Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Svarbu nelaikantiems šlapimo: nesigėdykite kreiptis, štai kokios priemonės jums kompensuojamos

Birželio 17–23 dienomis visame pasaulyje minima Tarptautinė inkontinencijos savaitė. Pranešime žiniasklaidai Ligonių kasų specialistai ragina pacientus nesigėdijant kreiptis į gydytojus pagalbos dėl šlapimo ar išmatų nelaikymo problemų ir gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuojamas medicinos pagalbos priemones.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Į medikus kreipiasi tik maža dalis pacientų

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenimis, pernai Lietuvoje Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis kompensuojamas šlapimo ir išmatų sulaikymui skirtas priemones naudojo 62,7 tūkst. pacientų. Tačiau manoma, kad Lietuvoje šlapimo nelaikymo problemą turi bent keliskart daugiau gyventojų. Taigi tik maža dalis šį sutrikimą turinčių pacientų išdrįsta konsultuotis su gydytoju arba aptarti šią problemą su slaugytoju ir prašyti pagalbos. Dar mažiau žmonių kreipiasi į medikus dėl išmatų nelaikymo.

Pasak VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vyresniosios patarėjos Irmos Medžiaušaitės, gėdytis konsultuotis su gydytoju dėl varginančių problemų neverta, o atvirkščiai – būtina. „Šeimos gydytojas, įvertinęs paciento šlapimo ar išmatų nelaikymo rizikos veiksnius ir laipsnį, diagnozuos sveikatos sutrikimą ir galės išrašyti receptą reikiamoms kompensuojamoms priemonėms gauti. Tuomet vaistinėje šios priemonės bus išduodamos gerokai pigiau, o 75 metų ir vyresniems pacientams, mažas pajamas gaunantiems asmenims su negalia ir pensininkams – nemokamai“, – sako I. Medžiaušaitė.

Šeimos gydytojui prireikus nuodugnesnio paciento ištyrimo, jis gali išduoti siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai gauti.

Kam yra padengiama paciento priemoka už išrašytus kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones (MPP)?
Kam yra padengiama paciento priemoka už išrašytus kompensuojamuosius vaistus ir medicinos pagalbos priemones (MPP)?

Pakartotinį receptą išrašyti gali ir slaugytojai

Pirmą kartą skiriamų kompensuojamųjų sauskelnių, įklotų arba vienkartinių paklodžių receptą išrašo bet kuris gydytojas, kuris nustato šlapimo arba išmatų nelaikymo diagnozę. Vėliau šiuos receptus turi teisę išrašyti ir slaugytojai. Taip pat ir slaugytojai, lankantys neįgalius pacientus namuose, gali išrašyti kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių receptus.

VLK duomenimis, pernai dėl šlapimo ir išmatų nelaikymo buvo išrašyta beveik 228 tūkst. receptų sauskelnėms, įklotams ir vienkartinėms paklodėms įsigyti. Tai yra 12 proc. daugiau nei 2022 m.

Kasmet apie 48 tūkst. kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių išrašo slaugytojai. Praeitais metais daugiausia tokių receptų išrašė Antakalnio poliklinikoje dirbančios slaugytojos – 6 900, Kauno miesto poliklinikoje – 6 000, Akmenės sveikatos centre – 2 200. Tačiau, pasak I. Medžiaušaitės, Lietuvoje yra dar dešimtys gydymo įstaigų, kuriose per pastaruosius metus slaugytojos išrašė vos kelis kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių receptus.

„Slaugytojams suteikta teisė išrašyti kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių receptus palengvina jų prieinamumą pacientams, pagreitina priemonių įsigijimo kelią ir mažina gydytojų darbo krūvį, todėl labai svarbu, kad tiek patys slaugytojai, tiek pacientai drąsiai naudotųsi šia teise“, – ragina I. Medžiaušaitė.

Kiek priemonių kompensuojama per mėnesį?

Gydytojui nustačius šlapimo ir (arba) išmatų nelaikymą, per mėnesį galima gauti šias PSDF lėšomis kompensuojamas priemones:

Kam kompensuojama?

Kada kompensuojama?

Kas kompensuojama?

Vaikams

Esant šlapimo nelaikymui, kai nustatyta negalia

60 sauskelnių, įklotų arba vienkartinių paklodžių

Esant išmatų nelaikymui

45 sauskelnės

Suaugusiesiems

Esant vidutiniam šlapimo nelaikymui

60 įklotų, kurių sugeriamumas nuo 300 ml

Esant sunkiam šlapimo nelaikymui

60 sauskelnių arba įklotų ir vienkartinių paklodžių

Esant tik išmatų nelaikymui

45 sauskelnės

Esant šlapimo ir išmatų nelaikymui

90 sauskelnių

Pravartu žinoti, kad nustatytą sauskelnių kiekį galima pasikeisti į įklotus arba vienkartines paklodes, pastarųjų įsigyjant daugiau.

Kai skiriami įklotai nelaikantiems šlapimo žmonėms, jų kiekiui pakeisti vadovaujamasi santykiu:

  • 1 vienetas sauskelnių atitinka 2 įklotus arba
  • 1 vienetas sauskelnių atitinka 2 vienkartines paklodes.

Kai skiriami universalūs įklotai pacientams nelaikantiems išmatų ir šlapimo, vadovaujamasi santykiu:

  • 3 vienetai sauskelnių atitinka 4 įklotus nelaikantiesiems išmatų ir šlapimo arba
  • 1 vienetas sauskelnių atitinka 2 vienkartines paklodes.

Praeitais metais šlapimo ir išmatų sulaikymui skirtoms medicinos pagalbos priemonėms kompensuoti prireikė 16,4 mln. eurų PSDF lėšų. Tai yra 4 mln. eurų daugiau nei 2022-aisais. Dar 7,2 mln. eurų pernai buvo skirta iš valstybės biudžeto beveik 52 tūkst. pacientų priemokoms už šias priemones padengti. Taigi net 82,6 proc. visų pacientų, naudojančių kompensuojamąsias šlapimą ir išmatas sulaikančias priemones, jas gavo nemokamai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius