Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Egzorcisto“ šešėlių persekiojama Linda Blair – apie viską pakeitusį vaidmenį, jo pasekmes ir naują aistrą

Kad ir kiek daug personažų per savo ne vieną dešimtmetį trukusią aktorės karjerą įkūnijo Linda Blair, ji visuomet bus prisimenama kaip Regan – maža mergaitė, kurią 1973 metų juostoje „Egzorcistas“ apsėdo demonas. Praėjus beveik penkiems dešimtmečiams po filmo premjeros, jis tapo tikra klasika, sugebančia išgąsdinti net ir didžiausius snobus, o jo žvaigždė – įsimintiniausiu veidu siaubo filmų istorijoje.
Linda Blair
Linda Blair / Vida Press nuotr. / 15min montažas
Temos: 2 Siaubo filmas Kinas

Ne vienas patvirtins, kad į siaubo filmų istoriją „Egzorcistas“ įrašytas tik dėl fenomenalios L.Blair vaidybos. Aktorė, filme nusifilmavusi būdama paauglė, turėjo dirbti itin sudėtingomis sąlygomis, po to ji dar ne kelerius metus buvo persekiojama ir įtraukta į ne vieną kontroversiją. Tad nenuostabu, kad L.Blair gyvenimas po šio vaidmens pasikeitė neatpažįstamai, rašo Looper.com.

Vida Press nuotr./Kadrai iš filmo „Egzorcistas“ (1973 m.)
Vida Press nuotr./Kadrai iš filmo „Egzorcistas“ (1973 m.)

Pasak laidos „Intimate Portrait“ epizodo apie aktorę, L.Blair dirbti pradėjo būdama ketverių – ji tapo reklamų ir katalogų modeliu, vėliau mergaitės veidas persikėlė į televiziją. Po kurio laiko pozavimas prieš kameras jos nebedžiugino ir ji ėmė domėtis gyvūnais – ypatingai arkliais. L.Blair buvo pasiruošusi mesti vaidybą reklamose ir tapti jojike, vėliau – veterinare.

Tačiau įkalbėta mamos, kuri, kaip rašo Express.co.uk, jai patarė dar šiek tiek padirbėti šioje industrijoje, kad ji galėtų užsidirbti pinigų taip trokštamiems veterinarijos mokslams, ji aktorės darbo nemetė. Kai L.Blair buvo 12 metų, ji dalyvavo atrankoje į televizijos šou „Flipper and Lassie“. Deja, mergaitei nepasisekė ir ji jau buvo pasiryžusi visko atsisakyti bei dėmesį sutelkti į mokslus, tačiau to padaryti nespėjo – L.Blair sulaukė lemtingo skambučio, kviečiančio išbandyti jėgas atrankoje į filmą „Egzorcistas“.

„Pamenu, kad tai buvo labai reikšmingas įvykis, nes visi žinojo, kad populiarų romaną ruošiamasi paversti filmu, – prisiminimais su Express.co.uk dalijosi L.Blair. – Susipažinau su atrankos organizatoriumi, perskaičiau dialogo eilutes ir vėliau man buvo pranešta, kad esu kviečiama susitikti su pačiu režisieriumi.

Man liepė perskaityti šiek tiek romano, tačiau pačios istorijos aš nesupratau – buvau dar per jauna. Prisimenu, kaip galvojau „Kaip jie privers aplink suktis mano galvą?“ Tada režisierius man paaiškino apie specialiuosius efektus, kurie 1972-aisiais buvo dar gan naujas dalykas.“

Kaip žinoma, filmo komandai atmintyje įstrigusi mergina tapo pagrindine juostos heroje. Tačiau prieš pasirašant tai įtvirtinančią darbo sutartį, L.Blair dalyvavo begalėje makiažo bandymų, kuriuos ištverti lengva nebuvo.

Kasdien aktorė vizažisto kėdėje praleisdavo mažiausiai po dvi valandas, kartais net daugiau, o pats procesas retkarčiais būdavo skausmingas – jos išvaizdą pakeičiantiems protezams prie odos priklijuoti naudoti klijai degindavo, atskleidė ji interviu „Studio 10“.

Tai – ne vienintelis nepatogumų merginai kėlęs dalykas. L.Blair teko dirbti itin sudėtingomis sąlygomis. Apie tai daugiau galite paskaityti čia.

Vida Press nuotr./Linda Blair 2008 metais
Vida Press nuotr./Linda Blair 2008 metais

„Premjera įvyko 1973 metų gruodį Niujorke, o filmui pasibaigus žiūrovai atsistoję plojo. Būtent tada supratau, kad mano gyvenimas netrukus pasikeis, tačiau nenorėjau sužinoti, kaip ir tikrai nebuvau pasiruošusi pasekmėms“, – prisiminė aktorė, tada nesupratusi, kad filmas jį mačiusiems turės didelę įtaką. Kaip sakė „Dread Central“, ji žinojo, kad „Egzorcistas“ – fikcinis darbas, tačiau kitiems jis siejosi su reiškiniais realybėje.

„Filmas tapo dideliu hitu ir sukėlė sąmyšį religinėse bendruomenėse, tad buvo norima jį uždrausti. Žmonės kaltino mane esant tikru velniu, man nuolat būdavo uždavinėjami suaugusiems skirti klausimai apie gėrį ir blogį, Dievą ir velnią. Pasaulis baisėjosi filmu, bet dabar jis yra tapęs tikru hitu“, – tęsė L.Blair.

Po filmo premjeros dažniausiai buvo skundžiamasi tuo, jog žmonės pradėjo tikėti paranormaliais reiškiniais, ne išimtis ir egzorcizmais. Mačiusieji „Egzorcistą“ patvirtins, kad L.Blair savo darbą jame atliko puikiai, jos personažas – įtikinantis ir keliantis baimę, todėl dauguma filmu pasipiktinusių visas susikaupusias neigiamas emocijas nukreipė būtent į jaunąją aktorę.

Vida Press nuotr./Kadrai iš filmo „Egzorcistas“ (1973 m.)
Vida Press nuotr./Kadrai iš filmo „Egzorcistas“ (1973 m.)

Nors ir buvo labai jauna, L.Blair neišvengė filmų kritikų dėmesio, buvo kaltinama šetono aukštinimu, ji taip pat sulaukė grasinimų mirtimi. „Buvau labai gerai saugoma. Mano namuose gyveno pasamdyta policija“, – atskleidė ji.

Nepaisant to, kad vaidmeniu „Egzorciste“ ji įrodė turinti tikrą talentą, po to L.Blair buvo sunku gauti vaidmenį, kuris jos nevaizduotų kaip silpnos aukos. Filme „Born Innocent“ ji vaidino nuo smurtaujančios šeimos pabėgusią mergaitę, „Sarah T. – Portrait of a Teenage Alcoholic“ L.Blair įkūnijo su tėvų skyrybomis susitaikyti bandančią paauglę.

L.Blair pabodo vaidinti nukentėjusią, pasauliui ji norėjo parodyti esanti subrendusi rimtesniems ir sudėtingesniems vaidmenims, o kad tai įrodytų ji įsiamžino nuogoje fotosesijoje, kurios rezultatai 1982 metais buvo išspausdinti žurnale „Oui“. Deja, nuotraukos sulaukė kitokios reakcijos – svajojusi apie darbą svarbių Holivudo juostų filmavimo aikštelėse, L.Blair likusią didžiąją dalį savo kaip aktorės karjeros praleido vaidindama nedidelio biudžeto komerciniuose projektuose, kuriuose netrūkdavo pornografinių elementų.

Linda Blair 1998-aisiais
Linda Blair 1998-aisiais

Nors po to „Oskaro“ nominaciją už vaidmenį ją išgarsinusiame filme pelniusi L.Blair savo vaidybą pademonstravo begalėje kitų filmų, tarp kurių ir XX a. pabaigos hitas „Klyksmas“ bei nedideli vaidmenys 2016 pasirodžiusiose juostose, šiuo metu ji užsiima kita veikla. Ji – gyvūnų teisių aktyvistė ir humanitarė, palaiko organizacijas PETA, „Feed The Children“ ir darbuojasi savo fonde „Linda Blair Worldheart Foudnation“, besirūpinančiu sužalotais gyvūnais. Ji taip pat yra viena iš bestselerio „Ging Vegan!“ autorė.

61-erių L.Blair gyvena už Los Andželo, kur įkūrė gyvūnų prieglaudą. Joje glaudžiasi ne vienas mylinčių šeimininkų ieškantis keturkojis.

„Labai didžiuojuosi savo nepelno siekiančia organizacija, „Linda Blair Worldheart Foundation“, kuriai, beje, Simonas Cowellas kasmet paaukoja po 50 tūkst. dolerių. Tik jų dėka mes ir išsilaikome, – tęsė L.Blair. – Nepaisant šlovės ir pasaulinio dėmesio, grįžau prie savo pirmosios meilės – rūpinimosi gyvūnais. Link to tikrai ėjau ne pačiu tiesiausiu keliu, bet tikslą pasiekiau! Radau savo aistrą gyvenime.“

Nepaisant sunkaus gyvūnų teisių aktyvistės darbo, dauguma jos pavardę išgirdusių pirmiausiai pagalvoja apie vaidmenį siaubo filme. „The Sydney Morning Herald“ ji sakė, kad tai ją šiek tiek skaudina. Net praėjus 47 metams L.Blair nesiliauja persekioję „Egzorcisto“ šešėliai, už kuriuos ji, žinoma, yra dėkinga, tačiau moteris norėtų būti žinoma ne tik dėl to.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas