Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Su liga kovojanti Nelly Paltinienė nepraranda vilties: „Svajoju vėl pamatyti Baltijos jūrą ir Nidą“

Jei reikėtų įvardyti žmogų, be kurio neįsivaizduojama lietuviškosios estrados istorija, vienas pirmųjų į galvą šautų legendinės dainininkės Nelly Paltinienės vardas. Nors gyvena Vokietijoje, o į sceną paskutinį kartą žengė tik bene prieš penkerius metus, jos balsas visam laikui įsirėžęs į klausytojų atmintį. „Kaip dabar klostosi jos gyvenimas, ar pagerėjo sveikata?“ – paklaus gerbėjai. Tačiau Nelly juos ramina: „Noriu, kad mane prisimintų tokią, kokia buvau scenoje.“
Nelly Paltinienė
Nelly Paltinienė / Asmeninio albumo ir „Scanpix“ nuotr.

Begalinė padėka už tai, kad ją pamilo, tikėjimas ir svajonės – tokiomis spalvomis šiuo metu nuspalvintos N.Paltinienės dienos.

Legendinės dainininkės mintis 15min skaitytojams sutiko perduoti senas jos bičiulis, kunigas pranciškonas Arūnas Peškaitis, su kuriuo Vokietijoje gyvenanti Nelly susiskambina beveik kiekvieną savaitę.

„Aš ją atsimenu nuo savo labai ankstyvos vaikystės – kiek save atsimenu, tiek ir Nelly. Bet asmeniškai esame pažįstami nuo 2003 metų“, – džiaugdamasis pažintimi ir nenutrūkstančiu artimu ryšiu su estrados legenda teigė A.Peškaitis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Peškaitis ir Nelly Paltinienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Peškaitis ir Nelly Paltinienė

Neketina pasiduoti

Pastaraisiais metais žiniasklaidoje pasirodžiusios žinios apie N.Paltinienės sveikatą nebuvo itin raminančios. Anot A.Peškaičio, prieš kelerius metus susirgusi plaučių uždegimu ir patyrusi ligos komplikacijas, to pasekmes ji jaučia ir iki šiol.

„Šiuo metu sveikatos būklė yra gana sunki. Stabiliai sunki. Ji pati pasakė, kad liga ir, be abejo, metai daro savo įtaką“, – neslėpė jis.

N.Paltinienė šiuo metu yra prižiūrima gydytojų ir gydoma Vokietijoje. Kaip sakė A.Peškaitis, apie galimybę gydytis Lietuvoje dainininkė negalvoja dėl tam tikrų priežasčių.

„Ji dar 1982 metais išvyko iš Lietuvos, tuo metu dar Tarybų, ir nuo to laiko yra Vokietijos pilietė. Kita vertus, Vokietijoje ją tenkina medicinos lygis“, – paaiškino A.Peškaitis.

Tačiau nepaisant ligos, Nelly perduoda savo gerbėjams, Lietuvos žmonėms, kad pralaimėti tikrai neketina. A.Peškaitis pabrėžė, kad dainininkė ir toliau nestokoja pozityvių minčių ir turi gražių troškimų, susijusių su Lietuva, kuriuos vieną dieną tikisi įgyvendinti.

„Ji ypač prašė pasakyti, kad nepasiduoda, svajoja – nori dar pamatyti Baltijos jūrą ir Nidą, kuri jai labai miela ir kurią ji visada prisimena. Nelly daug dainavusi apie Nidą, jos klipai ten buvo filmuojami. Ji sako: „Žinau savo būklę, bet dar turiu tokią svajonę.“

„Scanpix“ nuotr./Nelly Paltinienė
„Scanpix“ nuotr./Nelly Paltinienė

Turint galvoje jos metus ir tai, kad ji išlieka optimistė, ta būklė, nors ir sunki, yra lengvesnė, tikrai nėra tokio pojūčio, kad, tarkim, rytoj Nelly mirs“, – 15min pasakojo A.Peškaitis.

Jis taip pat pridūrė, kad Nelly nenorėtų, jog būtų sureikšminama jos liga. N.Paltinienė nenori, kad jos gailėtųsi, mat trokšta, kad žmonės ją prisimintų ne palaužtą, o tokią, kokia buvo scenoje – energingą, dainingą.

„Ji pradėjo dainuoti 1951 metais, atėjo į sceną ne kaip žvaigždė, o kaip eilinė dainininkė, ir tik vėliau, 1967-aisiais, sudainavusi garsiąją dainą „Taboras“, tapo superžvaigžde.

Todėl man vieną kartą yra pasakiusi: „Aš tyliai atėjau į sceną ir tyliai nuo jos noriu išeiti, aš nenoriu sensacijų, tiesiog noriu labai šiltų prisiminimų“, – N.Paltinienės mintimis dalijosi A.Peškaitis.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Nelė Paltinienė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Nelė Paltinienė

Seka Lietuvos muzikinį gyvenimą ir dėkoja už tai, kad jos nepamiršta

Paskutinį kartą dainuojančią scenos legendą buvo galima matyti „M.A.M.A“ apdovanojimų metu 2015-aisiais. Kalbėdamas su 15min A.Peškaitis neslėpė, kad dabar apie N.Paltinienės grįžimą į sceną galima tik pasvajoti – dabartinė būklė dainuoti nebeleidžia. Tačiau nors kartais apie tai pasvajoja, per daug nesigraužia, nes puikiai suvokia, kokį ilgą muzikos kelią nuėjo.

„Pirmiausia ji labai dėkinga Dievui už tai, kad 64 metus prabuvo scenoje. Norėtų dainuoti, bet supranta, kad tai nebeįmanoma, nes tai jau praeitis.

Bet man atrodo svarbiausia, kad ji dėkinga už tai, kas buvo, už tai, kad jos gyvenimas buvo toks, koks buvo. Ir dabar ji visada labai dėkoja už dėmesį – sako, kad jeigu ne tie žiūrovai, kurie ją myli, jinai jau seniai būtų užmiršta. Bet ji neužmirštama ir tuo labai džiaugiasi“, –15min perdavė N.Paltinienės bičiulis.

„Scanpix“ nuotr./Rūta Ščiogolevaitė, Nelly Paltinienė, Eugenijus Ivanauskas
„Scanpix“ nuotr./Rūta Ščiogolevaitė, Nelly Paltinienė, Eugenijus Ivanauskas

Ir nors estrados legenda pati į sceną lipti nebegali, ji net gyvendama Vokietijoje aktyviai domisi tuo, kas vyksta Lietuvos muzikinėje padangėje.

„Ir mane tas labai stebina. Ji visą laiką seka „Euroviziją“, visada labai aktyviai balsuoja, kartais džiaugiasi, o kartais liūdi, kai Lietuva eilinį kartą nelaimi.

Kiek esu su ja šnekėjęs, jai įdomu, ką daro Neda Malūnavičiūtė, Rosita Čivilytė, Arina, Katažina – šitos atlikėjos jai daro įspūdį ir atrodo svarbios Lietuvos scenai. Be to, visą laiką teiraujasi apie savo kolegas Romą Dambrauską, Viktorą Malinauską, Edmundą Kučinską“, – pasakojo A.Peškaitis.

„Scanpix“ nuotr./Nelly Paltinienė ir Edmundas Kučinskas
„Scanpix“ nuotr./Nelly Paltinienė ir Edmundas Kučinskas

Geriausia gimtadienio dovana – klausytojų meilė

Vasario 16-ąją N.Paltinienė minės savo garbų gimtadienį. Tiesa, dabar šiai progai didelės reikšmės neteikia – ją ketina sutikti visiškai ramiai.

„Ji labai džiaugiasi, kad jos gimtadienis sutampa su Lietuvos gimtadieniu. Anksčiau darydavo šventes, tą dieną dažnai rengdavo koncertus, bet dabar jau yra, kaip yra“, – prisiminęs teigė A.Peškaitis.

Todėl dabar Nelly didžiausia dovana – žinojimas, kad gerbėjai Lietuvoje dar ir dabar ją myli, žavisi jos talentu, kad jos atliekamos dainos ir toliau skamba.

„Ji Lietuvai ir jos žmonėms, gerbėjams, kurie dar jos klausosi, perduoda linkėjimus ir didelį „ačiū“ – visą laiką kartoja, kad be jų meilės, palaikymo tiek metų scenoje ji tikrai nebūtų. Sako „aš dabar jau labiau dėkoju negu ilgiuosi – dėkoju ir Dievui, ir švenčiausiajai mergelei Marijai, ir Lietuvai už tai, kad mane prisimena, už tai, kas buvo“. O tai, kas yra dabar, yra natūralus dalykas – visiems ateina laikas“, – N.Paltinienės mintis nusakė jos bičiulis, brolis pranciškonas A.Peškaitis.

Jis administruoja ir dainininkės puslapį socialiniame tinkle. Į jį iki šiol plaukia gausybė gražių žodžių, linkėjimų, sveikinimų estrados legendai.

Nelly Paltinienės muzikinis kelias

2011 metais Nelly atšventė sceninės veiklos 60-ies metų jubiliejų. Su ilgamečiu scenos partneriu, amžiną atilsį E.Ivanausku N.Paltinienė yra įrašyta į Lietuvos rekordų knygą kaip ilgiausiai dainuojantis duetas.

Dainuoti N.Paltinienė pradėjo 1951 m. Klaipėdos miesto Ryšių darbuotojų profsąjungos meninės saviveiklos ansamblyje, vadovaujamame Aurelijos Daunorienės.

Kūrybinės veiklos pradžioje dainavo dainas iš kino filmų, operečių arijas bei kitas tuo metu populiarias dainas. 1960 m. perėjo dainuoti į Klaipėdos miesto kultūros namų estradinį orkestrą. 1961 m. Nelly atėjo į Arvydo Paltino vadovaujamą ansamblį, kuris vėliau pasivadino „Kopų balsais“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nelly ir Arvydas Paltinai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nelly ir Arvydas Paltinai

„Kopų balsuose“ susikūrė pirmasis Lietuvoje – N.Paltinienės ir E.Ivanausko – estradinis vokalinis duetas. Spaudoje šis duetas pirmą kartą paminėtas 1967 m. Pažymėtina, kad tai pats ištikimiausias duetas – nuo pat dueto susikūrimo dainininkai dainavo tik kartu arba kiekvienas atskirai soliniuose koncertuose. Kaip duetas, jie nuo 1967 m. iki 1982 m. ir nuo 1993 iki 2007 m. spalio kartu koncertavo Lietuvoje ir užsienyje. Tik dėl sovietinės ideologijos sampratos, duetas negalėjo dainuoti kartu nuo 1982 m. (N.Paltinienė gyveno užsienyje).

Ansamblyje „Kopų balsai“ N.Paltinienė dainavo iki pat išvykstant į Vakarų Vokietiją (1982 m.). Gyvendama Vokietijoje rengė solinius koncertus išeivijos lietuviams JAV, Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje. Nuo 1989 m. vėl koncertavo ir Lietuvoje.

Asmeninio albumo nuotr./Nelly Paltinienė
Asmeninio albumo nuotr./Nelly Paltinienė

N.Paltinienė dalyvavo daugelyje konkursų, festivalių, apžiūrų. Sulaukta gero pasisekimo – „Kauno pavasario“ laureatė (I vieta, 1967 m.), „Gintarinės triūbos“ festivalio geriausia dainininkė (1967 m.), Klaipėdos saviveiklininkų apžiūros nugalėtoja (1968 m.), lenkiškos dainos konkurso Vilniuje nugalėtoja (1969 m.), geriausia „Kauno pavasario“ dainininkė (1969 m.), A.Šabaniausko premijos (2003 m.) laureatė. Be to, ji apdovanota ordino Už nuopelnus Lietuvai Karininko kryžiumi (2003 m.).

Iki 2009 m. rugsėjo yra išleistos 7 vinilinės ir 12 kompaktinių plokštelių bei 22 garsajuostės su jos atliekamomis dainomis. Visą šį laiką dainininkė aktyviai koncertavo – kasmet surengdavo nuo keliolikos iki keliasdešimt solinių koncertų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas