Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rado „šimtmečio skandalą“: ar tikrai vaikai skiepijami 72 neišbandytomis vakcinomis?

Vakcinų skeptikai vis randa patvirtinimų, neva skiepai tariamai gali būti pavojingi, o, kad efektas būtų didesnis, taikosi į pažeidžiamiausias visuomenės grupes, pavyzdžiui, vaikus. Socialiniuose tinkluose platinamas garsios JAV politikų šeimos atstovo Roberto F. Kennedy jaunesniojo įspėjimas, esą „nė viena iš 72 vaikiškų vakcinų nebuvo tinkamai patikrinta“. Tai nėra tiesa – mažiesiems skirti skiepai kruopščiai tiriami, o jiems rekomenduojamų vakcinų skaičius tiek nesiekia.
Kūdikis skiepijamas
Kūdikis skiepijamas / Shutterstock nuotr.

Suplakė su sąmokslo teorijomis

Šie R.F.Kennedy, kuris dažnai vadinamas tiesiog inicialais RFK, žodžiai internete platinami jau nuo šių metų vasario.

„Nė viena iš vakcinų, 72 vakcinų, kurios dabar skiriamos mūsų vaikams, niekada nebuvo išbandytos su placebu, – aiškino jis klipe, kuris vienoje „X“ paskyroje buvo peržiūrėtas daugiau nei pusę milijono kartų. – Tiesą sakant, 2016 m. padaviau HHS (JAV Sveikatos reikalų departamentą, kuris atitinka ministeriją – red. past.) į teismą ir pasakiau: parodykite man visus atliktus placebo tyrimus dėl vakcinų, bet jie negalėjo to padaryti. Nė vienas iš jų nebuvo išbandytas.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netiesa, kad vaikiškos vakcinos netikrinamos, ir jų nėra tiek, kiek čia minima
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Netiesa, kad vaikiškos vakcinos netikrinamos, ir jų nėra tiek, kiek čia minima

Neseniai panašią informaciją paskelbė ir vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos: „BOOOOM!!! „Tėvai, klausykitės! RFK jaunesnysis atskleidžia šimtmečio skandalą dėl vakcinų!

Anthony Fauci (pandemijos pradžioje vadovavęs JAV nacionaliniam infekcinių ligų institutui ir patarinėjęs prezidentui sveikatos klausimais – red. past.) pats pripažino, kad nė viena iš 72 vaikiškų vakcinų nebuvo tinkamai patikrinta.“

„Pasaulyje, kuriame mes pasitikime medicinos įstaigomis ir patikime savo vaikų gyvybes, RFK jaunesnysis ką tik paskelbė viską keičiančią bombą, – tęsė internautas. – Šios vakcinos – tos, kurios, kaip mums buvo sakoma, yra saugios – niekada nebuvo tinkamai išbandytos!

A.Fauci bandė tai nuslėpti, bet, kai buvo įspraustas į kampą, jis palūžo. RFK jaunesnysis padavė A.Fauci į teismą ir atskleidė šokiruojančią tiesą.“

Toliau „Facebook“ vartotojas pažėrė minčių apie vadinamąsias „Big Pharma“ (angl. „didžiąją farmaciją“) ir „giluminę valstybę“ (angl. Deep State), paragino „demaskuoti pastarosios melą ir susigrąžinti kontrolę“.

Tai yra dvi sąmokslo teorijos, neva medicinos bendruomenė, ypač farmacijos kompanijos, visų pirma – didelės korporacijos, veikia prieš visuomenės gerovę, veiksmingus gydymo būdus, net sukelia įvairias ligas ar blogina jomis sergančiųjų būklę, siekdamos pelno ar dėl kitų nedorų priežasčių) draudimo reikalavimą. Taip pat – kad visą pasaulį valdo virš nacionalinių valstybių esanti grupė žmonių.

Ketino kandidatuoti į prezidentus

Šiuose teiginiuose esama nemažai netiesos. Internete nėra patikimų šaltinių skelbiamos informacijos apie tai, kad A.Fauci būtų buvęs paduotas į teismą dėl panašių dalykų ar pripažinęs, kad vaikams skirtos vakcinos nebuvo tinkamai išbandytos.

72 vakcinos, kuriomis paskiepijami vaikai, taip pat yra mitas, portalas 15min apie tai jau yra rašęs.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tiesa, kad autizmo atvejų yra gerokai padaugėję, bet tai nulėmė ne skiepai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tiesa, kad autizmo atvejų yra gerokai padaugėję, bet tai nulėmė ne skiepai

Taip pat skaitykite: Skaičiavo ir apsiskaičiavo: ar tikrai vaikus iki 18 metų rekomenduojama skiepyti 72 kartus?

Pats A.Fauci yra pasakojęs apie pokalbį su R.F.Kennedy, šiam 2017 m. sausį pareiškus, kad vadovaus vakcinų komisijai tuomečio prezidento Donaldo Trumpo administracijoje. Per susitikimą pastarasis demonstravo skaidres.

„Pirma skaidrė, kiek pamenu, buvo, kad „buvo įrodyta, jog skiepai yra atsakingi už šias ligas“, ir jis nurodė visas pasaulio ligas, – prisiminė imunologas. – Autizmas buvo pačiame viršuje. Taigi pakėliau ranką ir pasakiau: „Atsiprašau, Bobby (vardo Robertas forma – red. past.), nenoriu tavęs trukdyti, bet nėra jokių to, kas minima skaidrėje, įrodymų.’’

Priešiškumas tarp jų yra abipusis. Nužudyto prezidento Johno F. Kennedy sūnėnas, buvusio generalinio prokuroro Roberto F.Kennedy sūnus yra išleidęs knygą „Tikrasis Anthony Fauci“ (The Real Anthony Fauci: Bill Gates, Big Pharma, and the Global War on Democracy and Public Health).

Ekrano nuotr. iš „YouTube“ / CNN kanalo/Robertas F.Kennedy jau seniai žinomas kaip melagingos informacijos apie skiepus skleidėjas
Ekrano nuotr. iš „YouTube“ / CNN kanalo/Robertas F.Kennedy jau seniai žinomas kaip melagingos informacijos apie skiepus skleidėjas

Joje pasakojama apie imunologo „finansinę įtaką“, bendradarbiavimą su farmacijos įmonėmis, „siekiant sabotuoti saugius ir veiksmingus nepatentuotus AIDS gydymo būdus“, kontrolę, kad „užtvindytų visuomenę baisia ​​propaganda apie COVID-19“, ir pan.

Beje, aplinkosaugos teisininkas turėjo užmojų ir pats šiemet dalyvauti JAV prezidento rinkimuose kaip nepriklausomas kandidatas, bet rugpjūtį kampaniją sustabdė ir išreiškė paramą D.Trumpui.

Kritikuoja, nors nėra „prieš“

RFK jau seniai yra vienas aktyviausių pasaulyje melagienų apie skiepus platintojų. Pavyzdžiui, jis dalijosi informacija, esą vakcinos nuo COVID-19 pakeis žmonių DNR, kad nuo neva galima susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis, skelbė nepagrįstus komentarus apie vakcinų gamintojus.

Kitų šalių žurnalistai, pavyzdžiui, JAV žurnalas „Time“, faktų tikrintojai iš „Fact-check.org“, taip pat yra paneigę įvairias vyro skleidžiamas melagienas.

Ekrano nuotr. iš „X“/x Ši Roberto F.Kennedy skelbiama klaidinanti informacija internete platinama jau ne vieną mėnesį
Ekrano nuotr. iš „X“/x Ši Roberto F.Kennedy skelbiama klaidinanti informacija internete platinama jau ne vieną mėnesį

Ne visuomet R.F.Kennedy pozicija yra tvirtai neigiama ir ne visuomet nuomonei apginti pasitelkia pagrįstus argumentus.

Pavyzdžiui, vyras yra neigęs, kad ragino žmones nesiskiepyti, nors pora metų anksčiau darė kaip tik tai. Populiariam tinklalaidininkui Lexui Fridmanui pernai vasarą aiškino, kad nėra saugių ir veiksmingų vakcinų.

Po kelių mėnesių CNN laidoje jis jau teisinosi nesąs prieš vakcinas. O vos po kelių akimirkų vėl pareiškė (šiame įraše – nuo maždaug 5.30 min. laiko žymos), kad „nė viena iš vakcinų, kurios šiuo metu yra privalomame tvarkaraštyje vaikams, 72 vakcinos, niekada nebuvo išbandytos atliekant išankstinį licencijavimo saugumo tyrimą“.

Natūralaus gyvsidabrio – 1 440 kartų daugiau

Vakcinų mokymo centro direktorius ir Filadelfijos vaikų ligoninės Infekcinių ligų skyriaus pediatrijos profesorius Paulas A. Offitas taip pat yra paneigęs kai kuriuos teisininko teiginius.

2017 m. tinklalapyje STAT, skirtame sveikatai, medicinai ir gyvybės mokslams, publikuotame straipsnyje jis pakomentavo kiek anksčiau žurnalistei Helen Branswell duotą interviu. Ji norėjo išsiaiškinti vakcinų saugumo ir mokslinio vientisumo komisijos, apie pirmininkavimą kuriai teisininkas kalbėjo geru pusmečiu anksčiau, likimą.

R.F.Kennedy vis suko kalbą nuo šios temos, mat labiau norėjo papasakoti, esą vakcinose esantis gyvsidabris nuodija Amerikos vaikus ir vyriausybei tai neva nerūpi.

Pašnekovas aiškino, neva kai kuriems kūdikiams buvo sušvirkšta 25 mg etilo gyvsidabrio, kuris yra konservanto timerosolio, naudojamo kelių dozių gripo vakcinos buteliukuose, dalis. Anot jo, šis kiekis yra 100 kartų didesnis už tą, kuris laikomas saugiu.

„Kaip aplinkosaugininkas, R.F.Kennedy turėtų žinoti, kad gyvsidabris yra natūrali Žemės plutos dalis, – straipsnyje paaiškino tarptautiniu mastu pripažintas virusologijos ir imunologijos ekspertas, knygų autorius. – Dėl to metilo gyvsidabrio (aplinkos gyvsidabrio) yra vandenyje ir bet kuriame vandens turinčiame maiste, pavyzdžiui, motinos piene bei kūdikių mišiniuose. Žmogaus organizmas etilo gyvsidabrį iš vakcinų pašalina daug efektyviau nei natūraliai susidarantį.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Skiepai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Skiepai

P.A.Offito žodžiais, paprastai kūdikiai per pirmus 6 gyvenimo mėnesius – gerokai anksčiau nei jiems gali būti įskiepyta pirmoji vakcinos nuo gripo dozė – suvalgo apie 360 mg metilo gyvsidabrio. Kitaip tariant, per pirmą gyvenimo pusmetį kūdikiai nuryja gyvsidabrio 1 440 kartų daugiau už minėtą saugią ribą.

„R.F.Kennedy skaičiavimu, visi esame smarkiai apsvaigę nuo gyvsidabrio. Vienintelis būdas to išvengti būtų persikelti į kitą planetą“, – ironizavo pediatras.

Komentuodamas raginimą užtikrinti, kad „vakcinoms būtų taikoma tokia pati saugumo patikra ir bandymai, kaip ir kitiems vaistams“, pavyzdžiui, atliekami dvigubi bandymai su placebu, medikas pabrėžė, kad vakcinos tikrinamos kur kas labiau.

„Štai pavyzdys, kokio tipo bandymai atliekami vakcinomis, – rašė P.A.Offitas. – Prieš patvirtinant, viena iš šiuo metu licencijuotų vakcinų nuo rotaviruso (beje, jis yra vienas iš šių skiepų išradėjų – red. past.) buvo išbandyta per placebu kontroliuojamą, 11 šalių ketverius metus trukusį tyrimą, kuriame dalyvavo daugiau nei 70 tūkst. kūdikių.“

Shutterstock nuotr./Rotavirusinė infekcija
Shutterstock nuotr./Rotavirusinė infekcija

Bene labiausiai medikas pasipiktino teiginiu, kad „šiuo metu patvirtintos hepatito B vakcinos buvo tikrinamos mažiau nei penkias dienas. Tai reiškia, kad, jei vaiką ištiko priepuolis šeštą dieną, tai liko niekada neužfiksuota. Jei vaikas miršta, tai lieka nematoma“.

Šios saugumo stebėjimas, pediatro tikinimu, apėmė šalutinio poveikio paskiepytųjų ir neskiepytųjų grupėse vertinimą ištisas savaites po kiekvienos dozės. Kai kurie pogrupiai esą buvo stebimi net 30 metų.

Nacionalinio sveikatos instituto paskelbtame straipsnyje taip pat aprašyta, kaip atliekami vaikams skirtų vakcinų bandymai.

15min verdiktas: melas. Netiesa, kad „nė viena iš 72 vaikiškų vakcinų nebuvo tinkamai patikrinta“. Vaikams skirti skiepai kruopščiai tiriami, o jiems rekomenduojamų vakcinų skaičius tiek nesiekia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito