Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Planuojate turėti vaikelį? Tai turi žinoti kiekviena pora

2005 metais Lietuvoje birželį paskelbtas nevaisingų porų mėnesiu. Vaisingumo asociacija Lietuvoje praneša, kad būtent šį mėnesį vyksta ne viena konferencija, renginys, kuris suvienija tūkstančius nevaisingų porų ir jomis besirūpinančių organizacijų.
Pora lovoje
Pora lovoje / 123RF.com nuotr.

Būtent birželio mėnesį vyksta švietėjiški renginiai, susitikimai, o visuomenė raginama atkreipti dėmesį ir keisti klaidingą požiūrį į nevaisingumo gydymą, rašoma Vaisingumo asociacijos pranešime žiniasklaidai.

Vaistininkė ir lektorė Gintarė Krikščiūnienė sako, kad nors Lietuvoje yra nemažai nevaisingų porų, negalinčių susilaukti vaikelio, visgi yra būdų, galinčių padėti tai padaryti, tereikia žinoti tam tikrus niuansus.

„Jeigu moteris „užkurta“ ir organizmas yra visiškai pasiruošęs priimti kokybišką spermatozoidą, o vyras tam nesiruošė, ir atvirkščiai, jeigu vyro sperma yra tinkamos kokybės, o moteris nėra pasiruošusi saugiai, tinkamai ir visavertiškai išnešioti kūdikio, rezultato nebus, todėl labai svarbu suderintas tandemas, kad tam tikrus preparatus tuo pačiu metu vartotų ir vyras, ir moteris“, – aiškina vaistininkė.

123RF.com nuotr./Nėštumo testas
123RF.com nuotr./Nėštumo testas

Įvardijo nevaisingumo priežastis

Pasak G.Krikščiūnienės, nevaisingumo, sėkmingo pastojimo, teisingo vaisiaus vystymosi problema labai priklauso nuo regiono. Išsivysčiusiose šalyse ši problema stiprėja dėl esminės priežasties – žmonės vėliau planuoja šeimas, skiria daugiau dėmesio karjerai, darbui, mokslams.

Kita svarbi priežasčių grupė – sveikatos sutrikimai ir gyvenimo būdo veiksniai. Augant nutukimų skaičiui, esant nepakankamai fizinei veiklai, blogiems mitybos įpročiams, alkoholio vartojimui ir rūkymui, stiprėja neigiamas poveikis reprodukcinei sveikatai, didėja nevaisingumo rizika.

Būtent todėl lektorė sako, kad itin svarbu, jog nuo pat nėštumo planavimo pradžios savimi rūpintųsi abu partneriai: „Čia į pagalbą poros turėtų pasitelkti preparatus, kuriuos tuo pačiu metu galėtų vartoti vyras ir moteris, taip užtikrindami spermatozoidų kokybę ir moters reprodukcinę sistemą.“

123RF.com nuotr./Svarbu valgyti sveiką maistą
123RF.com nuotr./Svarbu valgyti sveiką maistą

Naudingų medžiagų maiste neužtenka

Pasaulyje gajus mitas, kad pradėjus valgyti kokybiškesnį maistą ar į racioną įtraukus vertingesnių daržovių, galima panaikinti daugybę problemų ir net išspręsti nevaisingumo klausimą. Visgi tai nėra tiesa, lektorė aiškina, ką svarbu žinoti.

Jeigu poros pastebi, kad vaikelio susilaukti nepavyksta, o bandymai trunka pusmetį ir ilgiau, suklusti reikėtų abiem partneriams.

„Porai, planuojančiai susilaukti vaikelio, svarbu užtikrinti, kad jų mityba būtų subalansuota ir įvairi, organizmas gautų visas reikalingas medžiagas su maistu. Jeigu pora negali susilaukti vaikelio, pats metas perimti iniciatyvą į savo rankas ir įdėti pastangų.

Reikėtų rinktis daug baltymų turinčius maisto produktus. Tinka mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai ir ankštiniai augalai.

Žinoma, kiekvienas turi pasirūpinti sveikesne mityba, aktyvesniu gyvenimo būdu, tačiau kartais tai nepadeda ir reikia griebtis papildomų priemonių.

Turiu akcentuoti, kad su maistu visko gauti nepavyks – būtini ir maisto priedai bei papildai. Vyrams svarbu užtikrinti spermos kokybę, o moteriai svarbu pasiruošti vaikelį išnešioti“, – aiškina specialistė.

Štai, ką reikia daryti

Pasak pašnekovės, itin svarbu žinoti, kas gali padėti užtikrinti sklandų pastojimą ir nėštumą: „Seniau moterys galvojo, kad pagrindinis preparatas, kurio reikia prieš pastojant ir nėštumo metu, – folio rūgštis.“

Jos poreikis tikrai niekur nedingo, o kaip tik padaugėjo įrodymų, kad ji ypač reikalinga žmonėms, planuojantiems šeimos pagausėjimą bei per ankstyvąsias nėštumo stadijas. Folio rūgšties pagrindinis vaidmuo – teisingas nervinio vamzdelio vystymasis.

