Kaip rašoma „Everydayhealth“, tyrimai rodo, kad jauniems saugusiesiems, kurie tris kartus per savaitę valgė jaunų morkų, gerokai padaugėjo odos karotenoidų – imunitetą stiprinančių ir priešuždegiminių augalų.
Šios išvados pristatytos birželio 29 - liepos 2 d. Čikagoje JAV vykusiame kasmetiniame Amerikos mitybos draugijos susitikime „NUTRITION 2024“.
Teigiama, kad karotinoidų kiekis dar labiau padidėjo, kai žmonės, valgydami morkas, vartojo maisto papildą su beta karotinu, kuris taip pat yra karotinoidas.
Pasak tyrimo autorių, maždaug 9 iš 10 amerikiečių negauna rekomenduojamo vaisių ir daržovių kiekio. Daržovių nepakankamai valgo ir Lietuvos gyventojai.
„Mūsų išvados rodo, kad jauniems suaugusiesiems nedidelis ir lengvai įgyvendinamas mitybos pokytis gali padidinti karotenoidų kaupimąsi odoje“, – sako daktaras Sureshas Mathewsas, Samfordo universiteto Birmingeme, Alabamos valstijoje, profesorius ir mitybos bei dietologijos katedros vedėjas.
Kas yra karotinoidai ir kodėl jie svarbūs?
Karotenoidai lemia daugelio vaisių ir daržovių ryškiai raudoną, oranžinę ir geltoną spalvas. Jų kiekį galima išmatuoti odoje, kad būtų galima įvertinti vaisių ir daržovių suvartojimą, nes maistas yra vienintelis šių pigmentų šaltinis.
„Jie atlieka du svarbius vaidmenis sveikatai. Vienas iš jų yra tas, kad jie suteikia mums medžiagos, kuri gali tapti vitaminu A, o kitas – kad jie veikia kaip antioksidantai“, – sako dr. Dave'as Bridgesas, Mičigano universiteto visuomenės sveikatos mokyklos Ann Arbore mitybos mokslų docentas, kuris tyrime nedalyvavo.
Vitaminas A yra svarbus normaliam regėjimui, imuninei funkcijai, reprodukcijai, augimui ir vystymuisi.
Antioksidantai padeda apsaugoti žmogaus ląsteles nuo laisvųjų radikalų – nestabilių molekulių, kurios natūraliai susidaro organizme vykstant medžiagų apykaitai – žalos. Nekontroliuojami laisvieji radikalai gali sukelti vadinamąjį oksidacinį stresą, kuris gali sukelti daugybę ligų ir susirgimų, įskaitant vėžį ir širdies ligas.
Be to, didesnis karotinoidų kiekis odoje siejamas su geresne imuninės sistemos funkcija ir geresne odos sveikata, įskaitant mažesnį sergamumą nemelanominiu odos vėžiu.