Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyrų šlapinimasis naktį: kada reikėtų susirūpinti ir kreiptis į specialistus?

Šlapinimosi sutrikimai – vyrams jautri tema. Jie neretai mano, kad tai – normalūs, su amžiumi susiję organizmo procesai, todėl neskuba kreiptis į gydytojus. Vienas iš pagrindinių nusiskundimų, kurį vyrai vis dėlto išsako urologams, yra naktinis šlapinimasis. Ar naktinis ėjimas į tualetą – didelė problema?
Pora
Vyrų šlapinimasis naktį / 123RF.com nuotr.

„Kai pacientų klausiu, kaip šlapinasi, dažniausiai pasako, kiek kartų į tualetą eina naktį. Šlapinimosi sutrikimą jie tapatina būtent su naktiniu atsikėlimu šlapintis“, – pastebi Respublikinės Panevėžio ligoninės urologijos skyriaus vedėjas Andrius Preidis.

Kitų ligų simptomas

Specialistas sako, kad vieną kartą naktį keltis šlapintis yra normalu. Tačiau jei dėl poreikio eiti į tualetą prabundama kelis sykius, o jei dar šlapinamasi mažais kiekiais, derėtų kreiptis į urologą. Kokios gali būti to priežastys?

„Noras naktį ne kartą šlapintis gali kilti dėl per didelio skysčių suvartojimo vakare, taip pat – dėl prostatos išvešėjimo, – aiškina urologas. – Dažniausiai naktinis šlapinimasis yra ne liga, o kokio nors kito negalavimo simptomas. Jį gali skatinti neurologinės ligos, stuburo problemos, net širdies ligos ar miego sutrikimai. Naktinė poliurija, kai išsiskiria didelis šlapimo kiekis, dažniausiai pasireiškia dėl hormonų sutrikimo.“

Naktinis šlapinimasis dažniausiai vargina vyresnius vyrus, nes prostatos, širdies, inkstų ligos pasireiškia brandesniame amžiuje. Tačiau A.Preidis įspėja, kad nuo to neapsaugoti bet kokio amžiaus vyrai: „Jei tai nutinka dėl, tarkime, stuburo išvaržos, tuomet ir trisdešimtmetis gali naktį keltis kelis kartus.“

Ilgiau besitęsiantys naktiniai vizitai į tualetą atsiliepia ir bendrai savijautai: nukenčia poilsis, nes vėl atsigulus gali būti sunku užmigti. Ryte žmogus būna nepailsėjęs ir fiziškai, ir psichologiškai.

„Kai naktinis šlapinimasis ima trukdyti gyvenimo kokybei, vyrai tampa pikti, gali atsirasti net depresija, – pastebi gydytojas. – Todėl reikėtų nedelsti ir kreiptis į urologą.“

Atstovų nuotr./Respublikinės Panevėžio ligoninės urologijos skyriaus vedėjas Andrius Preidis.
Atstovų nuotr./Respublikinės Panevėžio ligoninės urologijos skyriaus vedėjas Andrius Preidis.

Gali padėti gyvenimo būdo pokyčiai ir fitoterapija

Jei vargina naktinis šlapinimasis, rekomenduojama iki miego likus porai valandų nevartoti jokių skysčių: vandens, pieno, arbatos, sriubos, alaus ir kitų.

Taip pat reikėtų vakare vengti valgyti sultingų vaisių ir daržovių: obuolių, arbūzų, vynuogių, pomidorų, agurkų ir pan. Prieš miegą būtina nueiti nusišlapinti.

„Na, o kadangi naktinis šlapinimasis dažniausiai yra kitų ligų simptomas, būtina gydyti pagrindinę ligą“, – akcentuoja A.Preidis.

Priklausomai nuo dažno naktinio šlapinimosi priežasties, vyrams gali būti skiriami šlapimo pūslę atpalaiduojantys vaistai ar medikamentai nuo gerybinės prostatos išvešėjimo.

Jeigu vyrui pasireiškia šlapinimosi sutrikimai, galima išbandyti fitopreparatus. Jie ypač tinkami esant naktinio šlapinimosi, staigaus noro šlapintis simptomams, taip pat jei susilpnėjusi šlapimo srovė.

Tokiems atvejams Europos urologų gairės rekomenduoja fitopreparatus su Serenoa repens – gulsčiųjų serenojų – vaisių ekstraktu. Tyrimais įrodyta, kad šie augaliniai preparatai mažina uždegimą, todėl galima tikėtis, kad ateityje prostata mažiau didės ir nesukels šlapinimosi sutrikimų.

Daliai pacientų, kurie jau gauna medikamentus ir kurie nėra pilnai patenkinti savo šlapinimusi, papildomai paskyrus fitopreparatus pasiekiamas teigiamas efektas.

Shutterstock nuotr./Vyras
Shutterstock nuotr./Vyras

Profilaktiškai tirtis – būtina

Yra nustatyta, kad su amžiumi prostata linkusi didėti. Kuo ji didesnė, tuo, galima tikėtis, labiau spaus šlapimo kanalą ir sukels šlapinimosi sutrikimus. Tyrimai liudija, kad apie 50 procentų šešiasdešimt metų sulaukusių vyrų turi vienokio ar kitokio laipsnio šlapinimosi sutrikimų. O iš aštuoniasdešimtmečių – jau apie 80 procentų vyrų.

„Pas urologą rekomenduočiau apsilankyti visiems 50 metų sulaukusiems ir vyresniems vyrams, net jeigu jie ir nejaučia šlapinimosi sutrikimų, net esant normaliam PSA tyrimui (prostatos specifiniam antigeno tyrimui dėl prostatos vėžio), – ragina specialistas. – Profilaktiškai reikėtų tirtis bent kartą per penkerius metus.“

Pasak jo, jei stebimas PSA pokytis, rekomenduojama lankytis kas 2-5 metus, priklausomai nuo PSA reikšmės. Jeigu vyrai jau jaučia šlapinimosi sutrikimus, pas urologą vertėtų lankytis kasmet arba sustiprėjusi simptomams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi