Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Vienas blogiausių dalykų, nutikusių žmogaus kūnui per 70 metų

Smarkiai apdorotas maistas daro neigiamą įtaką kepenims, dėl to tampame alkanesni, o galiausiai tai silpnina mūsų nervų sistemą, kognityvines funkcijas ir blogina emocinę savijautą.
Vaikas valgo
Moteris ir burgeris / Shutterstock nuotr.

Mokslo tyrimai rodo, kad smegenų sveikata labai susijusi su žarnyno sveikata, kuri, žinoma, labai priklauso nuo to, kuo jį maitinate, rašo „Psichology today“. Kuo toliau, tuo daugiau atsiranda mokslinių tyrimų, kurie įrodo, kad greitas maistas ir nesubalansuota mityba žlugo žmones emociškai.

Kiekvieno žmogaus žarnyno mikrobioma skiriasi, be to – ji keičiasi kasdien. Gerosios bakterijos gamina medžiagas, kurios maitina ir gydo žarnyno ląsteles. Jei nepalaikysite šių gerųjų bakterijų, jūsų žarnyno ląstelės gali badauti ir susirgti. Jūsų žarnynas gali tapti per silpnas kovoti su toksinais ir nepalankiomis bakterijomis.

Shutterstock nuotr./Greitasis maistas
Shutterstock nuotr./Greitasis maistas

Kai blogosios bakterijos prasiskverbia pro žarnyno gleivinę, širdis jas „išdalina“ po visus kūno organus, įskaitant smegenis. Rezultatas: depresija, nerimas, paranoja, psichozė, kognityviniai sunkumai ir demencija.

Terminas „apdorotas“, taikomas maistui, kuris buvo bet kaip pakeistas nuo natūralios savo būsenos. Daugelis perdirbtų maisto produktų yra visiškai geri. Pavyzdžiui, lukštenti riešutai perdirbami siekiant pašalinti nevalgomą kevalą. Grūdai malami, kad iš jų būtų pagaminti miltai, bet šiandien vartojame labai daug maisto produktų, kurie yra taip perdirbti tiek, kad sunku nustatyti, iš ko jie pagaminti.

Vienas iš pirmųjų maisto produktų apdorojimo etapų yra skaidulų pašalinimas. Juk skaidulos yra nevirškinamos ir paverčia produktus ne visada itin estetiškos išvaizdos. Pašalinus ląstelieną, gaunami gražūs ir balti maisto produktai, kuriuos lengva nuspalvinti, kaip tik norite.

Tačiau skaidulos yra svarbus makroelementas, ir jos skirtos būtent žarnyno mikrobams. Šis vienintelis pakeitimas – skaidulinių medžiagų pašalinimas – gali būti blogiausias dalykas, nutikęs mūsų mitybai per pastaruosius 70 metų. Dėl to keičiasi mūsų žarnyno mikrobiotos sudėtis, o kai kurios rūšys net nyksta.

Skaidulinių medžiagų pašalinimas – gali būti blogiausias dalykas, nutikęs mūsų mitybai per pastaruosius 70 metų.

Perdirbtuose maisto produktuose dažnai yra emulsiklių, kurie išlygina tekstūrą, prailgina galiojimo laiką ir išlaiko ingredientus sumaišytus. Tai smarkiai paveikti žarnyno mikrobus: vieni jų žūsta, kiti stiprėja, bet apskritai naikina įvairovę, kuri yra geriausias žarnyno sveikatos rodiklis, ir skatina žarnyno uždegimą, kuris dažnai yra sisteminių problemų prielaida.

Gliukozė ar fruktozė?

Pagrindinis cukrus mūsų maiste yra fruktozė ir gliukozė, tačiau organizmas juos apdoroja skirtingai. Gliukozė yra pagrindinis energijos šaltinis, kurį mėgsta smegenų ląstelės, o insulinas ją tiesiogiai nukreipia į ląsteles, kad suteiktų energijos raumenims ir kitiems audiniams. Kita vertus, fruktozę perdirba kepenys.

Daug fruktozės turinti mityba gali pakeisti mikrobiomą, todėl atsiranda žarnyno problemų, medžiagų apykaitos sutrikimų ir smegenų veiklos sutrikimų. Kepenys fruktozės perteklių paverčia riebalais. Vykstant šiam procesui, kepenys neteisingai apskaičiuoja ląstelių energijos kiekį, todėl atsiranda alkis. Tai grėsmingas ženklas, kai valgydami ne pasisotinate, o dar labiau alkstate.

Ilgainiui fruktozės perteklius gali sukelti nutukimą ir kepenų ligas. Nuolatinis fruktozės perteklius gali padidinti nealkoholinės suriebėjusių kepenų ligos riziką ir pereiti į nealkoholinį steatohepatitą – dvi ligas, kuriomis serga vis didesnė gyventojų dalis. Šios ligos neproporcingai stipriai paveikia vaikus, kurie jau dabar išgyvena nutukimo epidemiją. Beveik 40 proc. nutukusių vaikų susirgs kepenų ligomis.

Kepenų poveikis smegenims yra didelis. Jau seniai žinoma, kad depresija, pyktis ir dirglumas yra kepenų ligų palydovai. Hipokratas jau prieš 2500 metų žinojo, kad kepenų ligomis sergantiems pacientams būdingas neramus elgesys: „Tie, kurių beprotybė kyla dėl [kepenų] ligos, šaukia, krečia pokštus, nesugeba išsilaikyti ramybėje, bet visada sugalvoja kokią nors išdaigą“. Hipokratas taip pat sakė: „Visos ligos prasideda žarnyne“.

Žarnyne esančios bakterijos yra svarbios neurotransmiterių, įskaitant dopaminą ir serotoniną, ir daugelio kitų biologiškai aktyvių medžiagų gamintojos.

Cukraus pertekliaus pripumpuotos mikrobiomos bakterijos gali pakeisti žarnyno gleivinę ir sukelti žarnyno nesandarumą, atverti kelią sisteminiam uždegimui. Ilgainiui uždegimas gali pakenkti kognityvinėms funkcijoms ir nuotaikai.

Siekiant užtikrinti smegenų sveikatą, protinga strategija yra sumažinti perdirbto maisto kiekį. Jį pakeisti skaidulų turinčiomis daržovėmis, pavyzdžiui, svogūnais, brokoliais, artišokais ir pupelėmis. Gerųjų skaidulų ir naudingųjų bakterijų galima rasti raugintuose maisto produktuose, pavyzdžiui, raugintuose kopūstuose, kimšėje, kefyre ir jogurte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius