Ūmėdė

Visos temos
Ūmėdė Grybai.

Ūmėdė – ūmėdinių šeimos grybų gentis. Tai viena didžiausių ir praktiniu požiūriu svarbiausių kepurėtųjų grybų genčių. Beveik visos ūmėdės valgomos išskyrus labai karčias, deginančias liežuvį (piktoji ūmėdė).

Vaisiakūniai įvairaus dydžio. Kepurėlės paviršius lygus, šiurkštus, glitus, jos spalva įvairuoja nuo baltos iki juosvos, įskaitant violetinę, rudą, žalią, raudoną ir geltoną. Jų kepurėles nudažo įvairiaspalviai pigmentai, kurie labai jautrūs šviesai, todėl saulės šviesoje greitai suyra, o ilgai lyjant išplaunami, todėl sodrios spalvos greit išblunka iki pilkšvos ar net baltos. Kepurėlės apačioje esantys lakšteliai laisvi arba prisegtiniai, keičiantys spalvą nuo grybo amžiaus – balti, geltoni, kartais juoduojantys, rausvėjantys. Kotas dažniausiai kiauraviduris, kartais paspaudus pakeičia spalvą. Trama mėsinga, perpjovus arba paspaudus keičia spalvą, malonaus, kartais aitraus deginančio skonio, dažniausiai be kvapo.

Grybai švelnaus skonio, karčiųjų rūšių apvirinti valgomi. Gentyje yra apie 300 rūšių, Europoje auga apie 200, o Lietuvoje turėtų būti apie 80 rūšių. 

Kol kas miškuose daugiausia randama voveraičių

Grybautojai atsakė, ar jau yra grybų miškuose

Ūmėdė garduolė

Siūlo nenuvertinti ūmėdžių: kai kurios skanesnės už voveraites

Rudeninės gėrybės jau nugulė turgaviečių prekystalius. Tačiau, panorusieji prisikrauti pilną krepšį uogų, grybų bei daržovių, priversti plačiai atverti pinigines.

Rudens gėrybės džiugina, o kainos Vilniaus turguose stebina

Grybai pakelėje

Kaune užregistruotas pirmasis apsinuodijimo grybais atvejis

Šiemet miške grybų ieškančius lietuvius pasitinka itin gausūs erkių būriai.

Miškuose grybautojų tyko erkių atakos

Nors grybavimo sezonas jau įsibėgėjo, uostamiesčio turgavietėse grybų kainos išlieka aukštos.

Grybų sezonas prasidėjo. Apsinuodijimų jais – taip pat

Grybai

Grybų vasara

Voveraitės

Nacionaliniai grybavimo ypatumai

Apsinuodyti galima ne tik nuodingais, bet ir netinkamai paruoštais grybais.

Grybų nuodai šiemet lietuvių neguldo