Lęšiai – iš visų ankštinių daržovių gaminami greičiausiai. Verdant sriubas arba antruosius patiekalus lęšiai dažnai derinami su mėsa. Prieš verdant lęšius reikia nuplauti šaltu vandeniu, geriausia – kiaurasamtyje. Lęšius dėti reikia į verdantį vandenį, kurio, reikia pilti 1,5–2 karto daugiau, nei gaminant kitas ankštines daržoves.
Lęšių būna raudonųjų, rudųjų, žaliųjų ir juodųjų. Visos rūšys tinka sriuboms, karštiems patiekalams, salotoms ruošti arba kaip garnyras.
Lęšius galima vadinti natūraliais antidepresantais. Reguliarus jų vartojimas ramina nervus, padeda susidoroti su stresu. Lęšiai gerina bendrą organizmo tonusą bei stiprina imunitetą, rekomenduojama vartoti sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis, diabetu, taip pat tiems, kurie skundžiasi virškinimo problemomis. Lęšiuose gausu ląstelienos ir beveik nėra riebalų, todėl jie padeda saugoti dailią figūrą.
Lęšiuose daug angliavandenių, iki 60 % (daugiau nei mėsoje) baltymų, ląstelienos, mineralinių medžiagų, 1,3 % riebalų ir kt.