Salmoneliozė – ūmus žmogaus ir gyvulių infekcinis susirgimas, kurio metu daugiausiai pažeidžiama virškinimo sistema. Salmoneliozę sukelia judrios Salmonella rūšies bakterijos. Gamtinis daugumos sukėlėjų rezervuaras yra žmogus ir įvairūs gyvūnai. Sukėlėju užsikrečiama per maistą, vandenį. Salmonelioze užsikrečiama valgant sirgusiųjų gyvulių skerdieną, jei jų mėsa buvo netinkamai apdorota ar laikoma (ypač vasarą), blogai kulinariškai paruošus mėsos produktus. Neretai salmoneliozės priežastimi būna užkrėsti pieno produktai, kiaušiniai. Infekcijos šaltiniu gali būti nesilaikantis higienos taisyklių salmonelių nešiotojas. Salmonelioze dažnai suserga grupė žmonių, kurie valgė tą patį užkrėstą produktą. Ši liga dažnesnė vasarą. Patekęs į virškinimo sistemą, sukėlėjas išskiria toksinus, sutrikdančius jos funkcionavimą, prasiskverbia į limfinę sistemą ir kraują, sukelia organizmo intoksikaciją.
„World Press Photo“ paroda.
Apsilankykite
Bilietai