Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Mis Visata“ konkurse dalyvausianti transseksualė: „Pakeisti lytį – tas pats, kas pakoreguoti nosį“

Paklausta, kada ji pirmą kartą suvokė, kad yra mergaitė, Angela Ponce retoriškai žurnalisto paklausė: „O kada jūs supratote esantis berniukas?“
Angela Ponce
Angela Ponce / „Scanpix/AP“ ir Vida Press nuotr.
Temos: 2 Ispanija Mis Visata

Kaip skelbė portalas nytimes.com, 27-erių transseksualė Angela Ponce birželio 29-ąją laimėjo Ispanijoje vykusią atranką į Mis Visata konkursą. Ji tapo pirmąja transseksuale istorijoje, atstovausiančią šaliai Mis Visata konkurse.

Vis dėlto mergina turi misiją pakeisti tradicinę lyties ir grožio sampratą, taip pat įveikti nepriimtinas mados pramonės kliūtis.

„Tai, kad turite vaginą, nepadaro jūsų moterimi“, – drąsiai viename iš interviu pareiškė ji, pridurdama, kad net tai, kad dauguma žmonių nenori jos regėti kaip moters, ji vis akivaizdžiai yra jų gretose.

„Instagram“ nuotr./Angela Ponce
„Instagram“ nuotr./Angela Ponce

Mergina užaugo Pilas miestelyje, pietinėje Ispanijos dalyje. Čia jos tėvas turėjo barą, kuriam šiuo metu vadovauja jos vyresnėlis brolis. Pilas – gana konservatyvus miestelis. „Ten nebuvo daugiau tokių kaip aš“, – prisipažino Angela. Lankant mokyklą ji susidūrė su nesupratingumu – ji buvo priskirta vaikams su specialiaisiais poreikiais, mergaitės grupėje mokykloje buvo vaikai, kurių šeimose vyksta skyrybos, kurie priklauso tautinėms mažumoms ir pan.

Vis dėlto Angelos tėvai aršiai kovojo su bandymais dukrą išskirti, taip pat su nemaloniu dėmesiu ar įžeidimais, skirtais jų vaikui. Kai mergaitė dar buvo maža, tėvai nuolat ją drąsindavo – ragindavo žaisti su mėgstamiausiomis lėlėmis ir likti nuošaly nuo brolio taip mylimo futbolo.

„Problemų man kildavo tik už namų ribų, mokykloje ar gatvėje“, – pamena ji. „Mano tėvai visuomet mane remdavo, tačiau nuo gimimo jaučiausi, kad esu viešas asmuo ir žmonės tarsi jaučiasi turintys teisę apie mane kalbėti“, – teigė Angela.

Prieš trejus metus, po to, kai laimėjo regioninį grožio konkursą, Angela persikėlė į Madridą ir ėmė siekti modelio karjeros. Tuo pat metu ji ėmė bendradarbiauti su Danielos fondu, kuris įkurtas ispanės moters, kuri kovojo su mokykla, nenorėjusia pripažinti jos dukters kaip translytės.

„Scanpix“/AP nuotr./Angela Ponce
„Scanpix“/AP nuotr./Angela Ponce

Angela tapo viena iš šio fondo savanorių. Ji kalba mokyklose, susitinka su vaikais ir jų tėvais, kurie susiduria su transseksualiems žmonėms aktualiomis problemomis. Angela prisipažino kartą vidury nakties sulaukusi skambučio – jai skambino transseksuali mergina, kuri grasino nusižudyti dėl patiriamo socialinio spaudimo.

Kai Angelai buvo 16-a, ji nusprendė pradėti gerti hormonus ir pasidaryti lyties keitimo operaciją. „Norėjau atsikratyti to, kas man buvo našta ir traumavo“, – sakė modelis. Kaip ji pati teigia, jos žinutė paaugliams, su kuriais susitinka, visuomet yra ta, kad lyties keitimo operacija yra asmeninis pasirinkimas ir kad tai nėra esminis dalykas būti moterimi.

„Yra moterų su vyriškais lytiniais organais ir vyrų – su moteriškais, nes vienintelis esminis dalykas būnant moterimi yra jaustis kaip moteris“, – įsitikinusi ji.

Jos sėkmė grožio konkurse ir istorinis šansas atstovauti Ispanijai Mis Visata konkurse atnešė jai daug gerbėjų, tačiau taip pat ir nemažai tų, kurie nori įžeisti – dažniausiai tai yra kitos moterys.

„Daugiausia kritikos kyla iš moterų ir žmonių iš mano aplinkos, kai kurios moterys tiesiog gatvėje prieina ir reikalauja mano prisipažinimo“, – teigia Angela. Jai atrodo keista tai, kad kai kurios moterys netoleruoja to, kad ji atstovauja šaliai grožio konkurse ir tai daro kaip moteris, kuria ir yra.

TAIP PAT SKAITYKITE: Konkurse „Mis Visata“ pirmą kartą varžysis transseksualė: Angela Ponce atstovaus Ispanijai

„Instagram“ nuotr./Angela Ponce
„Instagram“ nuotr./Angela Ponce

„Jei norime proveržio, mes tiesiog privalome nustoti vertinti, ar kitos moterys elgiasi gerai, ar blogai“, – įsitikinęs modelis.

Neseniai Ispanijoje prisaikdinta socialistų premjero Pedro Sanchezo naujoji vyriausybė. Joje dirbs daugiausia moterų per visą dabartinę šalies istoriją. Šalis tapo viena progresyviausiųjų Europoje 2005-aisiais, kai jos naujai išrinkta Socialistų vyriausybė įteisino tos pačios lyties porų santuokas bei įsivaikinimą.

„Man pasisekė, kad gimiau šioje šalyje“, – įsitikinusi Angela.

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu ji daugiausia kritikos sulaukė iš užsieniečių moterų, kurioms atrodo, kad šiųmečiame Mis Visata konkurse ji turės nesąžiningą pranašumą prieš kitas savo šalims atstovausiančias grožio karalienes.

Ji atvira – po lyties keitimo operacijos, jai buvo atlikta ir dar viena – moteris po hormonų terapijos pasididino krūtinę.

„Kai girdžiu, kad moterys konkurse varžysis nelygiomis sąlygomis, sakau gerai, bet tik dėl to, kad aš turėsiu įdėti dvigubai daugiau pastangų, nei kitos, nes nebuvau taip apdovanota gamtos kaip jos“, – teigė Angela. Vis dėlto jos veidas „visuomet buvo jos veidas, nesvarbu, ar kažkam tai patinka, ar ne“. „Tas pats galioja kalbant ir apie mano liemenį“, – pridūrė ji.

Daugelis moterų yra pasidariusios plastines operacijas. Kuo nosies operacija, kad jaustumėtės geriau, skiriasi nuo lyties keitimo operacijos ar krūtinės padidinimo? – klausė Angela.

„Daugelis moterų yra pasidariusios plastines operacijas. Sakykite, kuo nosies plastinė operacija, kad jaustumėtės geriau, skiriasi nuo lyties keitimo operacijos ar krūtinės pasididinimo“, – klausė Angela.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į kai kurių drabužių prekinių ženklų atstovų veidmainystę – esą buvo tokių, kurie išgirdę, kad ji – transseksualė, atsisakė jos paslaugų. „Yra prekės ženklų, kurių atstovai džiaugiasi, kai perki ir vilki jų drabužius, tačiau nelaukia tavęs ant podiumo“, – sakė ji, pridurdama, kad keista tai matyti mados pasaulyje.

„Instagram“ nuotr./Angela Ponce
„Instagram“ nuotr./Angela Ponce

Guillermo Escobaras, kuris yra Ispanijos nacionalinio grožio konkurso prezidentas, pripažino, kad Angelos laimėjimas padėjo praplėsti konkurso profilį, tačiau reikalauta, kad „komisija paprasčiausiai vertintų ją kaip nuostabią moterį“.

„Ji pirmoji siunčia lygybės ir pagarbos žinutę, tačiau viliuosi, kad netrukus turėsi kur kas daugiau kandidačių kaip ji ir daugiau tai nebebus kažkoks išskirtinis atvejis“, – vylėsi jis.

Per interviu su Angela jos 19-metė sesuo Amanda atidžiai stebėjo savo seserį ir fotografavo ją telefonu. „aš tik galiu labai didžiuotis savo seserimi“, – lakoniškai sakė Amanda, kuri studijuoja teisę. „Ji labai sunkiai dirbo, kad atsidurtų ten, kur yra, esu tikra, kad tiek ji, tiek kitos moterys gali pasiekti dar daugiau“, – pridūrė Angelos sesuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas