Lęšiai

Visos temos
Lęšiai (kruopos) Raudonieji lęšiai / „Shuterstock“ nuotr.

Lęšiai – iš visų ankštinių daržovių gaminami greičiausiai. Verdant sriubas arba antruosius patiekalus lęšiai dažnai derinami su mėsa. Prieš verdant lęšius reikia nuplauti šaltu vandeniu, geriausia – kiaurasamtyje. Lęšius dėti reikia į verdantį vandenį, kurio, reikia pilti 1,5–2 karto daugiau, nei gaminant kitas ankštines daržoves.

Lęšių būna raudonųjų, rudųjų, žaliųjų ir juodųjų. Visos rūšys tinka sriuboms, karštiems patiekalams, salotoms ruošti arba kaip garnyras. 

Lęšius galima vadinti natūraliais antidepresantais. Reguliarus jų vartojimas ramina nervus, padeda susidoroti su stresu. Lęšiai gerina bendrą organizmo tonusą bei stiprina imunitetą, rekomenduojama vartoti sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, taip pat tiems, kurie skundžiasi virškinimo problemomis. Lęšiuose gausu ląstelienos ir beveik nėra riebalų, todėl jie padeda saugoti dailią figūrą.

Lęšiuose daug angliavandenių, iki 60 % (daugiau nei mėsoje) baltymų, ląstelienos, mineralinių medžiagų, 1,3 % riebalų ir kt.

Lęšių bandelės

Baltyminės lęšių bandelės be glitimo ir pieno produktų

Nidos Degutienės žaliųjų lęšių troškinys su dešrelėmis

Nidos žaliųjų lęšių troškinys su dešrelėmis

Nidos indiškas lęšių troškinys su žiediniais kopūstais

Nidos receptas: indiškas lęšių troškinys su žiediniais kopūstais

Daržovių troškinys su lęšiais

Spalvingas ir sotus troškinys, jame karaliauja daržovės ir raudonieji lęšiai

Lęšių mišrainė

Šokiruojančiai paprastos lęšių salotos: 3 ingredientai ir 5 minutės gaminimui

Netikras zuikis iš lęšių

Gardus ir maistingas netikras zuikis be mėsos. Ar atspėsit, kas ją pakeis?

Veganiškų patiekalų duetas

Nori – gali atrasti: burokėlių sriuba su lęšiais ir grikių miltų sausainiai

Lęšiai

Kaip virti skirtingų rūšių lęšius ir kokiems patiekalams kiekvieni jų tinka?

Lęšių mišrainė

Panašios, bet skirtingos lęšių mišrainės: tiks ir užkandžiui, ir pietums