„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Trichineliozė

Visos temos
Trichineliozė Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Trichinelioze galima užsikrėsti netinkamai paruošus žvėrieną

Trichineliozė yra kirmėlių trichinelių sukeliamas susirgimas, pasireiškiantis įvairiais požymiais, kurių didžioji dalis priklauso nuo parazito buvimo vietos. Trichineliozės sukėlėjas yra smulki, 2-4 mm ilgio kirmėlė (Trichinella spiralis). Parazito cirkuliacija vyksta įvairių laukinių ir naminių mėsėdžių gyvulių tarpe, kurie ėda užsikrėtusius gyvūnus ar jų lavonus. Žmogus užsikrečia suvalgęs užkrėstos ir neteisingai paruoštos kiaulienos, šernienos, arklienos, nutrijų mėsos, kurioje yra kirmėlių lervų. Žarnyne lervos greitai lytiškai subręsta, apsivaisina, patelės po savaitės pradeda gimdyti jaunas lervas. Patekusios į limfą, kraują jos išnešiojamos po visą organizmą, galutinai užsilaikydamos skersaruožiuose raumenyse, dažniausiai diafragmos, ryklės, tarpšonkauliniuose ir akių. Po tam tikro laiko lervos apauga jungiamuoju audiniu, susiformuoja kapsulė, kuri vėliau sustorėja, kalkėja. Lervos gyvybingos išlieka daug, iki 40-50, metų.

Trichineliozės paplitimas Lietuvoje

VMVT įspėja: valgant žvėrieną galima užsikrėsti parazitais visam gyvenimui

Šeimos gydytoja Silvija Valdonė Alšauskė ir biomedicinos mokslų daktarė, farmakologė dr. Gabrielė Balčiūnaitė-Murzienė,

Specialistės atsakė: kas išduoda, kad užsikrėtėte kirmėlėmis ir kodėl papildai nepadės jų įveikti

Audrius Cininas

Vilniaus teisėjo įspėjimas – už viruso platinimą Lietuvoje gresia baudos ir net areštas

Maistu nukrautas stalas

ULAC: Per maistą plinta daugiau nei 200 užkrečiamų ligų

Šernas

Joniškyje neregėtas trichineliozės protrūkis dėl inspektoriaus žioplumo?

Trichinų kapsulės raumeniniame audinyje

Pernai Lietuvoje nustatyti devyni trichineliozės atvejai

Šeima su augintiniu paplūdimyje

Užkrečiamos parazitų sukeltos ligos: kaip nuo jų apsisaugoti? Parazitologo komentaras

Trichinų kapsulės raumeniniame audinyje

Šiemet Lietuvoje nustatyti devyni trichineliozės atvejai

Mėsos produktai

Jurbarko rajone – trichineliozės protrūkis