Pauliaus Jurkevičiaus reportažas iš kavos rojaus „San Tommaso 10“

Išnaršėte pusę pusaulio ieškodami idealios kavos ? Nurimkite. Kavos rojus žemėje yra, štai jo adresas: San Tommaso gatvė nr. 10, Turinas, Italija. Kartą gyvenime čia verta užsukti visiems, kurie kažkaip susiję su kava: tiems, kurie dar ne viską žino apie kavą, tiems, kurie galvoja, kad jau žino viską ir ypač tiems, kurie trokšta naujų kavos pojūčių.
San Tommaso 10 interjeras
San Tommaso 10 interjeras / Partnerio nuotr.
Temos: 2 Kava Espreso kava

Siaura, akmenimis grįsta San Tommaso gatvelė neatrodo panaši į greitkelį, kuris tiesiausiu keliu vestų į kavos rojų. Bet taip tik atrodo. Turinas yra pirmoji Italijos sostinė: greta – „Palazzo Reale“ – karališkieji rūmai, juose viešpatavo pirmasis Italijos karalius Vittorio Emanuele II. Ir visai greta – Turino katedra, kurioje saugoma viena švenčiausių katalikiškų relikvijų – Kristaus drobulė.

Partnerio nuotr./Įėjimas į Lavazza kavos namus – San Tommaso 10
Partnerio nuotr./Įėjimas į Lavazza kavos namus – San Tommaso 10

Šiek tiek tolėliau – San Carlo aikštė ir istorinės Turino kavinės, kuriose gerdami kavą politikai lipdė karalystę. Todėl jeigu kažkam atrodo, jog kava – tai viso labo trumpas malonumas, paprašysiu pakeisti nuomonę. Arba pradėti istorinius debatus tema – kas anksčiau atsirado: kavos puodelis ar Italija? Teisingas atsakymas: kavos puodelis.

Bet neskubėkime. Kavos evangelijoje parašyta: iš pradžių buvo ne puodelis, o pupelė. Pirmoji kavos pupelė adresu – Turinas, San Tommaso 10 atsidūrė 1895 metais. Prieš 120 metų pjemontietis Luigi Lavazza siauroje senamiesčio gatvėje pradėjo kurti ir pardavinėti kavos pupelių mišinius. Šioje vietoje prasidėjo „Lavazza“ bendrovės istorija, tapusi itališkos kavos ir visos Italijos istorija.

Partnerio nuotr./Garbinga vieta, skirta jau istorija tapusioms Lavazza televizijos reklamoms
Partnerio nuotr./Garbinga vieta, skirta jau istorija tapusioms Lavazza televizijos reklamoms

Užeikime vidun. Čia nėra džiuto maišų, senovinių svarstyklių ir kitų pabodusių kavos muziejaus eksponatų. Čia viešpatauja dizainas, mada, kavos dabarties ir ateities aromatas. „San Tommaso 10” kavaraštyje – 4 skirtingų mišinių espreso variantai, 50 kavos variacijų su pienu ir grietinėle, 10 kavos dizaino kūrinių, kuriuos, beje, paruošė ne smalsūs – drąsūs karamelės ir „gogel – mogelio“ interpretatoriai, o virtuvės šefai – „Michelin“ žvaigždės. Degustacinis kavos baras – restoranas „San Tommaso 10“ skirtas ne „wi – fi“ prisijungimų maniakams, o tikriems kofemanams, ieškantiems tobulos kavos ir kažko daugiau.

Pradėkime nuo tobulos kavos, o paskui pereisime prie kažko daugiau.

Degustuoju tris „Lavazza“ espreso etalonus: Etiopijos „Kafa Forest Coffee“ (100 proc. arabika), mišinys „Gran Riserva“ (70 proc. arabika, 30 proc. robusta), mišinys „Top Class“ (50/50 arabika – robusta). Pristačiusi „Kafą“, „Lavazza“ paskelbė grįžtanti į kavos ištakas, kai pasaulyje dar nebuvo kavos. Ji atsirado ir buvo taip pavadinta Kafos regiono vardu. Intensyvus gėliškas aromatas pereinantis į medaus ir persirpusių vyšnių tonaciją. Burnoje – tipiškai „šilkiniai“ arabikos pojūčiai. Šios kavos užauginama mažai, todėl jos galima paragauti tik „San Tommaso 10“ bare ir dar vienoje kitoje vietoje Italijoje.

Partnerio nuotr./Trys skirtingų kavos pupelių mišinių kavos - tvirta puta, subalansuotas skonis, išskirtiniai poskoniai
Partnerio nuotr./Trys skirtingų kavos pupelių mišinių kavos - tvirta puta, subalansuotas skonis, išskirtiniai poskoniai

„Gran Riserva“ espreso po „Kafos“ suteikia daugiau itališkumo: tvirtesnė puta, nors aromatas ir šiuo atveju nugali kūną. Kitaip tariant, Brazilijos ir Kolumbijos arabikų mišiniai ima viršų prieš kūniškąją, bet aukštos kokybės indišką plautą robustą. Vyrauja šokoladiniai, poskonyje – kone likeriški pojūčiai.

„Top Class“ – pati itališkiausia, nes puta – tvirta, kreminga, nesunaikinama maišant šaukšteliu. Šiuo atveju temperamentinga Javos robusta sėkmingai galynėjasi su Brazilijos, Indijos arabikomis, suteikia malonų šokolado, džiovintų vaisių aromatą ir poskonį.

Žinia rūgščių ir superrūgščių arabikų ideologams – po šios lyginamosios degustacijos dairytis miltukų, mažinančių verdančias skrandžio sultis nereikia. Saikingo rūgštumo – saldumo – kartumo pojūčiai ragaujant atskiras kavas smarkiai skiriasi, tačiau skrandžio sienelių neardo.

Partnerio nuotr./Lavazza ir Ferran Adria patentuotas išradimas – espesso – kieta kava.
Partnerio nuotr./Lavazza ir Ferran Adria patentuotas išradimas – espesso – kieta kava.

Nesu saldumynų mėgėjas, bet nugali smalsumas: užsisakau vieną įdomesnį „Pleasure“ kolekcijos kūrinį – „espresso – cremespresso“. Ir dairausi po restorano salę, kuri iš tikrųjų yra garsiausių pasaulio fotografų nuotraukų – „Lavazza“ kalendorių galerija. Plejadą pradeda superfotografų dekanas Helmut Newton, tesia Ellena von Unwerth, Ferdinando Scianna, Albert Watson, Elliott Erwitt, David LaChapelle, pačioje pabaigoje – į spagečių lėkštę nuogą moterį paguldžiusi drąsuolė Annie Leibovitz. Jeigu dar neaišku, kodėl kava buvo apskųsta popiežiui kaip velnio gėralas užteks žvilgtelėti į šią stimuliuojančią kavos vaizdinių panoramą ant „San Tommaso 10” sienų. Gerai, kad Šventoji dvasia pakuždėjo Klemensui VIII teisingą sprendimą...

Ragauju „espresso – cremespresso“ ir analizuoju pojūčius: švelniai intriguojanti kavos faktūra, nei šaltas, nei karštas jos kūnas vertas vienos kitos kalorijų nuodėmės. „Team Lavazza“ skonio dizaineriai perkūrė „Panerą“ – 150 metų senumo genujietišą šaltą kavą su grietinėle, kuri patiekama vienoje stiklinaitėje su karštu espresu.

O dabar pereikime prie legendinio katalonų šefo Ferran Adria molekulinių kavos eksperimentų. Juodieji kavos „ikrai“ iš „Coffee Disegn Experience“ kolekcijos sunervins kavos tradicijų gerbėjus: kavos ikrai sprogsta burnoje tarsi mažytės skonio bombos, nesuprasi, ką darai – geri, valgai ar žaidi. Bet šiuo atveju taip ir turi būti: Adria – provokatorius siekia mus ne tiek pamaloninti, kiek nustebinti, priblokšti, suerzinti ir tai jam puikiai sekasi.

Partnerio nuotr./San Tommaso 10 sienas puošia Lavazza įvairių metų kalendoriai
Partnerio nuotr./San Tommaso 10 sienas puošia Lavazza įvairių metų kalendoriai

Molekulinės virtuvės kūrėjo šedevras – „E‘spesso“ (ar pastebėjote – trūksta vienos raidės, nes gaunasi „e‘ spesso“ – yra tankus, tirštas) arba pirmoji pasaulyje kieto būvio kava tapo „San Tommaso 10“ klasika, apie ją esu ne kartą rašęs. Bet kiekvienąsyk ragaudamas galvoju tą patį: ją sukurti turėjo genijus arba beprotis. Arba abu viename asmenyje. Kai barista iš sifono išspaudžia kavą tai atrodo beprotybė – žaidimas. Bet kai paragauji – viskas atsistoja į savo vietas: kava! Gaivi, aromatinga, tirpstanti burnoje, be jokių pašalinių erzacinių skonio trukdžių. Apverčiu puodelį – kava neteka, netykšta, nekrenta žemyn, nelaboji. Gaila, kad šis aukštosios kavos madų kūrinys gimė ir liko Turine, netapo masiniu reiškiniu.

Bet „San Tommaso 10” atviros visiems – nuo ryto iki vakaro, išskyrus sekmadienį. Jeigu manote, kad labai brangiai mokėsite už kultinį kavos eksperimentą – klystate: „E‘spesso“ kainuoja 2,5 euro.

Šį reportažą iš Turino baigsiu žinia, kuri, manau, įkaitins visų Lietuvos gurmė vaizduotę ir lūkesčius. Atsimenate legendinį Ferran Adria restoraną netoli Barselonos „El Bulli“ (trys „Michelin“ žvaigždės)? Užsisakyti staliuką vakarienei jame reikėdavo prieš keletą mėnesių, bet superšefas prieš keturis metus jį ėmė ir uždarė. Gurmė pasaulis neteko žado. Neseniai „Lavazza“ ir abu broliai Adria – Albert ir Ferran sukirto rankomis: „El Bulli“ bus atgaivintas Turine šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje. Didysis „Lavazza“ kavos eksperimentas bus tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis