Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aitriosios paprikos

Visos temos
Aitriosios paprikos Fotolia nuotr./Aitriosios paprikos

Aitriosios paprikos – aštrių prieskonių grupė, pipirų rūšis, aitraus, deginančio skonio nedideli prieskoniniai vaisiai, kurių aštriausia dalis yra sėklos. Visame pasaulyje auginama daugybė aitriosios paprikos rūšių gali įtikti ir išrankiausiam gurmanui.

Švelnesnio, sodresnio ar labai intensyvaus deginančio skonio paprikos naudojamos įvairiausių šalių virtuvių patiekalams gardinti, o jų aitrumas matuojamas Skovilio vienetais. Įdomu, kad ši skalė sukurta 1912 metais ir pavadinta jos kūrėjo amerikiečių chemiko Wilburo Scoville’o vardu. Skovilio aštrumo vienetai (žymimi SHU) nurodo, koks kiekis kapsaicino (medžiagos, suteikiančios paprikoms aštrų skonį) yra pipire. 

 

 

Liudas Pranskevičius

Aštrių produktų parduotuvę atidaręs Liudas: net cepelinai ir šakočiai būna aštrūs

Daržas ant palangės

Daržas ant palangės: ką galima sodinti jau dabar

Paprikų daigai

Metas sėti paprikas: L.Liubertaitė pataria, kaip patikrinti sėklų daigumą

Drąsuoliai kviečiami į aitriųjų pipirų valgymo varžybas

Varžybos tik suaugusiems: kas suvalgys aitriausią pasaulyje pipirą?

Aitriųjų pipirų degustacija

Kokį signalą siunčia organizmas, kai mums labai norisi suvalgyti tam tikro produkto?

Daržovės

Raudonos ar žalios daržovės – kurioms verta suteikti pirmenybę?

Meksikietiškas troškinys „Chilli con carne“

Pasaulis lėkštėje: improvizacija meksikietiškos klasikos tema – troškinys „Chilli con carne“

Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti patiekalai

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Be „peperoncino“ žiemą – niekaip. Spagečiai su moliuskais ir brokolių lapai pikantiškai

Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti patiekalai

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Aštuonkojai su „Novello“ aliejumi. Kurie laimi – pagaminti Kalabrijos ar Kampanijos būdu?