Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmojo festivalio „Medfest'24“ organizatorės: tikimės prisidėti prie medikų psichologinės situacijos gerinimo

Rugsėjo 20–22 d. Prienų rajone, Vazgaikiemyje, įvyks pirmasis medikų gerovės festivalis „Medfest'24“, kuris skirtas medicinos sektoriuje save realizuojantiems žmonėms. Jo metu organizatorės sieks spręsti medikams aktualiausias problemas ir suteikti kuo daugiau informacijos ir įrankių savipagalbai.
„Mano daktaras“ laidos filmavimas
„Mano daktaras“ laidos filmavimas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Greitas ir intensyvus darbo tempas, nuolatiniai iššūkiai yra daugybės medikų kasdienybė. Darbo vietoje jie praleidžia didžiąją dalį savo gyvenimo, o kaip ten jaučiasi, niekas nepasidomi.

Kaip kurti sąmoningą ir savimi besirūpinančią medikų bendruomenę, festivalyje ir aptars jo organizatorės Alina Vilkaitė-Kitkovskė ir Kristina Kripaitienė.

Festivalis suteiks galimybę bendrauti su profesionaliais lektoriais, kurie įvairių prasmingų ir įkvepiančių dirbtuvių metu padės kuo geriau pažinti save.

Taip pat festivalis leis atrasti ir išmėginti naujų įrankių, pratimų, įgūdžių, padėsiančių ateityje geriau girdėti save, pasitikėti savimi, aiškiai brėžti ribas ir tinkamai savimi pasirūpinti.

„Po renginio į savo kasdienybę grįšite kokybiškai pailsėję, atradę naujų pažinčių bei prisipildę nuostabios gamtos ramybės“, – žada renginio organizatorės.

Kam skirtas MedFest?

– Visiems medicinos sektoriuje save realizuojantiems žmonėms: sveikatos mokslų studentams, gydytojams rezidentams, gydytojams, paramedikams, gydytojams odontologams, slaugytojams, pagalbiniams darbuotojams, vadovams ir kitiems sveikatos priežiūros sistemos darbuotojams.

Kodėl organizatorėms tokia svarbi asmeninės lyderystės tema?

– Kalbėdami apie asmeninę lyderystę, kalbam apie tai, kaip gyventi autentišką savo gyvenimą, apie sąmoningą augimą. Medikų sektoriuje tai aktuali tema: iš kolegų girdime, kad yra blogai. Daug nusiskundimų, nuovargio ir perdegimo. Taigi, būtina savęs klausti, kaip aš galiu veikti tokioje aplinkoje, kokia ji dabar yra. Veiksmingos ir savipagalbos priemonės, ir asmeninės patirtys. Prevencijos ir žinių reikia jau dabar.

Kaip žadate prisidėti prie medikų psichologinės situacijos gerinimo?

– Šis renginys bus su minimum formalumo, ne be reikalo vadinamės pirmuoju medikų gerovės festivaliu. Lietuvoje nieko panašaus iki šiol dar nėra buvę.

Festivalio metu sutiksime žinomus lektorius, jie dalinsis savo patirtimi. Tai leis ne tik labiau pažinti save, bet ir suteiks įrankius, kuriuos medikai galės pritaikyti tiek kasdienoje, tiek bendraudami vieni su kitais.

Kaip manote, ką iš pirmojo medikų gerovės festivalio išsineš jame dalyvavę?

- Tikimės, kad medikai pasisems kolegų patirčių, pastiprins savo kompetenijas ir tai leis nepritrūkti įkvėpimo iki kitų metų. Labai norėtųsi, kad šis festivalis peraugtų į kasmetę tradiciją, o kolegos iš jo grįžtų pailsėję, ir pasisėmę žinių.

Kristina, kodėl medikams reikia tokio festivalio?

Kai jautiesi stipriai ir tvirtai stovi ant žemės pats, ir santykis su pacientais visai kitas. Kalbame apie sąmoningumą, savęs pažinimą. Tik pats jausdamasis stiprus gali ir kitą suprasti, užtikrinti reikiamą dėmesingumą ir kokybiškas paslaugas.

Alina, užsiminėte, kad žinote, ką reiškia prigesusios akys, nors į profesinius vandenis pasukote dėl pašaukimo.

– Stresas ir įtampa vienu mano gyvenimo etapu buvo toks, kad, atrodė, jog nenoriu keltis ir eiti į darbą... Tuomet ėmiau ieškoti, kaip galiu pagerinti savo gyvenimą bent vienu procentu?

Pasirinkta specialybė man labai patinka, tik kartais joje išbūti labai sunku... Taip mano gyvenime atsirado joga, meditacija, kvėpavimo kursai. Per tai išsiaiškinau, kaip galiu būti tam tikrose situacijose. Tai padėjo pagerinti ir savo fizinę, ir emocinę būseną. Žinoma, tai gelbėjo kuriant ir artimesnį kontaktą su kolegomis ir pacientais.

Taigi mano pačios emocinė būsena pagerėjo, bet į klausimą, kaip pagerinti savo kasdienybę bent vienu procentu, reikia kiekvienam, šiandien esančiam medicinos sektoriuje.

Alina, ar matote realių būdų, kaip keisti medikų kasdienybę?

– Pasakysiu, kad mano pačios gyvenime buvo daug skaudžių momentų, artimų žmonių netekčių medicinos sektoriuje (kursiokų, grupiokų), buvo ir mobingo (kai sėdi susirinkime, o ant tavęs šaukia), o kur dar situacijos, kai padariusi klaidą neturi palaikymo... Kai labiausiai skauda, tokiomis akimirkomis ir atsigręži į save.

Paklausi, kaip galiu sau padėti? Dabar mano eilė padėti žmonėms, kurie šiuo metu tokiose situacijose, kuriems sunku. Manau, kad daug kas ateina ir per asmenines patirtis.

Apie festivalio organizatores:

Kristina Kripaitienė– 10+ metai žmogiškųjų išteklių valdymo srityje (buvusi personalo vadovė vienoje didžiausių poliklinikų Vilniuje), koučingo specialistė ir tarptautinės koučingo asociacijos ICF narė, konsultantė, sertifikuota darbui su asmenybės vertinimo metodika Facet5 (individualiu ir komandos lygmeniu), lektorė, dirbanti su vadovų ir komandų ugdymu, mentorė "Idialogue" platformoje.

Alina Vilkaitė Kitkovskė – gydytoja dermatovenerologė, sertifikuota koučingo specialistė, lektorė ir pranešimų autorė, buvusi JGA valdybos narė, savanoriaujanti daugelyje nevyriausybinių organizacijų, turinti patirties festivalių organizavime, vedanti interaktyvius ir patyriminius mokymus komandoms.

VIDEO: Manodaktaras.lt: ko reikia, kad gerėtų medikų psichologinė situacija Lietuvoje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi