeisti ir gerokai prailginti vaikų gyvenimus, bus kompensuojami? Šįkart po labai ilgo laukimo, pažadų ir atidėliojimų, išgirdome daug vilties suteikiančią žinią. Po ilgų derybų vaistų gamintojas pagaliau pasirašė sutartį su Lietuva, Sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas taip pat padėjo parašą ant įsakymo dokumentų. Anot viceministro Edgaro Narkevičiaus, diena, kai vaistai fiziškai pasieks ligonius, jau arti – medikamentai net jau yra Lietuvoje.
Cistinė fibrozė
Cistinė fibrozė / Shutterstock nuotr.

Pasak Sveikatos apsaugos viceministro Edgaro Narkevičiaus, turime gerų naujienų. „Sutartis su gamintoju dėl vaistų, kurie bus įtraukti į kompensavimą, yra pasirašyta. Noriu pasidžiaugti ir padėkoti už atkaklumą. Bus darbo VLK pusei ir dar kas labai svarbu, kad mes jau dabar trumpiname laiką. Turime pasirašytą ministro įsakymą dėl kompensuojamų vaistų sąrašų pakeitimo. Reiškia, paskutinis dalykas, ką reikia padaryti, paruošti kainyno pakeitimą, įsakymą ir numatyti jo įsigaliojimo datą. Techniškai galiu pasakyti, kad vaistas jau yra Lietuvoje.

Valstybinės ligonių kasų (VLK) vadovas Gytis Bendorius pakomentavo, kokios procedūros laukia artimiausiomis dienomis: „Kaip viceministras minėjo, vaistai fiziškai jau yra Lietuvoje. Greičiausia tvarka, per tris darbo dienas įsigalios kompensuojamų vaistų sąrašo pakeitimas. Kitą pirmadienį jis jau turėtų įsigalioti ir vaistai būti vaistinėse.“

15min.lt primena, kad sunkiai sergantys vaikai pažadais apie vaistų kompensavimą buvo maitinami mažiausiai nuo gegužės. Iš pradžių buvo žadėta gyvybiškai svarbius medikamentus mažiesiems pacientams kompensuoti nuo liepos 1 d., vėliau nuo rugpjūčio ir rugsėjo.

Cistinės fibrozės asociacijos bendruomenė ir šeimos nariai kiek įmanydami prašė greitinti procesą, nes vaikų gydymas šeimoms yra per brangus, todėl mažieji tiesiog pasmerkiami mirčiai. Kelios šeimos, renkančios atžaloms pinigus gerų žmonių aukų ir fondų dėka atviravo nežinančios, kaip sulaukti spalio.

Apie iššūkius, kodėl nepavyksta su gamintoju pagaliaus sutarti dėl sutarties ir situaciją, kada galėtų įvyktų stebuklas, rugsėjo 26 d. su Sveikatos apsaugos viceministru Edgaru Narkevičiumi bei Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Neringa Norkūnaitė-Sasnauskiene. Pokalbį rasite čia: „Pasirašymo stadija“: stebuklingų išgyvenimo vaistų laukiantiems vaikams dvi žinios – gera ir nelabai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas