Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMG nutraukė bendradarbiavimą su J.Statkevičiumi: nebeleis kūrybos 30-mečiui skirtos knygos

Trečiadienio rytą Alfas Ivanauskas surengė netikėtą spaudos konferenciją. „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas pranešė, kad po dvejų metų bendro projekto, rašant knygą apie Juozą Statkevičių, dėl dizainerio veiksmų darbą tęsti atsisako.
Alfas Ivanauskas ir Juozas Statkevičius
Alfas Ivanauskas ir Juozas Statkevičius / 15min ir laidos „Kitu kampu“ nuotr.

Jau beveik porą metų VMG komanda dirbo su Juozu Statkevičiumi prie bendro projekto – buvo planuojama išleisti leidinį, skirtą dizainerio kūrybos 30-mečio sukakčiai.

Nors šis darbas pareikalavo daugybės jėgų, laiko ir atsidavimo – knygos nuspręsta nebeleisti.

Darbas su Juozu primena tam tikrą stichiją. Kiekvieną kartą jis mus vienaip ar kitaip džiugina arba, atvirkščiai, pridaro tam tikrų papildomų užduočių ir ne kiekvieną kartą tos užduotys yra įgyvendinamos.

Trečiadienio rytą žiniasklaidos atstovus sukvietęs Alfas Ivanauskas teigė, kad dėl susiklosčiusių aplinkybių, susijusių su Juozo Statkevičiaus asmenybe, ir paskutinių jo veiksmų, komanda atsisako leidinį pabaigti ir nutraukia bendradarbiavimą.

„Po dvejų metų atsisakome leidinį pabaigti. Darbas su Juozu primena tam tikrą stichiją. Kiekvieną kartą jis mus vienaip ar kitaip džiugina arba, atvirkščiai, pridaro tam tikrų papildomų užduočių ir ne kiekvieną kartą tos užduotys yra įgyvendinamos. Dėl tokio jo būdo nusprendėme viską perleisti į paties drabužių dizainerio rankas“, – sakė A.Ivanauskas.

Anot VMG vadovo, nuo šiol pats J.Statkevičius rūpinasi 500 puslapių dizainu ir turi visišką laisvę, todėl tikriausiai įeis į istoriją ir kaip grafikos dizaineris.

A.Ivanauskas atviravo, kad J.Statkevičius kiekvieną savaitę savo archyvuose randa naujos, niekur nerodytos archyvinės medžiagos leidiniui papildyti, todėl jo pabaigos darbai buvo vis atidedami.

VIDEO: A.Ivanauskas apie bendradarviavimą su J.Statkevičiumi: „Darbas su Juozu primena tam tikrą stichiją“

Alfas pasakojo, kad leidiniui interviu davė garsiausi Lietuvos kultūros, mados ir teatro atstovai. Iš viso – daugiau nei 50 žmonių. Dėl J.Statkevičiaus kūrybai skirto leidinio ne vienas žinomas žmogus atsivertė savo asmeninius archyvus – tiek nuotraukų, tiek prisiminimų.

„Per tuos dvejus metus mes sumaketavome daugiau nei penkis šimtus puslapių, jame yra tokių nuotraukų, kokių niekur kitur nerasi, Juozas pateikdavo mums išskirtinę medžiagą, pvz., Editos Vilkevičiūtės slaptų vestuvių, įvykusių Lietuvoje, nuotraukas.

Drąsiai galima sakyti, kad leidinyje rasite garsiausius vardus. Jie atvirai pasakoja, ką reiškia dirbti su Juozu Statkevičiumi, koks jis yra kaip asmenybė ir ką reiškia jo darbai Lietuvai. Interviu papildo daugybė nuotraukų – J.Statkevičiaus kurti aksesuarai, detalės, visos kolekcijos, dešimtys spektaklių, kuriems buvo kurti kostiumai, jo klientės, nuotakos...“ – turinį atskleidė A. Ivanauskas.

„Tokio leidinio Lietuvoje dar nebuvo. Kaip ir dizainerio asmenybės, – juokėsi A.Ivanauskas. – Jo apimtį, turinį ir pateikimą pamatę užsienio partneriai jau nekantraudami laukia galutinio rezultato. Mes – irgi, tačiau VMG visus baigiamuosius taškus sudėlioti palieka J.Statkevičiui, netrukdysime menininkui ir nebesikišime į tą stichišką kūrybos procesą.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VMG spaudos konferencija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./VMG spaudos konferencija

A.Ivanauskas sakė, kad J.Statkevičius apie šią konferenciją ir VMG sprendimą iš anksto nebuvo įspėtas.

„Iki paskutinės minutės nežinojome, kokia pabaiga laukia šio leidinio. Vienaip ar kitaip norime šią medžiagą perduoti Juozui, likus dienai iki jo kolekcijos pristatymo. Mes baigėme 95 proc. knygos. Tegul Juozas sprendžia, kaip šį projektą pabaigti“, – tęsė Alfas.

A.Ivanauskas pabrėžė, kad toks VMG sprendimas nesusijęs su pastarųjų savaičių įvykiais.

15min susisiekė su J.Statkevičiaus atstove Živile Matačiūnaite ir pasiteiravo, kaip dizaineris vertina tokį VMG sprendimą bei ką darys su knygos projektu. „Esame labai užimti, šiuo metu ruošiamės kolekcijai, su žurnalistais kalbėsime tik penktadienį“, – 15min sakė Ž.Matačiūnaitė.

15min primena, spalio pabaigoje ir socialiniuose tinkluose, ir žiniasklaidoje kilo didžiulis skandalas, kai paaiškėjo, kad Juozas Statkevičius Kremliaus propagandiniam portalui „Sputnik“ davė interviu.

Vėliau Juozas Statkevičius atsiprašė, teigdamas, jog nežinojo, su kuo kalba. „Dabar būsiu pamokytas, belieka atsiprašyti, – sakė Juozas. – Nuoširdžiai atsiprašau, nes nesupratau, su kuo šneku. Žodžiai buvo pastiprinti ir išimti iš konteksto.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai