Listeriozė

Visos temos

Listeriozė – reta, pasižyminti dideliu mirštamumu, kuris siekia 20-30 proc., liga. Listeriozę sukelia Listeria monocytogenes bakterijos. Pagrindinis infekcijos šaltinis yra gyvūninis maistas, vartojamas neapdorotas arba nepakankamai apdorotas karščiu.

Suvalgę bakterijomis užterštų maisto produktų, dauguma sveikų asmenų nepatiria jokių simptomų arba jiems išsivysto gastroenteritas. Tačiau žmonėms su nusilpusia imunine sistema, nėščioms moterims, naujagimiams ir pagyvenusiems žmonėms listeriozė gali pasireikšti meningitu, galvos smegenų infekcija ar sunkia kraujo infekcija. Visos klinikinės ligos formos yra ilgai gydomos antimikrobiniais vaistiniais preparatais, tačiau invazinių listeriozės infekcijų prognozė yra dažnai nepalanki.

Mikrožalumynai

Įspėjimas visiems, perkantiems daigus, ūglius ir mikrožalumynus

Tuskulėnų g. name nuo legioneliozės mirė moteris

Retų užkrečiamųjų ligų epidemiologinė situacija Lietuvoje ir pasaulyje

Andalūzija

Įspėjimas keliaujantiems: Ispanijoje – listeriozės protrūkis

Peršalimas

Lietuvoje užregistruotas antras mirties atvejis nuo listeriozės

Pasaulį išvydo šimtmečio ketvertukas

D.Britanijoje mirė du ligoninės maistu apsinuodiję pacientai

Maistu nukrautas stalas

ULAC: Per maistą plinta daugiau nei 200 užkrečiamų ligų

Šaldytų daržovių mišiniai „d'Aucy Vegetables Country“

Į Lietuvą tiektos listerija užkrėstos šaldytos daržovės išimamos iš rinkos

Ligoninėje

Liepos mėnesį nuo listeriozės Lietuvoje mirė du asmenys

Vakcinos gamyba

Tarptautinė retų ligų diena: skiepai užkrečiamąsias ligas palieka medikų vadovėliuose