Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sumaitotame automobilyje vyrą gelbėjęs karys: „Galvoje buvo kirstinė žaizda, iš universalo likęs kabrioletas“

Šią savaitę viešojoje erdvėje netrūko istorijų, kurios tik patvirtina, kaip svarbu mokėti teikti pirmąją pagalbą.
Briedė
Briedė / 123RF.com nuotr.

Greita reakcija ir pirmosios pagalbos įgūdžiai pasitarnavo ir ketvirtadienį, kai kelyje Pabradė-Nemenčinė įvyko avarija – automobilis „Audi“ susidūrė su į kelią netikėtai išbėgusiu briedžiu.

Policijos duomenimis, smūgis buvo labai stiprus: žvėris žuvo vietoje, o iš automobilio liko metalo laužas. Nežinia kaip būtų pasibaigęs ir vairuotojo gyvenimas, jei ne laiku suteikta pagalba ir laimingas atsitiktinumas – nelaimę savo akimis matė ir greit sureagavo tuo pačiu keliu iš pratybų Pabradės poligone namo vykę Karinių jūrų pajėgų (KJP) Uosto ir priekrantės gynybos tarnybos Seklių vandenų komandos kariai.

Karinės Jūrų Pajėgos
Karinės Jūrų Pajėgos

Kaip skelbiama KJP feisbuko paskyroje, paskambinę į Bendrąjį pagalbos centrą 112 kariai suteikė pirmąją ir gyvybiškai būtiną pagalbą nukentėjusiajam – pasirūpinti juo suskubo Seklių vandenų paramedikas seržantas Augustinas Brazauskas, o jam talkino vyriausiasis seržantas Justas Rimša. Sulaukę atvykusio Greitosios medicinos pagalbos ekipažo, taip pat policijos pareigūnų, kariai perdavė visą informaciją apie įvykį ir tęsė kelionę į savo tarnybos vietą Palangoje.

Didvyriu nesijaučia: „Tiesiog atlikau pareigą“

„Po pasidalinimo feisbuke man skambino daug kolegų, gyrė, dėkojo, bet aš nesijaučiu didvyriu – dariau tai, ko mokiausi. Tiesiog atlikau pareigą“, – kukliai savo poelgį vertino KJP paramedikas seržantas Augustinas Brazauskas.

Jis pasakojo savo akimis matęs automobilio susidūrimą su briedžiu.

„Su kolega važiavome iš pratybų ir už Pabradės kokie 5 km pamatėme tą įvykį. Buvome už kokių 300 m, kai pamatėme, kad į kelią išbėgo briedis. Po susidūrimo su mašina jis pakilo į orą ir ore apsivertė porą kart, o automobilis nuvažiavo į šalikelę, kurioje yra ir griovys. Mes sustojome ir nuskubėjome teikti pagalbos“, – portalui 15min pasakojo karys.

Su žvėrimi susidūrusio automobilio vairuotojas įvykio metu važiavo vienas. Po nelaimės jis liko užstrigęs automobilyje.

„Kariuomenėje esu baigęs 9 mėn. trukmės paramedikų rengimo kursą, turėjau medicininių žinių. Dar eidami prie automobilio su kolega (vyr. seržantu Justu Rimša – past.) pasidalinome darbus: jis skambino 112, o aš su savo turimomis medicininėmis priemonėmis bėgau prie sužeistojo“, – kalbėjo karys, pridūręs, kad medicinines priemones paprastai naudoja pratybų metu, todėl jų visuomet turi su savimi.

Paramediko ir seržanto A.Brazausko teigimu, dar neapžiūrėjus vairuotojo buvo aišku, kad situacija bus sudėtinga:

„Susidūrimas buvo tikrai stiprus, nes automobilis iš universalo buvo virtęs kabrioletu. Stogas buvo visiškai įlinkęs per pusę už vairuotojo. Atėjęs pamačiau, kad vyras nešneka – bandžiau kalbinti, bet jis tik kažką murmėjo. Turėjo tik dalinę sąmonę.

Elgėmės taip, kaip mus mokė: pirmiausia užtikrinome saugumą – išjungėme variklį, apžiūrėjome, ar niekas nedega, ar niekur nebėga jokie tepalai, benzinas ir t.t. Tada apžiūrėjau vairuotoją ir pamačiau, kad galvoje yra kirstinė žaizda, iš kurios gana didelis kraujavimas. Tai ją pirmiausia ir sutvarsčiau. Visą laiką jį laikė mano kolega – pagalbą suteikėme vairuotojo nejudindami. Iš paramediko kursų žinau, kad susidūrimo su kita transporto priemone arba žvėrimi ar kitu, nejudančiu objektu, atveju, žmogus gali būti patyręs stuburo ar galvos traumą, todėl geriausia jo nejudinti ir dar labiau nepakenktume jam“, – pasakojo karys.

Eriko Ovčarenko nuotr./ Greitoji medicinos pagalba
Eriko Ovčarenko nuotr./ Greitoji medicinos pagalba

Iškviesta greitoji medicinos pagalba į nelaimės vietą atvyko per 25 minutes. Kiek anksčiau čia pasirodė ir policijos pareigūnai. Visą laiką šalia nukentėjusiojo buvo ir jo būklę stebėjo abu KJP kariai.

„Atvykusiems paramedikams perdaviau duomenis apie situaciją – tai mums įprasta kariuomenėje. Policijos pareigūnai padėkojo“, – prisiminė A.Brazauskas.

Ne pirma avarija, kai padėjo nukentėjusiam žmogui

Jis sutinka, kad nukentėjusiajam pasisekė, jog nelaimės metu kelyje buvo ir jiedu su kolega. Visgi neabejojo, kad be jų tikrai būtų atsiradę ir kitų neabejingų ir pirmosios pagalbos įgūdžių turinčių žmonių.

„Faktas, kad laimė, jog mes čia buvom. Bet kadangi šalia yra Pabradės poligonas, daug kariškių važinėja, nes paskui irgi dar sustojo keletas kariškių: klausė, gal reikia padėti. Aišku, gal, jeigu būtų sustojęs civilis asmuo, be specifinių medicininių žinių, labiau gal pakenktų nei padėtų“, – svarstė A.Brazauskas.

Ši nelaimė – jau antra jo gyvenime, kai teko suteikti pirmąją pagalbą į avariją patekusiam žmogui.

„Tai buvo, kai tarnavau Panevėžio batalione, t.y. 2017-2018 metais. Automobilis, važiuodamas žvyrkeliu, lenkė kitą automobilį, turbūt pagavo truputį žvyro. Prieš akis viskas vyko – automobilis apvirto ant stogo. Tąkart ne aš vienas, bet ir daugiau žmonių sustojo ir bėgo padėti. Be to, greičiau medicininė pagalba atvyko. Man teko prisidėti mažiau – ne tiek, kiek dabar. Bet irgi teko padėti“, – prisiminė paramedikas ir seržantas.

Kas svarbiausia tokiose situacijose? „Faktas, kad reikia turėti tam tikrus įgūdžius. Standartiniuose kursuose, kurie privalomi vairuotojams, žinių negauni daug. Daugiau – specialiuose mokymuose. O toliau – šaltas protas ir komandinis darbas. Mes su kolega iškart pasiskirstėme darbus, kas už ką atsakingas, vienas su kitu kalbėjome, palaikėme kontaktą“, – atsakė A.Brazauskas.

Portalo TV3.lt duomenimis, nukentėjęs vairuotojas išgabentas į ligoninę. Duomenys apie jo būklę neteikiami.

15min jau rašė apie tai, kaip pora ir dar keli jiems padėję asmenys 16 minučių gaivino automobilių spūstyje sunegalavusį vairuotoją. Širdies masažą neabejingi žmonės darė tol, kol atvyko jų iškviesta greitoji medicinos pagalba. Šią istoriją 15min pasakojusi viena iš vyro gelbėtojų – Justina dėkojo Greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerei, kuri visas ilgas 16 minučių telefonu aiškino, ką ir kaip daryti, kad sunegalavęs vyriškis sulauktų į įvykį skubančio paramedikų ekipažo. Viskas įvyko Vilniaus rajone, antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus