Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Butkevičius: Vyriausybė pieno gamintojams ieško ir EK pagalbos  

Pieno gamintojams patiriant nuostolių dėl pasaulinės pieno krizės ir kritusių pieno supirkimo kainų, premjeras tikina, kad aktyviai ieškoma ir Europos Komisijos pagalbos. Algirdas Butkevičius teigia, kad iš nacionalinio biudžeto ūkininkams gegužę jau išmokėta daugiau nei 16 mln. eurų paramos ir ieškoma dar 11 mln. eurų.
Maišomas pienas
Maišomas pienas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes aktyviai bombarduojame Europos Komisiją. Esame paprašę, kad būtų susitikimas su Europos Komisijos prezidentu ponu Junkeriu (Jeanas-Claude'as Junckeris – BNS). Kitą savaitę atvyksta mūsų komisaras Vytenis Andriukaitis. Mes susitiksime penktadienį ryte ir aš paprašiau, kad tame susitikime, nors tai nėra jo sritis, mes galėtume konkrečiai pasikalbėti pieno klausimais – kaip Europos Komisija ruošiasi prisidėti prie pieno gamintojų nuostolių kompensavimo“, – antradienį interviu LRT radijui sakė A.Butkevičius.

Jis teigė tikįs, kad pieno perdirbėjai, neseniai Vyriausybėje pažadėję vasarą nemažinti pieno supirkimo kainų, laikysis pažado.

„Mes žinome, kokius sudėtingus laikus išgyvena pieno gamintojai. Ne tik žinome, bet ir sprendžiame šią problemą. (...) Bandėme surasti kažkokį sutarimą, kad kainos nebebūtų mažinamos ir toks sutarimas buvo surastas praeitame pasitarime Vyriausybėje.

Iš perdirbėjų išgirdome, kad birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesiais kaina turi būti stabili, bet nebuvo pasakyta, kokia kaina. Buvo aiškiai pabrėžta, kad ji nesikeis“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas premjero pažadą vertino skeptiškai. Jis pabrėžė, kad balandžio pradžioje A.Butkevičius su pieno perdirbėjais jau buvo sutaręs išlaikyti pieno supirkimo kainas, tačiau šio susitarimo nebuvo laikomasi.

Vyriausybė su pieno perdirbėjais neseniai vėl sutarė, kad pastarieji vasarą nemažins pieno supirkimo kainos, o valdžia parems gamintojus papildoma milijonine parama. Tačiau pirmadienį paaiškėjo, kad Rinkos reguliavimo agentūra leido perdirbėjams iki 14 proc. sumažinti pieno supirkimo kainą. Kai kurie jų sako, jog šis leidimas gautas balandį, ir kaina jau sumažinta.

Lietuvai vasarį paprašius Europos Komisijos skirti papildomai 75 mln. eurų paramos šalies pieno sektoriui, Komisija pareiškė tiesioginių išmokų skirti kol kas neketinanti. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė anksčiau sakė, jog EK šiemet neketina padėti pieno gamintojams, nes lėšų tam nėra numatyta Europos Sąjungos (ES) biudžete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas