Krakmolas

Visos temos
Krakmolas Flickr.com/Populiariausias yra bulvių krakmolas

Krakmolas – kompleksinis angliavandenis, polisacharidas, sudarytas mažiausiai iš 10 sacharidų molekulių. Kai kurie audiniai krakmolo sukaupia labai daug, todėl naudojami kaip krakmolo šaltiniai (pvz., bulvių stiebagumbiai, kviečių ar kukurūzų grūdai ir kt.). Pramonėje naudojamas klijų, popieriaus, tekstilės gamyboje. Daug krakmolo sunaudojama audiniams šlifuoti, popieriui ir kartonui klijuoti, kanceliariniams dekstrinų klijams gaminti. Krakmolas naudojamas skalbiniams krakmolyti. Laidant karštu lygintuvu, jis iš dalies hidrolizuojasi ir virsta dekstrinais, kurie ant audinio sudaro ploną plėvelę, suteikiančią blizgesį ir apsaugančią nuo susitepimo. Didžiausią reikšmę maisto pramonėje krakmolas turi kaip maisto produktas, pagrindinis angliavandenių šaltinis mūsų mitybos racione: duonoje, bulvėse, kruopose. Krakmolas gaminamas iš bulvių, kviečių, kukurūzų ir ryžių. Lietuvoje maistui dažniausiai naudojamas bulvių krakmolas.

Duona

Ekspertas paaiškino: ar tikrai užšaldžius duoną ji tampa sveikesnė?

Natūralios priemonės prakaitavimui mažinti

Smirdite? Naminės priemonės prastam kūno kvapui sumažinti

Sumuštiniai su varške, vaisiais ir uogomis

Dietologė ragina dieną pradėti su šiuo produktu – labai reikalingas organizmui

Dešrelės ant iešmelių

Specialistė – apie dešreles: ką rinktis, jei nenorit krakmolo ir mėsos pakaitalų

Stintų vakaro restorane „Šturmų švyturys“ patiekalas

Ekspertė patarė, kaip kepti stintas, kad būtų traškios: reikės paprasto ingrediento

vilkikas

Ugniagesys nufilmavo, kaip traukinys numuša ant bėgių stovintį vilkiką

Krakmolas

Maistas iš oro? Mokslininkai pirmą kartą CO2 pavertė krakmolu

Krakmolas

Kinijos mokslininkai išrado būdą gaminti krakmolą iš anglies dvideginio

Azijietiškos karpio juostelės

Karpio „aukso amžius“: kaip lengvai nukaulinti šią žuvį ir paruošti ją išrankiausiam skoniui?