Bėgant laikui ir keičiantis gyvenimo būdui bei aplinkai, kurioje gyvename, folio rūgšties gali ir neužtekti, todėl būtina stebėti savo organizmą, atlikti tyrimus ir tiksliai žinoti, ko jame trūksta ir kas jame vyksta.

Pranešimo aut. nuotr./Antioksidantai
Pranešimo aut. nuotr./Antioksidantai

Antioksidantų svarba

Kaip sako vaistininkė G. Krikščiūnienė, oksidacinis stresas, lėtiniai uždegiminiai procesai veikia žmogaus organizmą ląstelių lygmenyje, o gyvybė prasideda nuo dviejų ląstelių susitikimo, todėl antioksidantų vartojimas gyvybiškai svarbus: „Antioksidantai veikia sistemiškai – vieni saugo, kiti padeda atsistatyti, o ląstelių apsauga yra būtina.

Taip pat – geležis. Ji reikalinga padidėjusiam kraujo gamybos procesui tikrinti, organizmui aprūpinti deguonimi. Vitaminas D būtinas būsimos mamos ir tėčio gerai savijautai, nes dalyvauja ląstelių dalijimosi procese, svarbus imuninei sistemai.

Be to, pastojus itin svarbus vaisiaus kaulų augimui ir raidai“, – aiškina ekspertė.

Ji priduria, kad moteriai ir vyrui svarbu ne tik pašalinti sveikatos sutrikimus ar būkles, dėl kurių jie negali susilaukti vaikų ar pastojus nesėkmingai nutrūksta nėštumas, bet ir tinkamai paruošti organizmus – papildyti medžiagų, kurių gali trūkti.

Vyrams vienas esminių vaisingumo veiksnių – tinkami spermos parametrai, o juos užtikrinti gali tam tikri produktai, kuriuose yra pakankamai antioksidantų.

Būtent jie apsaugo spermatozoidus nuo žalingų laisvųjų radikalų poveikio ir pagerina kiekybinius ir kokybinius parametrus.

Pavyzdžiui, L-karnitinas svarbus spermos kokybei. Jis pasižymi antioksidaciniu poveikiu, dalyvauja biocheminėse reakcijose, aprūpinančiose spermatozoidus energija, padidina jų judrumą.

Gliutationas yra ląstelėse gaminamas baltymas, jis pripažintas vienu stipriausių antioksidantų. Veikia kaip senėjimą stabdantis antioksidantas. Nustatytas ryšys tarp mažo kiekio gliutationo ir blogos spermos kokybės.

Vaistininkė G.Krikščiūnienė mini ir cinko svarbą. Jos teigimu, kiekvieno iš mūsų organizme cinkas dalyvauja daugybėje biocheminių reakcijų ir šiuo klausimu svarbiausia yra DNR sintezė: „Cinkas svarbus tinkamam ląstelių dalijimuisi ir augimui. Taip pat svarbus reguliuojant augimo hormoną ir lytinius hormonus, jis turi įtakos ir reprodukcinei sistemai.“

Fotolia nuotr./Sveikas maistas prieš tabletes
Fotolia nuotr./Sveikas maistas prieš tabletes

Kaip nepasiklysti gausoje?

Ne paslaptis, kad vaistinėse akys raibsta nuo įvairių maisto papildų ir vitaminų pasirinkimo, todėl norint pasirūpinti savo organizmo gerove, sklandžiu vaikelio planavimu bei pastojimu, sunku nuspręsti, ką tinkamo reikėtų pasirinkti ir ką įtraukti į savo kasdienybę.

G.Krikščiūnienės teigimu, labai svarbu, kad pasirenkamas produktas būtų saugus, aukštos kokybės, teisingai subalansuotas.

„Itin svarbu rinktis natūralius maisto papildus, pavyzdžiui „Fertingel“, kurie savo sudėtyje turi mūsų organizme ir taip natūraliai randamų medžiagų.

Natūralūs, artimi mūsų organizmo biochemijai preparatai yra maksimaliai saugūs, neturi šalutinio poveikio, nesukelia reakcijų su vartojamais vaistais, todėl organizmas iš esmės gerai toleruoja ir įsisavina.

Teisingai veikianti virškinimo sistema, aukštas energijos lygis, efektyvus metabolizmas, gera nuotaika ir lytinis potraukis tikrai padeda pasiekti tikslą.

Siekiant užtikrinti sveikatą, organizmą rekomenduojama aprūpinti konkrečiai veikiančiomis ir biologiškai aktyviomis medžiagomis. Idealu, jeigu vartojamų papildų tarpusavio sudėtys yra subalansuotos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius