Transriebalai – tai chemiškai pakeisti augalinės kilmės riebalai, kuriuose cheminės reakcijos metu prie anglies grandinės trans padėtyje prisijungia vandenilio atomai. Taip skysti riebalai paverčiami kietais arba pusiau kietais riebalais. Transriebalų rūgščių gali susidaryti ir buitinėmis sąlygomis pakartotinai kaitinant kepti skirtą augalinį aliejų.
Transriebalų vartojimas yra siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis. Pasak sveikatos ekspertų, transriebalai yra kenksmingiausi riebalai ir suvaidina didelį vaidmenį dėl daugiau kaip 500 tūkst. mirčių per metus visame pasaulyje, rodo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skelbiami duomenys.
Transriebalai: kokių produktų sudėtyje jų yra ir kaip atskirti „riebalus žudikus“ etiketėje?