Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Priminimas: kaip pasinaudoti klausos aparatų kompensacija?

Ligonių kasų specialistai primena, kad sutartis su Valstybine ligonių kasa (VLK) pasirašiusiose įmonėse, pacientams visų pirma turi būti pasiūlytas klausos aparatas, apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), rašoma Klaipėdos teritorinių ligonių kasų pranešime žiniasklaidai.
Klausos aparatas
Klausos aparatas / Shutterstock nuotr.

Kaip gauti klausos aparatą?

Pajutę klausos sutrikimo požymius ar norintys pasitikrinti klausą, gyventojai pirmiausia turi apsilankyti pas savo šeimos gydytoją. Įvertinęs paciento sveikatos būklę, jis pacientui išrašys siuntimą gydytojo specialisto - otorinolaringologo konsultacijai, kuris išduos medicinos dokumento išrašą.

Gavus išrašą, gyventojui per 180 kalendorinių dienų reikės kreiptis į įmonę, kuri yra sudariusi sutartį su VLK dėl aprūpinimo kompensuojamuoju klausos aparatu.

Klausos aparatai finansuojami abiem ausims

Visiems Lietuvos piliečiams, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, kuriems pirmą kartą skiriami klausos aparatai iš PSDF lėšų yra kompensuojami 100 procentų abiem ausims.

Suaugusiems ir vaikams nuo 7 metų klausos aparatai kompensuojami iš PSDF gali būti išduodami vieną kartą per 5 metus. O vaikams iki 7 metų gali būti išduodami kompensuojamieji klausos aparatai abiem ausims vieną kartą per 3 metus.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad suaugusiems, kurie jau yra gavę klausos aparatą vienai ausiai, klausos aparatas antrai ausiai gali būti išduodamas pasibaigus numatytam paskutinio išduoto klausos aparato naudojimo terminui.

Prireikus individualaus ausies įdėklo vaikui iki 7 metų, jis gali būti skiriamas vieną kartą per metus, o vaikams nuo 7 metų ir suaugusiesiems skiriama vieną kartą per 5 metus.

Ar galima rinktis brangesnį variantą?

Svarbu, kad gydytojas specialistas pacientui pateiktų įmonių sąrašą, kurios yra sudariusios sutartį su VLK dėl aprūpinimo kompensuojamaisiais klausos aparatais. Tokia įmonė privalo apdraustąjam pasiūlyti klausos aparatą, kuriam būtų visiškai netaikoma priemoka.

Pasitaiko atvejų, kuomet įmonei pasiūlius PSDF lėšomis apmokamą ausies aparatą, pacientas nesutinka ir pageidauja, kad jam būtų paskirtas brangesnis aparatas. Tokiu atveju pacientas turi įstaigos kasoje sumokėti ne visą priemonės kainą, o kainos skirtumą tarp pasirinkto ir PSDF lėšomis finansuojamo klausos aparato.

Šiuo metu PSDF lėšomis kompensuojamų vaikams ir studentams skirtų klausos aparatų bazinė kaina priklauso nuo tipo ir svyruoja nuo 540 eurų iki 583 eurų. Suaugusiesiems skirtų klausos aparatų bazinė kaina siekia nuo 190 eurų iki 378 eurų. Individualus ausies įdėklas – 41 euras.

Šiemet iš PSDF klausos aparatams ir jų pritaikymo išlaidoms kompensuoti skirta daugiau nei 7,7 mln. eurų.

Svarbu žinoti, kad visais atvejais be išimčių už klausos aparatus privalės mokėti tie gyventojai, kurie nėra apdrausti PSD bei tie, kurie pasirenka įmonę, neturinčią sutarties su VLK.

VLK infografikas/Kaip įsigyti kompensuojamąjį klausos aparatą
VLK infografikas/Kaip įsigyti kompensuojamąjį klausos aparatą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas