Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Perspėjimas tėvams – nutukę vaikai ateityje dvigubai dažniau serga išsėtine skleroze

Švedų mokslininkai teigia, kad nutukę vaikai susiduria su daugiau nei dvigubai didesne rizika suaugę susirgti išsėtine skleroze. Anot ekspertų, tai galimai lemia nutukimo sukeltas lėtinis uždegimas, rašo dienraštis „The Guardian“.
Nutukęs vaikas
Nutukęs vaikas / 123RF.com nuotr.

Išsėtinė sklerozė gali paveikti galvos ir nugaros smegenis, sukeldama regėjimo, rankų ar kojų judėjimo, jutimo ar pusiausvyros sutrikimus. Tai visą gyvenimą trunkanti būklė, kartais pasibaigianti rimta negalia.

Ryšį tarp didelio kūno masės indekso (KMI) paauglystėje ir padidėjusios išsėtinės sklerozės rizikos yra parodę ir ankstesni tyrimai. Visgi dauguma jų buvo retrospektyvūs ir naudojo pačių pacientų pateiktus duomenis.

Naujuoju tyrimu, kurį atliko Stokholmo Karolio instituto mokslininkai, siekta perspektyviai įvertinti išsėtinės sklerozės išsivystymo riziką didelei nutukusių vaikų grupei, palyginti su bendra populiacija.

123RF.com nuotr./Nutukęs vaikas
123RF.com nuotr./Nutukęs vaikas

Akademikai tyrimui pasitelkė Švedijos vaikų nutukimo gydymo registrą. Mokslininkai ištyrė duomenis apie vaikus nuo 2 iki 19 metų, kurie prie registro prisijungė 1995–2020 m.

Į tyrimą įtraukti duomenys apie daugiau nei 21 600 nutukusių vaikų. Jie nuo nutukimo pradėjo gydytis, kai jiems buvo vidutiniškai 11 metų. Nagrinėti duomenys ir apie daugiau nei 100 000 vaikų, kuriems nutukimas nediagnozuotas.

Tyrime dalyvavę vaikai buvo stebimi vidutiniškai 6-erius metus. Stebėjimo laikotarpiu išsėtinė sklerozė buvo diagnozuota 28 vaikams (0,13 proc.) iš nutukusiųjų grupės ir 58 vaikams (0,06 proc.) iš nenutukusiųjų grupės.

Vidutinis amžius, kuomet asmenims diagnozuota išsėtinė sklerozė, abiejose grupėse buvo panašus – siekė 23 metus.

123RF.com nuotr./Išsėtinė sklerozė
123RF.com nuotr./Išsėtinė sklerozė

„Nepaisant riboto stebėjimo laiko, mūsų išvados rodo, kad nutukimas vaikystėje padidina ankstyvos išsėtinės sklerozės riziką daugiau nei du kartus“, – tikino tyrimo autoriai, docentė Emilia Hagman ir profesorius Claude'as Marcusas.

„Vienas iš nutukimo vaikystėje padarinių yra tai, kad jis sukelia žemo laipsnio lėtinį uždegimą. Greičiausiai šis uždegimas ir padidina įvairių ligų, tarp kurių – ir išsėtinė sklerozė, riziką.

Taip pat manoma, kad lėtinis žemo laipsnio uždegimas padidina tokių ligų, kaip astma, artritas, 1 tipo diabetas ir kai kurios vėžio formos, riziką. Tačiau žinoma, kad šį uždegimą ir greičiausiai riziką susirgti tokiomis ligomis sumažina svorio metimas“, – aiškino mokslininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius