Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Butkevičius trečiadienį žada sprendimus dėl paramos pieno gamintojams

Vyriausybė trečiadienį svarstys galimą paramą pieno gamintojams, siekiant sumažinti jų nuostolius, sako premjeras. Pasak Algirdo Butkevičiaus, svarstoma galimybė padengti dalį paskolų ar palūkanų iš Žemės ūkio paskolų garantijų fondo, taip pat suteikti greitą Europos Sąjungos finansinę paramą.
Pienininkų protesto akcija
Pienininkų protesto akcija / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mes kalbame apie paskolų garantijų fondą, kur būtų galima dalį paskolų arba palūkanų padengti. Taip pat kalbama apie greitesnę Europos Sąjungos finansinę paramą, svarstomi kai kurie kiti klausimai. Numatyta toliau kalbėti su Europos Komisijos prezidentu ponu Junkeriu (Europos Komisijos vadovu Jeanu-Claude'u Junckeriu), kad galėtų įvertinti tai, kad praeitais metais pieno gamintojai patyrė 75 mln. eurų nuostolių, pieno perdirbėjų pajamos pernai sumažėjo 20,4 procento“, – antradienį interviu LRT radijui sakė premjeras.

Pasak premjero, kitą savaitę bus kalbama ir su pieno perdirbėjais – iš jų norima išgirsti, kokių jie norėtų minimalių pieno supirkimo kainų bent tris mėnesius.

„Trečiadienį bus pateikti kai kurie pasiūlymai, kaip padėti pieno gamintojams nors dalinai likviduoti susidariusius nuostolius. Po trečiadienį Vyriausybės posėdžio informacija bus pateikta pieno gamintojams. Taip pat kitą savaitę yra planuojamas susitikimas su pieno perdirbėjais. Norėtųsi, kad pieno perdirbėjai aiškiai pasakytų, kokias jie mato pačias minimaliausias pieno kainas, kad ji būtų žinoma nors trim mėnesiams“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Anot jo, pieno sektoriaus problemas lemia pasaulinė krizė, tačiau pridūrė, kad tai yra ciklinis reiškinys ir po kurio laiko situacija turėtų pasikeisti.

Praėjusią savaitę Kaune viešėjęs už žemės ūkį atsakingas eurokomisaras Philas Hoganas (Filas Hoganas) pranešė, kad Komisija uždegė „žalią šviesą“ valstybei papildomai paremti pieno gamintojus, kiekvienam skiriant papildomai iki 15 tūkst. eurų. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė tuomet tikino, kad paramos schema bus pateikta Vyriausybei jau balandžio 6 dieną, o jos apimtis per kelerius metus gali siekti apie 450 mln. eurų.

Žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis BNS pirmadienį teigė, kad pieno gamintojų rėmimo schema kol kas nėra aiški.

Skaičiuojama, kad dėl pasaulinės pieno krizės ir žemų supirkimo kainų pieno gamintojai pernai prarado apie 75 mln. eurų pajamų. Ūkininkai kovo pabaigoje buvo surengę piketą Vilniuje, kuriame reikalavo paramos ūkininkams ir V.Baltraitienės atsistatydinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas