„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nepakeičiamosios aminorūgštys

Visos temos
Nepakeičiamosios aminorūgštys 123rf nuotr./Laboratorijoje

Nepakeičiamosios aminorūgštys – tai tokios aminorūgštys, kurios turi būti gaunamos su maistu, nes jos žmogaus organizme nesintetinamos arba sintetinami nepakankami jų kiekiai. Yra 12 aminorūgščių, kurios negali būti susintetintos iš organizme esančių junginių. Tai fenilalaninas, izoleucinas, leucinas, lizinas, metioninas, treoninas, triptofanas, valinas. Šios aminorūgštys turi būti gaunamos su maistu, nes jos yra būtinnos gaminant tam tikrus baltymus. Kai kurios nepakeičiamosios aminorūgštys vartojamos sintetinant pakeičiamąsias. Šis procesas vadinamas peramininimu. Pavyzdžiui, fenilalaninas gali būti paverstas pakeičiamąja aminorūgštimi tirozinu. Augalinės kilmės baltymuose yra tik kai kurių nepakeičiamųjų animorūgščių. Vegetarams vertėtų vartoti papildus, norint, kad susidarytų visas aminorūgščių rinkinys

Izoleucinas

Leucinas

Lizinas

Metioninas