Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Sensorinio sodo atidaryme dalyvavęs M.Čepulis: gamta autistiškus vaikus veikia ypatingai

Vilniuje atvertas pirmasis sensorinis sodas autistiškiems vaikams. išskirtinė erdvė įkurta asociacijos „Vilniaus lietaus vaikai“ dienos centro kiemelyje. Autistiški vaikai dažnai susiduria su įvairiais sensoriniais iššūkiais, o įkurtas sodas prisidės prie gebėjimų juos valdyti vystymo, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Marius Čepulis / Sensorinio sodo atidarymo akimirka
Marius Čepulis / Sensorinio sodo atidarymo akimirka / Giedriaus Matulaičio nuotr.

Atidarymo renginyje dalyvavo ir jo globėja Vismantė Benkunskienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė bei gamtos fotografas Marius Čepulis.

Giedriaus Matulaičio nuotr./Vilniuje atidarytas pirmasis sensorinis sodas
Giedriaus Matulaičio nuotr./Vilniuje atidarytas pirmasis sensorinis sodas

Sensorinis sodas – tai specialiai suformuota erdvė, kurioje esantys augalai ir įvairūs įrenginiai stimuliuoja visas jusles: regos, klausos, skonio, uoslės, lietimo, pusiausvyros, kūno suvokimo ir kūno judėjimo. „Cencora“ skirtos paramos dėka pirmasis sodelis jau atvėrė duris, taip pat planuojama, kad šiais metais pradės veikti ir sensorinis sodas Santaros klinikų Vaiko raidos centro erdvėje ligoninės kiemelyje, o vėliau bus įrengta ir dalis sodo Panevėžyje.

Giedriaus Matulaičio nuotr./Beata Veselienė ir Lina Sasnauskienė
Giedriaus Matulaičio nuotr./Beata Veselienė ir Lina Sasnauskienė

Pasak Beatos Veselienės, asociacijos "Vilniaus lietaus vaikai" vadovės, autistiškiems vaikams būdingas sensorinis jautrumas, kuris gali pasireikšti labai įvairiai: jie gali būti jautrūs šviesai, garsui, įvairių tekstūrų lytėjimui, jausti baimę išsipurvinti ar būti sulytiems lietaus ir kt. Dalykai, kurie įprastos raidos žmogui nekelia jokio streso, autistiškam žmogui gali lemti visišką emocinį perdegimą. Tai gali pasireiškti net fiziniu skausmu ar tokių neįtikėtinų situacijų, kaip vienas vaikas yra sakęs, kad jam neigiamas emocijas kelia elektros tekėjimo garsas kištukiniame lizde. Tokius ir panašius iššūkius įveikti galima ir tą labai palengvins sensorinio sodo aplinka, kuri suformuota taip, kad visos juslės būtų stimuliuojamos.

„Prisidėjimas prie pirmojo autistiškiems vaikams sensorinio sodo įrengimo reiškia bendrystės jausmą su visuomene. „Cencora“ nepaprastai didžiuojasi partneryste su „Lietaus vaikais“ – juos, kaip mūsų socialinio projekto paramos gavėjus, pasirinkome ne atsitiktinai: žavimės asociacijos vykdoma veikla, pagalba neuroįvairiems asmenims įveikiant įvairius iššūkius bei atvirumą inovacijoms“, – sakė Lukas Jankauskas, „Cencora“ paslaugų centro Lietuvoje vadovas.

Renginys buvo atidarytas nuostabia, sensorinio kiemelio atidarymo globėjos V.Benkunskienės, daina.

Ji įsitikinusi, kad dėmesys autistiškiems vaikams yra dėmesys ir juos auginantiems tėvams: „Būtina skirti daugiau dėmesio ne tik autistiškiems vaikams, bet ir jų tėvams – rūpinimasis vaikų įtrauktimi labai prisideda ir prie tėvų psichologinės sveikatos gerinimo. Naujas sensorinis sodas ne tik skatins vaikus daugiau laiko praleisti gryname ore, bet ir leis jiems saugiai tyrinėti aplinką, lengviau ugdyti socialinius įgūdžius, suteiks teigiamias emocijas. Tokių ir panašių sodų poreikis Vilniuje išties didelis.“

Giedriaus Matulaičio nuotr./Vismantė Benkunskienė
Giedriaus Matulaičio nuotr./Vismantė Benkunskienė

„Žmonių su negalia gerovė – vienas mūsų ministerijos darbų prioritetų. Džiugu, kad šiame kelyje nesame vieni, rūpesčiu žmonėmis su negalia galime dalintis su nevyriausybinėmis organizacijomis ir verslu. Visų mūsų bendradarbiavimas duoda apčiuopiamų rezultatų. Taip pat labai džiaugiuosi, kad Lietuvoje sparčiai daugėja socialiai atsakingų įmonių, teikiančių išskirtinį dėmesį žmonėms su negalia. Jų pavyzdys įkvepia ir motyvuoja kitus“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė M.Navickienė.

Giedriaus Matulaičio nuotr./Monika Navickienė
Giedriaus Matulaičio nuotr./Monika Navickienė

M.Čepulis: jie gali būti visiški vabzdžių fanai

Kiemelio atidaryme dalyvavo ir žymus gamtos fotografas M.Čepulis. Pasak jo, turėti gamtos dalelę arčiau vaikų puiki idėja, nes yra vaikų, kurie gali būti visiški vabzdžių fanai ir daugiau niekas jiems nerūpi, gali būti paukščių gerbėjai ir padavus jiems žiūronus jie stovės su jais tris dienas vienoje vietoje: „Dalyvaudamas edukacijose turėjau garbės su tokiais susipažinti. Jie susikaustę, neramūs, tol, kol jų akirantin nepapuola koks paukštis ar koks drugelis. Viskas pasikeičia tą pačią akimirką, vaikų akys užsidega ir jie patampa didieji tyrinėtojai. O štai ši erdvė padės ne tik stimuliuoti įvairiausias jusles, bet ir patapti tyrinėtojais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius