Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

10 dalykų, kuriuos turi žinoti kiaulių savininkai

Nuo praėjusių metų pradžios, kuomet užfiksuotas pirmasis afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejis šernui Lietuvos-Baltarusijos pasienyje, ligos atvejų nustatyta jau devyniolikoje savivaldybių. Ką turėtų žinoti ūkininkai, auginantys kiaules, kad išvengtų finansinių nuostolių, apsisaugotų nuo viruso grėsmės ir netaptų AKM „draugais“.
Kiaulės
Kiaulės / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pateikiame dešimt patarimų, paruoštų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), kaip kiekvienas ūkininkas gali prisidėti prie viruso suvaldymo:     

1.  Tvartą aptverkite tvora taip, kad būtų išvengta kontakto su šernais.

2.  Jei dalyvavote medžioklėje ar išdorojant šerną, tvarkėte išknistą dirvą ar lankėtės kito laikytojo kiaulių ūkyje – eikite prie savo kiaulių tik nusiprausę, persirengę ir pasikeitę avalynę.

3.  Neleiskite pašaliniams žmonėms lankytis jūsų kiaulių tvarte, ribokite pašalinių transporto priemonių įvažiavimą į jūsų kiemą

4.  Prie kiekvieno naudojamo įėjimo į tvartą ir tvarto pagalbines patalpas įrenkite dezinfekcinius kilimėlius: Dezinfekcinis kilimėlis daromas taip: į tvirtą negilią dėžę pripilama pjuvenų ir jos sulaistomos veterinarijos vaistinėje įsigytu dezinfekciniu skysčiu, veikiančiu afrikinio ir klasikinio kiaulių maro virusą. Galima naudoti ir veterinarijos vaistinėje ar specializuotoje parduotuvėje įsigytą dezo kilimėlį, sulaisčius jį dezinfekuojančiu skysčiu. Dezinfekcinio skysčio reikia reguliariai papildyti.

5.  Prieš darbus tvarte ir juos baigus, persirenkite ir persiaukite, švariai nusiplaukite rankas. Tvarte dėvėkite tik darbui tvarte skirtus drabužius ir tik darbui tvarte skirtą avalynę.

6.  Kiaules šerkite tik termiškai apdorotu pašaru, niekada nešerkite kiaulių virtuvės ir maisto atliekomis. Šių metų derliaus grūdus nuplikykite verdančiu vandeniu arba išlaikykite gerai vėdinamose, apsaugotose nuo aplinkos poveikio patalpose ne mažiau kaip 1 mėn., prieš naudodami juos kiaulių pašarui.

7.  Pakratams nenaudokite šiaudų, atvežtų tiesiai iš lauko, palaikykite juos sausoje vėdinamoje vietoje ne mažiau kaip 3 mėnesius.

8. Pašarus pirkite tik iš patikimų pardavėjų ir saugokite nuo aplinkos veiksnių bei kenkėjų.

9.  Tvarte reguliariai naikinkite graužikus, vabzdžius ir kitus kenkėjus, nes jie gali pernešti virusą.

10. Draudžiama: laikyti kiaules lauke; šerti jas maisto atliekomis, nenuplikytais šių metų derliaus grūdais ir  šviežia (nenuplikyta) žole; į tvartą įsinešti gyvūninio maisto.

Kuo virusas arčiau -  tuo proto balsas stipresnis

Grėsmei artėjant, auga ir gyventojų sąmoningumas – suvokiama, kad virusas nėra tik žinių reportažų tema. Pavyzdžiui, Trakų rajone aptikus virusą, išaugo žmonių aktyvumas besidomint ir imantis priemonių prieš AKM plitimą.

AKM plinta jau antrus metus, tai kaip yra su gyventojų sąmoningumu?

Pasak VMVT Skubios veiklos skyriaus l. e. p. vedėjo Pauliaus Bušausko, kiaulių laikytojų sąmoningumas sustiprėję tiesiogiai pajutus grėsmę.

„Grėsmei artėjant, auga ir gyventojų sąmoningumas – suvokiama, kad virusas nėra tik žinių reportažų tema. Pavyzdžiui, Trakų rajone aptikus virusą, išaugo žmonių aktyvumas besidomint ir imantis priemonių prieš AKM plitimą“, - pasakoja specialistas.

Anot jo, tikslas yra šviesti, o nebausti kiaulių laikytojus. Primenama, kad kiaulių laikytojai privalo užregistruoti kiaulių laikymo vietas ir kas ketvirtį deklaruoti laikomų kiaulių skaičių VMVT teritoriniame padalinyje arba apylinkės seniūnijose arba perduoti šią informaciją privačiam veterinarijos gydytojui.

Tačiau pasitaiko ir piktybinių atvejų. Tokiu atveju numatytos baudos ir sankcijos. Nesilaikant reikalavimų numatytas įspėjimas arba bauda nuo 29  iki 579 eurų, kiaulininkystės komplekso atsakingam asmeniui – iki 2317 eurų, ligos atveju nepriklauso kompensacija už nugaišusias ir sunakintas kiaules, taip pat nebus skirta Europos Sąjungos ir valstybės finansinė parama.

„Šiandien visi kiaulininkystės kompleksai atitinka reikalavimus, tačiau gyventojams yra skirta sankcijų dėl reikalavimų nesilaikymo“, - teigė P. Bušauskas, nurodydamas, kad tokių atvejų nėra daug.  

Ką daryti susirgus kiaulei?

Jeigu kiaulė neėda, karščiuoja, yra apatiška, svirduliuoja, vemia, viduriuoja, ji serga. Įtarus ligą, nedelsiant praneškite VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403, kreipkitės į VMVT teritorinį padalinį, esantį kiekviename rajone, arba praneškite privačiam veterinarijos gydytojui.

AKM - ypač pavojinga virusinė naminių kiaulių ir šernų liga.  AKM serga kiaulės, šernai ir laukinės kiaulės. Afrikinis kiaulių maras žmonėms nepavojingas. Juo serga tik kiaulės ir šernai. Žmonių sveikatai ir gyvybei ši liga grėsmės nekelia. 

Primename, nuo metų pradžios iki dabar Lietuvos laukinėje gamtoje buvo užfiksuotas 91 AKM atvejis. Iš 109 maru užsikrėtusių šernų 54 rasti nugaišę, 55 sumedžioti. Paskutinis atvejis užfiksuotas Vilniaus rajono Riešes miške. Apkrėsti gyvūnai aptikti 19-oje šalies savivaldybių.

Pirmasis viruso atvejis kiaulėms nustatytas praėjusių metų liepos mėnesį Ignalinos rajone. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas