Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Vieni per miegus vaikšto, o kiti – masturbuojasi: koks sutrikimas slepiasi už tokio elgesio?

Jog kai kurie žmonės per miegus vaikšto, stebina jau mažai ką. Tačiau ar yra tekę girdėti, kad miego metu kai kam būdingas ir šiek tiek pikantiškesnis elgesys – aimanavimas, masturbacija arba seksas su partneriu? Įdomiausia tai, jog pabudę ryte tokie žmonės nieko neatsimena. Ši būklė, kaip rašo CNN, vadinama seksomnija.
Moteris miega nuoga
Moteris miega nuoga / Unsplash nuotr.

Seksas miego metu, arba seksomnija, priklauso miego sutrikimų, vadinamų parasomnijomis, šeimai. Pastaroji dar apima tokį elgesį, kuomet per miegus žmogus vaikšto, kalba arba valgo.

„Tai yra susijaudinimo sutrikimai“, – sako dr. Carlosas Schenckas, Minesotos universiteto Hennepino apygardos medicinos centro profesorius ir vyresnysis psichiatras, kuris dešimtmečius tyrinėjo parasomnijas.

„Jos dažniausiai pasireiškia lėčiausioje, giliausioje miego stadijoje, vadinamoje delta miegu. Jūsų protas yra giliai užmigęs, bet jūsų kūnas yra aktyvus. Tai pavojinga, nes tuomet žmogus nepabusdamas pradeda vaikščioti, bėgti ir daryti įvairius dalykus“, – teigia ekspertas.

2010 m. Norvegijoje atlikto tyrimo metu buvo apklausta 1 000 atsitiktinai atrinktų suaugusiųjų. Nustatyta, kad apie 7 proc. jų bent kartą gyvenime pasireiškė seksomnija, o beveik 3 proc. tokį sutrikimą turi šiuo metu.

Visgi seksomniją tirti yra išties sunku, mat jei žmogus per miegus nesusižaloja, dažnai jis net nenutuokia apie savo nesąmoningą seksualinį aktyvumą. Nebent jam apie tai pasako lovos partneris.

Seksomnija gali sugadinti gyvenimą

Psichiatras C.Schenckas 2021 m. pasidalino anonimine istorija apie vieną iš savo gydytų pacienčių. Pasak šios moters vyro, jo žmonai seksomnijos epizodai pirmą kartą prasidėjo 2005 m. Maždaug du kartus per mėnesį moteris miego metu imdavo aimanuoti ir kalbėti vulgariai, nors pabudusi niekada to nedarydavo.

Shutterstock nuotr./Sutuoktiniai
Shutterstock nuotr./Sutuoktiniai

Kartais moteris naktį imdavo glamonėti savo vyrą ir su juo mylėtis, o jei pabusdavo, apkaltindavo jį, esą seksą inicijuodavo būtent jis.

Pacientė taip pat masturbuodavosi šaukdama kitų vyrų, įskaitant vieną bendradarbį, vardus, todėl jos sutuoktinis ėmė galvoti, jog žmona jį apgaudinėja.

Moteris ilgus metus atsisakė tikėti vyro apibūdinimais apie savo elgesį, tačiau 2015 metais galiausiai kreipėsi į specialistus. Tai paskatino situacija, kuomet ją dejuojančią per miegus išgirdo 9-metis sūnus.

„Tai siaubinga. Kas šiuos pacientus tikrai trikdo, yra tai, kad jie visiškai nieko nepamena. Tai lovos partneris arba šeimos narys jiems pasako: „Tu tai padarei, kodėl taip pasielgei“. Po to jie būna labai susigėdę, jaučiasi apgailėtini ir puola atsiprašinėti“, – tvirtina C.Schenckas.

Yra pasitaikę ir tokių atvejų, kuomet dėl savo elgesio miego metu žmonės net buvo suimti.

„Jie tikrai gali turėti teisinių pasekmių dėl seksualinio elgesio, ypač su nepilnamečiais, ir dėl agresyvaus elgesio miego metu. Šioms problemoms spręsti yra visa miego kriminalistikos sritis. Jie atlieka labai išsamius vertinimus, atvejų istorijas ir interviu su giminaičiais bei kitais, kad išsiaiškintų, ar tai tik pasiteisinimas, ar tikras dalykas“, – sako psichiatras.

Kas sukelia seksomniją?

Nustatyti, ar jums pasireikš parasomnija, ar ne, neįmanoma. Pasak C.Schencko, kai kuriems žmonėms, kurie vaikystėje per miegus kalbėdavo arba vaikščiodavo, suaugus išties išsivysto seksomnija ar kita parasomnija, tačiau daugeliui kitų – ne.

„Mes nežinome galutinės priežasties, bet veikia genetinis komponentas, – tvirtina jis. – Jei turite bent vieną pirmos eilės giminaitį, sergantį parasomnija, didesnė tikimybė, kad ji pasireikš ir jums. Kuo daugiau pirmos ar antros eilės giminaičių turi parasomniją, tuo didesnė tikimybė, kad ši būklė išliks iki pilnametystės arba pasikartos.“

123RF.com nuotr./Miegas
123RF.com nuotr./Miegas

Priežastis, kodėl žmogui pasireiškia seksomnija, taip pat gali būti ir obstrukcinė miego apnėja. Tai rimta miego liga, kai kasnakt daug kartų per valandą kvėpavimas žmogui sustoja nuo 10 sekundžių iki 2 minučių. Ši liga dažniausiai pasireiškia vyrams, nors šiuo metu ja serga vis daugiau moterų.

„Kvėpavimo sulaikymas dėl obstrukcinės miego apnėjos sukelia susijaudinimą, paprastai vyrams, o tai sukelia seksualinį elgesį miegant. Kuomet diagnozavus miego apnėją pradedama gydyti pacientą, gydymas ne tik kontroliuoja miego apnėją, bet ir antrinę seksomniją“, – tikina psichiatras.

Yra vaistų, tokių kaip klonazepamas (vaistas nuo epilepsijos, neramių kojų sindromo ir panikos sutrikimo), kurie daugeliui, bet ne visiems, gali sėkmingai kontroliuoti nepageidaujamą seksomniją.

Visgi vaistai 41-erių moteriai, kurią C.Schenckas gydė, nepadėjo. Seksomnijos neliko pacientei pasitraukus iš daug streso keliančio darbo. Ji pradėjo kietai miegoti po 6–7 valandas per parą.

„Tai taip įdomu, nes daugelis streso patiriančių žmonių tampa hiposeksualūs, nesidomi seksu“, – sako C.Schenckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius