Salmoneliozė

Visos temos
Salmoneliozė Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./ Salmoneliozė – dažniausiai per maistą plintanti infekcija.

Salmoneliozė – ūmus žmogaus ir gyvulių infekcinis susirgimas, kurio metu daugiausiai pažeidžiama virškinimo sistema. Salmoneliozę sukelia judrios Salmonella rūšies bakterijos. Gamtinis daugumos sukėlėjų rezervuaras yra žmogus ir įvairūs gyvūnai. Sukėlėju užsikrečiama per maistą, vandenį. Salmonelioze užsikrečiama valgant sirgusiųjų gyvulių skerdieną, jei jų mėsa buvo netinkamai apdorota ar laikoma (ypač vasarą), blogai kulinariškai paruošus mėsos produktus. Neretai salmoneliozės priežastimi būna užkrėsti pieno produktai, kiaušiniai. Infekcijos šaltiniu gali būti nesilaikantis higienos taisyklių salmonelių nešiotojas. Salmonelioze dažnai suserga grupė žmonių, kurie valgė tą patį užkrėstą produktą. Ši liga dažnesnė vasarą. Patekęs į virškinimo sistemą, sukėlėjas išskiria toksinus, sutrikdančius jos funkcionavimą, prasiskverbia į limfinę sistemą ir kraują, sukelia organizmo intoksikaciją.

Rūkyti mėsos gaminiai – zanavykų pasididžiavimas

„Jurbarkų mėsos“ gaminiuose – salmoneliozės bakterija: susirgo jau keliolika žmonių

Salmoneliozė

Po salmoneliozės protrūkio – dietistės ir veterinarijos specialistų patarimai: „Vasarą to nevalgyčiau“

Vasarą kai kurios žarnyno infekcijos padažnėja

Liga, kuri, kaip ir jūs, mėgsta vasarą: kas tai ir kaip jos išvengti?

Mikrožalumynai

Įspėjimas visiems, perkantiems daigus, ūglius ir mikrožalumynus

Pomidorai

Netikėtas priešnuodis salmonelėms – mokslininkai beda pirštu į pomidorų sultis

Šokoladas

Didžiausia pasaulyje šokolado gamykla, kurioje buvo rasta salmonelių, atnaujino darbą

„Kinder“ šokoladas

Skelbiama, kurie „Kinder“ šokoladai Lietuvoje gali būti nesaugūs: juos rekomenduojama grąžinti

Kinder kiaušinis

„Ferrero“ atšaukia dalį „Kinder“ gaminių septyniose Europos šalyse

Salmonelės bakterija

Dvylikai Kelmės lopšelio-darželio vaikų nustatyta salmoneliozė