Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Kulinarijos knygą pristatęs Vytaras Radzevičius: „Mano receptai nėra iškalti ant akmens“

Nors keliautoją, žurnalistą ir knygų autorių Vytarą Radzevičių pagriebti už pakarpos ir pakelti nuo žemės gali būti misija neįmanoma, jo draugui ir kelionių bičiuliui Martynui Starkui tai pavyko. „Pasaulio puodai“ turi atsirasti knygoje“, – vienoje kelionėje jis ištarė Vytarui, o šis, sako, ilgai nesiginčijęs.
Vytaras Radzevičius su šeima
Vytaro Radzevičiaus knygos pristatymo akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienio vakarą Vytaro pamėgtame Užupyje ir ne mažiau mėgstamame jo restorane „Paupio 12“ buvo pristatyta jau antroji jo kulinarinė knyga „Pasaulio puodai. Dar 50“.

Su pasaulio puodais Vytaro virtuvėje – viskas aišku. Tačiau, ką reiškia – dar 50?

„Dar penkiasdešimt receptų, dar penkiasdešimt gramų, dar penkiasdešimt mililitrų... Kaip jums patogiau“, – nuo tiesaus atsakymo išsisuka kitą pavasarį savo 50-metį švęsiantis žurnalistas, TV laidų vedėjas, keliautojas.

Iš tiesų naujoje jo knygoje galima rasti 50 iš įvairių pasaulio kampelių parvežtų receptų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus knygos pristatymo akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytaro Radzevičiaus knygos pristatymo akimirka

„Jie įdomūs, žemiški ir visada pavyksta“, – sako Vytaras ir priduria, kad jo receptai, kaip kad vienas bandelių receptas Australijoje, nėra iškalti ant akmens, galima drąsiai improvizuoti.

Kiekvieną receptą knygoje lydi trumpa istorija, susieta su kokia nors įdomybe ar produktu, kurį Vytaras rado ar aptiko savo klajonėse. Iš svetimų šalių atsivežtus receptus keliautojas pritaikė lietuviškai virtuvei.

„Autentikos neįmanoma perkelti, – sako jis. – Šalies papročiai, tradicijos, netgi klimatas turi įtakos tam, ką valgo vietiniai. Na, juk negausi Lietuvoje šviežios ryklio mėsos, ieškok neieškojęs“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius

Pats autorius sako, kad pirmąją, ir antrąją jos knygas galima skaityti nuo kur norisi – nuo galo, nuo pradžių ar atsivertus per vidurį. Neįtikėtinomis istorijomis paskaninti Vytaro patiekalų receptai nėra sudėtingi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Starkus su žmona Kotryna
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Starkus su žmona Kotryna

„Aš nemoku skaičiuoti proporcijų šaukšteliais ir gramais, paprastai viską dedu iš akies, – prisipažįsta. – Užtat sunkiausia knygoje buvo ne surašyti istorijas, o sudėlioti receptus“.

Smagiausia Vytarui, kai žmonės pasako, kad gamino pagal knygoje aprašytą receptą ir jiems viskas pavyko.

„Tokių, kurie sakytų, kad sugadino produktus, kol kas neatsirado arba neprisipažįsta“, – juokiasi keliautojas, savo virtuvės neįsivaizduojantis be kiaušinių, sūrio, avienos, pomidorų ir šviežios kalendros.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Adomaitis su dukromis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dainius Adomaitis su dukromis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Augustė Radzevičiūtė su Neilu Gittinsu ir sūnumi Skajumi Juozapu
Luko Balandžio / 15min nuotr./Augustė Radzevičiūtė su Neilu Gittinsu ir sūnumi Skajumi Juozapu

Į restoraną sukvietęs draugus ir bičiulius Vytaras juos vaišino ne tik knyga, bet ir drauge su virtuvės šefu Martynu Žymantu ruoštais patiekalais – pomidorų sriuba, plėšytos jautienos užkandžiu, jautienos ir daržovių kesadilija bei savo ruoštu nealkoholiniu imbiero alumi.

Į knygos pristatymą atvyko Vytaro Radzevičiaus šeima – žmona Laisvė Radzevičienė, dukra Augustė Radzevičiūtė su Neilu Gittinsu ir sūnumi Skajumi Juozapu, sūnus Vincetas. Pristatyme taip pat dalyvavo Dainius Adomaitis su dukromis, Martynas Starkus su žmona Kotryna, Benediktas Vanagas, Rolandas Skaisgirys su sūnumi ir daugelis kitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos