Ąsotis

Visos temos
Ąsotis AFP/„Scanpix“ nuotr./Karvė

Ąsotis – molinis glazūruotas indas, turintis ąsą ir snapelį. Naudojamas skysčiams (alui, vandeniui, girai, pienui, sultims ir kt.) laikyti bei pilstyti. Neretai dekoruojami reljefais, įspaudais, piešiniais. Lietuvoje ąsočiai žinomi nuo XVII a. Puošniausi, labai pūsti būdavo gaminami šalies šiaurės rytuose (dažniausiai skirti alui). Suvalkijoje buvo gaminami siauresni ąsočiai, o patys siauriausi ir nedaug pagražinti pietryčių ir rytų Lietuvoje.

Ąsotis, greitoji pagalba

Joniškyje neblaivi moteris vyriškį sužalojo ąsočiu

Ąsotis punšo

Girta kaunietė sutuoktinį iškeikė, trenkė ąsočiu per galvą ir grasino virtuviniu peiliu

A.Zuokas gimtadienio rytą į dangų leido balandžius.

Gimtadienio proga Artūras Zuokas gavo tuščią molinį ąsotį ir kaimiškos duonos, o į dangų paleido tris balandžius