Pažintį su Romos gastronominėmis įžymybėmis Paulius pasiūlė pradėti nuo „Regno Tiramisu“ – Lietuvoje populiaraus deserto netoli Ispanijos aikštės.
Viešnioms jas lydėjęs gastronomijos žurnalistas papasakojo pikantišką „tiramisu“ (it. pažodinis vertimas – kelk mane aukštyn) istoriją ir pasiūlė paragauti klasikinį deserto variantą – su „mascarpone“ sūrio ir kavos kremu.
Mums buvo šiek tiek neįprasta, kad italai saldumynų jokiu būdu neužsigeria kava, tik mineraliniu vandeniu.
Lietuvės turėjo progą paragauti ir kitų tipiškų Italijos saldumynų – į klasikinį „Napoleoną“ panašų trapų tortą „millefoglie“ su virtu kremu „crema pasticciera“, tortą „Mimosa“, sicilietiškus vamzdelius „cannolo“ su „ricotta“ kremu.
„Mums buvo šiek tiek neįprasta, kad italai saldumynų jokiu būdu neužsigeria kava, tik mineraliniu vandeniu“, – stebėjosi lietuvės.
Apsilankymas viename garsiausių Romos kavos barų „Caffe‘ Sant‘Eustachio“ visoms moterims sukėlė daugybę klausimų: kodėl Italijoje espreso kava visiškai neprimena lietuviškos, nei pagamintos baruose, nei namų sąlygomis brangiu stacionariu itališku kavos aparatu?
Kodėl Italijoje niekas bare neklausia, kokios kilmės – iš Etiopijos ar Gvatemalos kilusios kavos pageidausite?
Kodėl kavos puodelyje laikosi kreminga puta? Kodėl italai perka jau sumaltą kavą ir namuose dažniausiai naudoja paprastus aliuminio kavinukus „moka“?
Kodėl puodeliai – iš stambaus porceliano? Kodėl kavos bare negirdėti lietuviams mitu tapusio žodžio „latte“?
Apie tai gide „Sava Roma“ nėra parašyta. Būtent todėl į „Sant Estacchio“ kavos barą reikia atvykti su itališkos kavos ekspertu, išklausyti jo komentarus.
O štai kitoje garsioje Romos kavos institucijoje – kavos namuose „Tazza d‘oro“ lietuvės ragavo gaivų vasarišką variantą: kavos „granita“, kavos su plaktos grietinėlės kepuraite.
Garsių Romos ledainių kvartale taip pat reikalinga žinovo informacija. Kokio skonio ledus pasirinkti, kai skonio variacijų – ne dešimtys, o šimtas? Kodėl viename bare ledai – uždengti ir juos galima pasirinkti tik pagal pavadinimą, o kitame – iš atviros šaldytuvo vitrinos ? Nuo ko priklauso ledų kokybė?
„Esu didelė ledų mėgėja, – teigė vilnietė Lina. – Romoje paragavau naujus neįprasto skonio – baltus ledus su mėtomis ir su kaktusinėmis figomis. Bet labiausiai, žinoma, patiko pistacijų ledai.“
Moterys sužinojo ir kitą paslaptį – kodėl italai tiek „espreso“, tiek ir ledus valgo ne sėdėdami kavinėje arba ledainėje prie staliukų.
Viskas labai paprasta: tarkime, ledainėje „Giolitti“ prie staliuko prisėda nebent gretimo Italijos parlamento deputatai. Tik įstatymų leidėjams pasėdėti garsiausioje Romos „gelateria“ – nebrangu. Tad eiliniai piliečiai ledus valgo stovėdami.
Gastronominio maršruto pabaigoje – restorane „Obika“. „Sava Roma“ gido bendraautorius keliautojoms padėjo užsisakyti degustacinį buivolių pieno mocarelos ir jautienos kumpio „bresaola“ meniu, suderino vyną.
Pasak Pauliaus, į Romą iš Neapolio atkeliavusi mocarela – skani, tačiau patenkina tik pradedančių pažintį su šiuo unikaliu produktu poreikius.
Tikros mocarelos Paulius su gastronomijos žinių ištroškusiais lietuviais keliauja ragauti į Kampanijos regione archeologinėje Paestumo zonoje įsikūrusį buivolių ūkį.
„Ten ankstų rytą mocarelą patys sutraukome, o pietų metu – ragaujame. Buivolių pieno mocarelos gyvenimas – labai trumpas, jos negalima laikyti šaldytuve. Praėjus 24 valandoms šis brangus skanėstas kažin ar vertas gurmė piniginės“ – aiškino itališkos virtuvės specialistas.