Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Afrikinis kiaulių maras – Mažeikių ir Radviliškio rajonų ūkiuose

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ketvirtadienį pranešė nustačiusi dar du afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejus – Mažeikių ir Radviliškio rajonuose.
Kiaulės
Kiaulės / Shutterstock nuotr.

„Mažeikių rajono savivaldybės Sovaičių kaimo (Mažeikių apyl. sen.) ūkio, kuriame buvo laikoma 12 kiaulių, savininkas informavo privatų veterinarijos gydytoją ir Mažeikių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (Mažeikių VMVT), kad 2 kiaulės nustojo ėsti, pakilo jų kūno temperatūra iki 41,2–41,8 laipsnių. Mažeikių VMVT inspektoriams nuvykus į ūkį, rastos 2 sergančios ir 2 paskerstos savo reikmėms kiaulės, apžiūrėjus kitas 8 kiaules, išorinių ligos požymių nebuvo nustatyta. Ištyrus sergančių kiaulių kraujo ir paskerstų kiaulių skerdenų mėginius, pasitvirtino AKM diagnozė“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Dar vienas AKM židinys nustatytas Radviliškio rajono savivaldybės Šaukoto I kaime (Šaukoto sen.).

Maru, anot VNVT, užsikrėtė smulkiame ūkyje savo reikmėms auginta viena kiaulė. Laikomam gyvūnui netikėtai nugaišus, apie tai ūkininkas informavo Radviliškio specialistus. Tyrimam paimti gaišenos mėginiai, anot jų, patvirtino AKM diagnozę.

Lietuvoje iš viso iki šiol užfiksuota 16 AKM židinių kiaulių laikymo vietose, iš jų 2 židiniai – komerciniuose kiaulininkystės ūkiuose.

Vykdant AKM židinių likvidavimo darbus, VMVT tikinimu, visos ūkiuose laikytos kiaulės nugaišintos, kiaulių skerdenos likviduotos, ligos židinių vietose atlikti pirminės dezinfekcijos darbai, aplink ūkius nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos. Veterinarijos gydytojų ir mokslininkų grupė teigia tirianti, kaip ligą sukeliantis virusas galėjo patekti į šiuos ūkius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas