Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaikams – efektyvesnė vakcina nuo pneumokokinės infekcijos

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad nuo 2024 m. liepos 1 d. pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių vaikai jau skiepijami 15-valente pneumokokine vakcina. Iki šiol vaikų skiepijimas buvo vykdomas naudojant 10-valentę pneumokokinę vakciną.
Vakcina
Vakcina / Unsplash nuotr.

Efektyvesnė vakcina

10-valentė vakcina nuo pneumokokinės infekcijos apsaugo nuo 10 pneumokoko rūšių, o 15-valentė – nuo 15-os. Tai reiškia, kad nuo šiol vaikai bus papildomai apsaugoti nuo labai sudėtingų pneumokokinės infekcijos formų, tokių kaip ūminis vidurinės ausies uždegimas, komplikuotas plaučių uždegimas, galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas (meningitas) ir kt.

„Kūdikiams ir vaikams, kuriems imunizacija buvo pradėta kita pneumokokine konjuguota vakcina, vietoje pastarosios bet kuriame vakcinacijos schemos etape bus galima skirti naują, 15-valentę pneumokokinę vakciną“, – paaiškina NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Dažniausiai pažeidžia plaučius

Pneumokokinę infekciją sukelia bakterijos Streptococcus pneumoniae, plintančios oro lašeliniu būdu kosint, čiaudint ar kalbant. Ji gali sukelti:

  • meningitą,
  • plaučių uždegimą,
  • anginą,
  • kraujo užkrėtimą (sepsį),
  • ūmų vidurinės ausies uždegimą.

Didžiausia rizika susirgti pneumokokine infekcija ir sunkia šios ligos forma yra vaikams iki 5-erių metų ir vyresnio amžiaus žmonėms bei asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis. Pneumokokinės infekcijos sukėlėją galima aptikti ir sveikų asmenų nosiaryklėje, apie 40–60 proc. vaikų ir 3–4 proc. suaugusiųjų yra pneumokokų nešiotojai.

Reikalingos trys vakcinos dozės

Vaikai pagal Kalendorių nuo pneumokokinės infekcijos skiepijami valstybės lėšomis 3 vakcinos dozėmis: 2 mėn., 4 mėn. ir 12–15 mėn. amžiaus.

Lietuvoje nuo šios infekcijos kasmet paskiepijama apie 80 proc. vaikų (2022 m. – 80,8 proc., 2023 m. – 81,7 proc.). Sergamumas šia liga svyruoja, tačiau pastaraisiais metais matomas augimas – sergamumo rodiklis 2022 m. siekė 3,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų, 2023 m. – 4,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

„Raginame nepamiršti nuo pneumokokinės infekcijos laiku paskiepyti vaikų. Kad apsaugotume juos, dėl skiepų reikia kreiptis į vaiką prižiūrintį gydytoją“, – primena NVSC atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas