Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mirė Ispanijos operos primadona Montserrat Caballe

Operos pasaulyje – skaudi netektis. Šeštadienį, būdama 85-erių, mirė Ispanijos operos superžvaigždė Montserrat Caballe, praneša dienraštis „El Pais“.
Montserrat Caballe
Montserrat Caballe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Laikraštis citavo ligoninės šaltinius, sakiusius, kad sopranas mirė šeštadienį paryčiais Šv. Kryžiaus ir šv. Pauliaus ligoninėje, kur nuo rugsėjo vidurio gydėsi dėl tulžies akmenligės.

Ligoninės atstovas Abrahamas del Moralis sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad M.Caballe artimieji prašė neatskleisti dainininkės mirties priežasties.

Barselonos valdžia nurodė, kad atsisveikinimo su žvaigžde ceremonija vyks sekmadienį, o laidotuvės – pirmadienį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Montserrat Caballe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Montserrat Caballe

Premjeras Pedro Sanchezas pagerbė garsiąją atlikėją, savo „Twitter“ žinutėje pareiškęs, kad Ispanija neteko „mūsų šalies didžios ambasadorės, tarptautiniu lygiu pripažįstamo soprano“.

„Montserrat Caballe, jos balsas ir švelnumas visuomet pasiliks su mumis“, – pridūrė jis.

Karalius Felipe VI taip pat pareiškė užuojautą dėl dainininkės mirties. Oficialioje monarcho tviterio paskyroje rašoma, kad M.Caballe buvo „didi operos dama, universaliosios kultūros legenda, geriausia iš geriausių.“

„Jos asmenybė ir neprilygstamas balsas lydės mus amžinai“, – pridūrė karalius.

Ispanų tenoras Jose Carrerasas pareiškė, kad operos pasaulis neteko „geriausio soprano“.

J.Carrerasas sakė Katalonijos radijui, kad „iš visų sopranų, kuriuos esu girdėjęs gyvai, niekada nesu girdėjęs nė vieno panašaus į Montserrat“.

Tenoras, kuris, kaip ir M.Caballe, yra gimęs Barselonoje, gyrė velionės „įvairiapusiškumą“ ir sakė, kad „ji galėjo dainuoti viską – nuo tyriausio bel canto iki pat Wagnerio „Tristano ir Izoldos“.

Karjera truko 50 metų

Operos žvaigždės karjera truko net 50 metų.

Montserrat Caballe operos solistės karjerą pradėjo Vokietijoje ir Šveicarijoje, čia dainavo vietiniuose operos teatruose, o 1965-aisiais ji pelnė tarptautinį pripažinimą, kai jos neeilinį balsą išgirdo Niujorko publika.

Sopranas dainavo tokiose pripažintose vietose kaip Metropoliteno opera, San Francisko opera, Vienos valstybinė opera kartu su Luciano Pavarotti, Placido Domingo.

Bel canto dainavimo stiliumi ir Gioachino Rossini, Vincenzo Bellini bei Gaetano Donizetti interpretacijomis garsėjusios atlikėjos repertuaras buvo nepaprastai platus. M.Caballe yra sukūrusi 90 operos vaidmenų ir dalyvavusi beveik 4 000 scenos pasirodymų.

M.Caballe taip pat buvo garsi dainų, ypač gimtųjų ispaniškųjų, atlikėja. Ji buvo ypač vertinama už balso grynumą, vokalo atspalvius ir išskirtinį pianissimo.

O jos duetas su Freddie Mercury, kai jiedu atliko dainą „Barcelona“, tapo tikra legenda. Ji pirmą kartą buvo išleista 1987 metais, o vėliau tapo 1992-ųjų Olimpinių žaidynių himnu.

VIDEO: Freddie Mercury & Montserrat Caballé - Barcelona (Live at Ku Club Ibiza, 1987)

Neeilinio grožio balsas

1933-aisiais Barselonoje darbininkų klasės šeimoje gimusios M.Caballe muzikinis talentas atsiskleidė anksti – jau būdama septynerių ji dainavo Sebastiano Bacho kantatas. O nuo 9 metų mergaitė buvo priimta mokytis į prestižinę muzikos konservatoriją „Conservatori Superior Del Liceu“.

1954-aisiais aukso medaliu baigusi mokyklą M.Caballe išvyko studijuoti operos į Milaną. 1956 metais ji pradėjo dainuoti Bazelio operos teatre ir tais pačiais metais šio Šveicarijos miesto Valstybiniame teatre atliko savo pirmąjį reikšmingą vaidmenį – Mimi Giacomo Puccini (operoje „Bohema“.

Po ketverių metų M. Caballe jau buvo viena pagrindinių Brėmeno operos solisčių.

1965-aisiais ji debiutavo Jungtinėse Amerikos Valstijose, per itin trumpą laiką gavusi pagrindinę rolę operoje „Lucrezia Borgia“, ją atliko vienoje garsiausių Niujorko salių „Carnegie Hall“.

Solistės pasirodymas susilaukė daugybės pagyrų dėl jos balso grožio ir dramatiškos interpretacijos. Šis vaidmuo ją iškart pavertė tarptautine žvaigžde.

Tais pačiais metais ji pasirodė „Glyndebourne“ festivalyje, operose „Der Rosenkavalier“ ir „The Marriage of Figaro“. Visgi po to jai teko dar septynerius metus laukti didžiojo debiuto Karališkoje Londono operoje – čia suvaidino Violettą operoje „Traviata“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Montserrat Caballe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Montserrat Caballe

Nedidukė, bet įspūdinga Monserrat, pasaulio publiką papirko savo išskirtine asmenybe. Jos gerbėjai ją praminė „La Superba“.

Galiausiai žvaigždės karjerą nutraukė suprastėjusi sveikata. 1985-aisiais ji praleido tris mėnesius ligoninėje dėl smegenų auglio ir širdies nepakankamumo.

Dukra žengė mamos pėdomis

1964-aisias M.Caballe ištekėjo už ispanų tenoro Bernabe Marti. Pora susilaukė dviejų vaikų – sūnaus Bernabe Marti jaunesniojo ir dukters Montserrat Marti, taip pat tapusios sėkmingu sopranu.

Operos solistė, kurios visas vardas – Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe i Folch, aktyviai dalyvavo labdaringoje veikloje ir buvo UNESCO geros valios ambasadorė. Be kita ko, ji įsteigė paramos skurstantiems vaikams fondą Barselonoje.

Turėjo ir nemalonumų

Montserrat Caballe gyvenime buvo ir nemalonumų. 2014-ųjų balandį Barselonos prokuratūra apkaltino M.Caballe slepiant Andoroje jos gautus honorarus ir vengiant sumokėti už juos pajamų mokestį Ispanijoje. M.Caballe buvo surengusi turą, per kurį lankėsi daugelyje pasaulio šalių. Gastrolių sutartys buvo įformintos per Andoros bendrovę, o operos legenda daugiausia gyveno Barselonoje.

Ji buvo apkaltinta vengus mokėti mokesčius, kurių suma siekė per 500 tūkst. eurų.

2015-aisiais operos žvaigždė buvo nuteista šešių mėnesių kalėjimo. Teismas operos atlikėjai taip pat skyrė baudą – beveik 225 tūkst. eurų.

VIDEO: Montserrat Caballé - O mio babbino caro
VIDEO: Freddie Mercury & Montserrat Caballé - How Can I Go On (Live at La Nit, 1988)
VIDEO: Montserrat Caballe / Puccini Performance / Barcelona Symphony Orchestra 1975
VIDEO: Montserrat Caballé - Ave María
VIDEO: Montserrat Caballé "Carmen"
VIDEO: Early Montserrat Caballé sings a Gorgeous, second only to Callas', Al Dolce Guidami
VIDEO: Monserrat Caballe- Hijo de la luna
VIDEO: Montserrat Caballe canta el Padre Nuestro
VIDEO: Montserrat Caballé - Habanera - LIVE 2016, HD video + HQ sound

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas