Baravykas

Visos temos
Baravykas 15min.lt skaitytojų Jovitos ir Tomo nuotr./Baravykas.

Baravykas – vienas geriausiai pažįstamų ir vertingiausių valgomų grybų Lietuvoje.Vaisiakūniai stambūs, mėsingi. Subrendusių grybų kepurėlė paprastai rausva, ruda, spalva tamsėja bręstant. Kotas 8–25 cm aukščio, iki 7 cm storio.

Grybas valgomas ir plačiai naudojamas kulinarijoje. Maistingas – turi mažai riebalų ir angliavandenių, daug baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų. Tai ne tik maistingiausias, bet ir gydomųjų savybių turintis grybas, liaudies medicinoje žaizdoms gydyti naudojami džiovintų baravykų milteliai.

Auga birželio–lapkričio mėn. įvairiuose miškuose po eglėmis, ąžuolais, beržais, pušimis. Užauga dideli (Lietuvoje iki 3 kg). Vartojamas šviežias, dažniausiai džiovintas, marinuotas, sūdytas, šaldytas. Labai paklausus vietinėje ir užsienio rinkoje. Gana dažnas.

  

Baravykas

Baravykų labirintai: kaip elgtis miške, kad jūsų ieškoti netektų su šunimis ir sraigtasparniu

Grybai Latvijoje

Miške nerandate grybų? Kaimynai latviai juos veža pilnomis bagažinėmis

Grybai

Baltijos kaimynai stebisi laimikiais miške: laukia dar ne vienos grybų bangos

Kol kas miškuose daugiausia randama voveraičių

Grybautojai atsakė, ar jau yra grybų miškuose

Lietuviai iš miškų parsineša pilnus kibirus grybų

Lietuviai iš miškų jau parsineša pilnus krepšius grybų: šiųmetis Ramunės rekordas – 46 kg

Ramunė Verbickienė ir jos šios vasaros laimikis

Užkietėjusi grybautoja Ramunė net Kataro dykumoje prigrybautų: „Visus miškus žinau“

Džiovinti grybai

Ekspertė: kaip ruošti grybus džiovinimui ir teisingai naudoti orkaitę ar džiovyklę

Grybų ir daržovių sriuba

14 sriubų su grybais receptų: nuo ūkiškų iki rafinuotų gurmaniškų

Grikiai su baravykais

15 receptų su baravykais: ir valgyti iškart, ir atsargoms